Проектът за турски ТЕЦ край Резово е спрян. Засега

Инвеститорите не били готови, проблемът обаче си стои
17 дек 2012 16:00,
19
Проектът за турски ТЕЦ край Резово е спрян. Засега
Снимка: архив, Булфото

Проектът за изграждането на турски ТЕЦ на границата с Резово засега е спрян. Новината дойде по време на форум, в който взеха участие представители на местната и централната власт в България и кметове на пет турски общини.

”Засега този проект е спрян, тъй като инвеститорите не са готови с разработката му. Но след няколко месеца, най-много година, ние отново ще се изправим пред този проблем. Ние ще се противопоставим с всички сили, защото в нашия регион, както и в съседните общини, има четири защитени зони, за които получаваме сериозно финансиране от ЕС и от Световната банка за развитие. Ще се опитаме да ангажираме и тях”, каза кметът на Игнеада, Тахир Ъшък.

Още по темата
На въпрос дали стои опасността от изграждането на атомна електроцентрала, турските гости обясниха, че това е държавна политика. Засега само се водели предварителни разговори, а на 27 януари 2013 г. турското правителство ще инициира обществено обсъждане по този проблем.

От българска страна заместник министърът на екологията Ивелина Василева уточни, че са проведени две срещи с турското ресорно министерство. От там е получено уверението, че няма постъпили нови заявление от частни инвеститори за изграждането на АЕЦ в пограничната територия, но дори и да има, те ще бъдат отхвърлени.

„Ще поискаме от ЕС да наложи на Турция (като страна желаеща да се присъедини към Евросъюза) да подпише Конвенцията за опазване на околната среда в трансграничния  й контекст. Това ще ни даде възможност да вземаме отношение при реализирането на такива важни проекти, реализирани в близост до нашата територия”, каза Василева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


19
Още по темата: РезовоТЕЦ
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
17
0
 
0
 
! Отговори
еххх преди 11 години
историята и схемата е същата както с генно-модифицираните растения - няма да ги садим защото били опасни -ама ще си ги внасяме и ще си ги хрупкаме - демек просто няма да се печели тук от този бизнес а само ще плащаме - няма ние да правим централа щото е опасно ама централа ще има досами границата и ще си купуваме тока.....
16
0
 
1
 
! Отговори
ДО 17 АМБРИАЖ преди 11 години
АМИ ЯДРЕНА ЩЕ Е- И ТУРЦИЯ ГО ПОТВЪРДИ. И НЕ СЕ ПЕНИ ТОЛКОВА !
15
5
 
0
 
! Отговори
муспи преди 11 години
Строежът се отлага за неопределено време, защото турците освен изкопчийската работа друго не могат да свършат.
14
6
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
ако е в интересите на Турция да има ТЕЦ, значи ще го имат. И Плевнелиев, и Борисов ще го подкрепят. Защото интересите на Турция са по важни от всичко Българско !
13
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
До ВИСАРИОНАми, има разлика между АЕЦ и ТЕЦ господине ли сте, госпожа ли сте. Прочетете какво пише и ще го проумеете. С едно изречение ТЕАЦ-а може и да серазмина засега, ама за АЕЦ-а още нищо не се знае.
12
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
NEMA DA E TEC , A KEC
11
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
южно от Резово е направил най-точният коментар: "Който е против Белене, той е ЗА турската АЕЦ южно от Резово!"Какво да добави човек? Само ще кажа, че и пет АЕЦ-а да построим има пазар за тока. А турците са в много особено положение. За АЕЦ трябва много вода за охлаждане на реакторите, а те голяма река нямат. Остава морето, но по южните брегове на Черно море няма никаква инфраструктура, а другите места има развит туризъм. И тяхната не е лека. Но нужда от ток имат. НИЕ ДА ИМ ГО ПРОДАВАМЕ!
10
11
 
5
 
! Отговори
турците нямат мангиз преди 11 години
Само бламират: ще строим, няма да строим! През 2013 г. комшийте ще изпаднат в жестока криза! Вече миячи на чинии и носачи на чували не са потребни и ги натириха от ЕС. Ще настане страшен глад и мизерия в Анадола! Наложително е да опънем бодлива тел по границата!
9
1
 
6
 
! Отговори
казал да казва преди 11 години
Другарят Плевелиев каза, че другарят Борисов му е казал да казва, че той е за АЕЦ Белене, само че да не е атомна и де не е в Белена!
8
6
 
10
 
! Отговори
южно от Резово преди 11 години
Който е против Белене, той е ЗА турската АЕЦ южно от Резово!
7
2
 
3
 
! Отговори
Kiril преди 11 години
До ВИСАРИОНМи, Висарион, то е посочено ясно. Кое не разбра? ТЕЦ засега няма да има, ама след 5-6 месеца пак ще се питаме и ще протестираме, а за АЕЦ уж отричат. То това си се знае
6
5
 
6
 
! Отговори
ужасен преди 11 години
Спряхме делото за ислямистите)вБГ маже да се убиват християни),никаква ограда)и крави с шап ,и всякаква ислямиска *** може свободно да минава),и най-важно-Помака-гробар-и ***- за наше съжаление президент-позволи да станем ИСЛЯМИСКИ ЦЕНТЪР-честито на малкото останали българи.Тези сикаджииски *** не унищожиха.
5
1
 
1
 
! Отговори
bosnak преди 11 години
Той Циркаджията ако разбере ще ги набие. Мнение
4
8
 
10
 
! Отговори
ред преди 11 години
ЧАКАТ НАШИЯ РЕФЕРЕНДУМ КАТО ОТРЕЖЕМ ОКОНЧАТЕЛНО БЕЛЕНЕ ПОЧВАТ
3
6
 
4
 
! Отговори
ВИСАРИОН преди 11 години
ТЕЦ или АЕЦСМАХНАТ ДОПИСНИК!
2
1
 
15
 
! Отговори
сгс преди 11 години
E много ясно! Та нали след време ще си купят Белене! Няма смисъл да строят...
1
8
 
13
 
! Отговори
ясен преди 11 години
Нас никой не ни е...ва, защото нямаме държава вече 23 год.!!! !!!