Спектакълът на Царевец с нов червен лазер

За първи път вчера той се извиси над църквата „Възнесение Господне“
Обновена: 26 ное 2012 16:39 | 24 ное 2012 10:54,
119
Спектакълът на Царевец с нов червен лазер
Царевец Снимки: Ростислав Грънчаров

Аудио-визуалният спектакъл „Царевград Търново" е в пълния си блясък от вчера след монтирането на червен лазер, базиран в Патриаршеската църква „Възнесение Господне", показва репортаж на Ростислав Грънчаров в читателската рубрика на Dnes.bg мРепортер.

„Звук и Светлина“ е аудио-визуален спектакъл, който изпъстря крепостта "Царевец" с уникални светлинни ефекти и оставя незабравим спомен у зрителите. Звукът от спектакъла представя исторически събития от времето на второто българско царство.

Целта на спектакъла е със средствата на музиката и ефектното осветление да се изгради един запомнящ се емоционален образ на хълма крепост Царевец, събрал в себе си цялата историческа същност, величие и слава на древната престолнина Търновград – станал синоним на българския дух и национална гордост. Водещ елемент е специално написаната музика, с помощта на която се проследяват историческите събития и се характеризират техните невидими образи.

Още първите звуци ни потапят в един нереален свят, далече назад във вековете, когато по тези земи са живеели траки, славяни и дошлите по-късно прабългари. Музикалната тема наслагва последователно мисли за създаването на Българската държава в 681 г., борбите за нейното укрепване.

Спектакълът е реализиран от българо-чехословашки екип, ръководен от Въло Радев и Яромир Хник. Първото излъчване е през 1985 г. в чест на 800-та годишнина от въстанието на братята Асен и Петър.

Насладете се на снимките на Ростислав в мРепортер, а ние в Dnes.bg очакваме и събитията, уловени от вашия телефон или фотоапарат:


Царевец

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
28
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
24, как какъв е смиссъла бе? Така е като звездата на смъртта
27
0
 
20
 
! Отговори
rex преди 11 години
Иначе Търново е страхотен град,обичам всеки камък в него.Но я няма вече тази културна политика,водена преди 30-на години.Демократичният кич гълта ,потопява орляка юнашки...Бог да пази Царевград Търнов...
26
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Червените лазери са на бунтовниците, зелените са на империята.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Депутатката от ПП Атака, Калина Крумова напуска групата и ще стане независима. Днес тя е подала заявление в деловодството на Народното събрание.Пред колегите си, като мотив посочила, че се е уморила от скандалите в Атака. Вероятно в понеделник депутатката ще внесе в деловодството заявлението си за напускане на групата.
24
0
 
4
 
! Отговори
Аз преди 11 години
Рекс, така е - дори Теодора II, втората жена на Иван Александър, е еврейка, която се е казвала Сара.
23
0
 
7
 
! Отговори
rex преди 11 години
Копах на бригада основите на оградата около хълма и за кабелите.Голяма феерия беше през 1985 г.Сега имам чувството,че е прекалено претенциозно,натруфено и леко кичозно.Но нейсе,ядва се.Относно "Жидов гроб"-чувал съм,че такава местност има.Още повече,че през Средновековието има цяла Еврейска махала, още по времето на цар Иван-Александър през 14в.,далеч преди да изгонят евреите от Испания през 1492г.,огромната част от киото са приети от Османската империя и голяма част се заселват и в България.
22
0
 
19
 
! Отговори
преди 11 години
Разбира се, че сме чували - и за Жидовия гроб (евреинът, предал скъпоценния град), и за жената в бяло, палеща свещи пред иконите в "Свети 40 мъченици", и за падащото минаре, и за главнята, побита от Иван Шишман, от която се разлистило дърво...Градът е магия и повечето хора, които милеят за него, знаят тези неща. Липсваш ми, град мой!:( Колкото и да се опитват да те чалгализират нискообразованите и безпътните, в теб винаги ще има нещо велико...
21
0
 
1
 
! Отговори
rex преди 11 години
стои НЕДОСТОЕН човек! По мое време най-много да стигне до главен асистент и толкоз...Като прочетох за последните"професури" във ВТУ се хванах за главата...Мили Боже....Относно тава,че някои назовават сградата на патриаршеския хълм църква-това не е вярно.тази сграда НЕ Е ОСВЕЩАВАНА,защото изображенията са неканонични,дело на комунистически художник-мутант.Затова,когато отидете да запалите свещ-няма да можете,а тъжно ще гледате електрически свещи-Това е истински позор! Относно "Звук и светлина"
20
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
защо поне не ги направят бяло, зелено, червено ? какъв е смисъла на тия 3 цвята ?
19
0
 
16
 
! Отговори
rex преди 11 години
Завършил съм ВТУ преди вече доста години в периода 1982-87г.Тогава университетът имаше академично ниво,10-на професора,които бяха действително такива,учени с международна известност.И осанката им осанка,достолепни,с характер.Доцентите бяха на такова ниво,че един Иван Радев ,доцент тогава-сега е ЕДИНСТВЕНИЯТ АКАДЕМИК извън София! А сега ги произвеждат като бройлери.Болно ми е и се срамувам за сегашното състояние на ВТУ,което дава основание и на *** да ни хулят.Начело на нашата Алма матер
18
0
 
0
 
! Отговори
попо преди 11 години
проект "син лъч" в действие
17
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Бял що няма?Зелено,червено,зелено- хей тва да не ви е светофар?!
16
3
 
4
 
! Отговори
акуд преди 11 години
това е хубаво , но как ще увеличите туризъм с ЕДИН НОВ ЧЕРВЕН ЛАЗАР , аз не зная. арабелите строят цели острови и хотели със ски писти вътре а г-н Борисов не може да събере няколко камъка и да ги събере във формата на крепост,
15
16
 
2
 
! Отговори
Locust преди 11 години
Голяма новина , няма що. Тръгвайте към Търново да видите червения прожектор, че няма другаде по Света такова чудо. Какви простотии пишете бе хора. Толкова ли няма новини и интересни неща , които се случват в България?
14
1
 
3
 
! Отговори
баязид преди 11 години
До 8 Като резнах главата на предателя *** той си я взе под мишница и хукна по отсрещния баир който се казваше Орловец.Като качи баира там падна и умря.После кой както минаваше оттам хвърляше камък върху му.Сега там са антените на радиолюбителите,стрелкови полигон на ловците ,недовършения дворец на Галин и Галена и малката къщичка на Бялото братство.
13
3
 
0
 
! Отговори
от 10 преди 11 години
Продължавайте да слагате минуси. Това доказва само че мнението ми за народа е правилно :))
12
0
 
2
 
! Отговори
От 8 до 12 преди 11 години
След като започна да се пише за едноименното стихотворение от Вазов което беше потулено поради "незнайни" причнини през годините започнаха хората да се питат за това! На това се дължи целия интерес! Иначе някъде из нета четох че имало такава местност и там имало дупка където хората хвърляли камъни!
11
17
 
6
 
! Отговори
селяния до шия преди 11 години
Ми то нищо нормално няма в това село, промишленост няма, икономика няма, сега го разкопаха до основи.Що да не му сложат един лазер па бил и той червен.Ако не е смешният университет който деградира с всяка изминала година и псевдостудентите дето харчат парите на мама и тати ще е като Видин че и по зле.По старите търновци се изметоха общо взето ,на тяхно място се нанесе паплачта от селата.Чалга ,селения и мучене по улиците .300-400 лв заплатки ако си намериш изобщо работа .Те това е.
10
1
 
5
 
! Отговори
търновец до 8 преди 11 години
ами аз не съм чувал, и един по голям познат и той не знае.Иначе преди месеци ме пита същото един варненец :)Май за тоя Жидов гроб знаят всички, само не и търновци ;)
9
0
 
3
 
! Отговори
do 2 преди 11 години
Ako ne sa marshrutkite i avtobusite i ti shte se chudish kak da se priberesh na selo...