Снежният капан в страната

Шест варненски общини обявиха бедствено положение
Обновена: 20 дек 2012 15:01 | 20 дек 2012 11:04,
98

Бедствено положение в Шумен. По информация от наш читател няма градски транспорт, хората вървят по платната за движение, няма и хляб. Снимка: мРепортер

Днес и утре варненските училища няма да работят, съобщиха от общината. Часовете, които започнаха тази сутрин преди денят да бъде обявен за неучебен, ще бъдат намалени, за да може учениците да си тръгнат по-рано от сградите.

Втора смяна няма да има, уточняват от пресцентъра на местната администрация. Оттам информират още, че класните стаи са отоплени и температурите там са подходящи за провеждане на занятия.

Заради лошите метеорологични условия и трудната проходимост по улиците на Варна утрешния ден – петък, 21 декември, е обявен за неучебен. Решението е взето от общинската администрация след съгласуване с Регионалния инспекторат по образованието. 

Всички детски градини и ясли работят, като групите са сборни, тъй като посещаемостта е ниска.  Те ще приемат деца и утре, допълват от общината в морския град.

Шест варненски общини обявиха бедствено положение заради изключително тежките метеорологични условия. Това са Бяла, Долни чифлик, Вълчи дол, Дългопол, Суворово и Ветрино.

От областната администрация обаче обясниха, че няма бедстващи хора, а учебните занятия навсякъде са преустановени. В останалите общини на региона обстановката е нормална при зимни условия.

Всички пътища в община Каварна са затворени за движение, съобщиха от общината. Метеорологичната обстановка в община Каварна продължава да бъде усложнена. Вали обилен сняг, придружен с бурен вятър, който води до образуване на снегонавявания и поради това пътищата в цялата община са затворени за движение.

Всички пътища на територията на общината, включително и първокласния, към момента не се почистват от пътноподдържащите фирми. Улиците в града се почистват приоритетно.

Към 10.00 часа без ток са селата Българево, Свети Никола, Камен бряг, Топола и Селце. Без вода са селата Българево, Хаджи Димитър, Поручик Чунчево, Топола, Божурец, Септемврийци и Белгун.

Със заповед на кмета Цонко Цонев днешният ден е обявен за неучебен за всички училища и детски градини в селата на общината. В училищата в град Каварна се водят нормални учебни занятия, но децата от селата не се извозват.

Утрешният ден, 21 декември, е обявен със заповед на кмета за неучебен за всички общински училища и обслужващи звена на територията на общината. Детските градини в селата остават затворени, а в града ще работят нормално. Болните на хемодиализа са успешно транспортирани до Добрич с помощта на придружаваща техника, наета от Община Каварна. Във всички села са осигурени хляб и стоки от първа необходимост.

На територията на Североизточна България 30 селища са без ток, съобщиха от "Енерго-ПРО Мрежи". Засегнатите клиенти са около 10 000 души. Най-сложна е обстановката в Шуменско, където беше обявено бедствено положение. Там без захранване са 17 села. Всички пътища в областта са затворени. Училищата са в двудневна ваканция. Снежната покривка е 50-70 см. В област Добрич без ток са шест населени места, а във Варненско - пет.

Екипите на компанията работят за отстраняване на авариите, но достъпът им до съоръженията е силно затруднен заради непроходимите пътища.

Ако и вие имате снимки от тежката зимна обстановка в страната, споделете ги с нас в рубриката мРепортер!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


98
Още по темата: обстановкаВарна
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
23
 
! Отговори
сам в къщи преди 11 години
По-некадърни управници не сме имали никога. Какви само депутати, кметове и разни административни "душици" си имаме... Ама нали ние си ги избираме?!? Хайде сега да излезем и да ги "изметем" - и без това няма къде да ходим... Ама сме сеирджии и можем само да мрънкаме... Обявено е Бедствено положение, но няма бедстващи хора - е да де, ние за тях не сме хора, а лош матриял...
32
0
 
4
 
! Отговори
снимка #5 преди 11 години
Браво, много оправна тая майка!
31
5
 
10
 
! Отговори
ГЕРБ преди 11 години
Зимата пак ни изненада ...20 02 2013 г )))
30
1
 
8
 
! Отговори
29 преди 11 години
Доволен си, защото не валя много сняг. Ако падне 20 см. и София е тотално прецакана. По-добре е наистина от миналата година и от времената на Боко, но тогава беше АД.
29
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Кое герберско обещание е изпълнено, че и това с почистването на снега! Вчера цял ден снегорините вървят, но на пътя винаги имаше по една педя сняг, защото карат с вдигнати гребла! Може би заради легналите полицаи или заради дупките. Това за провинцията, където като чуя как правителството ни направило пътища-мечта, като попадна в поредната дупка, веднага ме връща в настоящето!
28
0
 
3
 
! Отговори
.. преди 11 години
..
27
3
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
През Януари 2008 година медиите разчекнаха тогавашната министърка на извънредните ситуации заради доста по-лека ситуация. То не бяха репортажи, вопли, чумосвания... А защо сега мълчат?! Дали защото за извънредните ситуации сега отговаря министър Цв. ЦВ.?
26
2
 
14
 
! Отговори
до 21 преди 11 години
Ти луд ли си бе? какво село, какво прасе? Знаеш ли колко студенти от Свищов, Търново, Русе и тн. трябва да се прибират до Пловдив примерно ? Сигурен съм, че никога не си пътувал по тоя маршрут, а и не ти го пожелавам - в най-добрия случай минаваш през София, обикаляш я тая държава като шантав, пътуваш по 10-13 часа независимо дали си с бдж или автомобил. Тва нормално ли е, 275-300км да ги пътуваш 10+ часа? А в обстановка като тази, няма нужда да ти обяснявам за кво става въпрос, нали?!
25
0
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
problema ne e v snega i neiz4istenite ulici, a v tova, 4e vseki iska da si sedne v kolata i da trygne za niakyde. po-rano kato niama6e mnogo koli horata hodeha pe6a pri takiva uslovia i se radvaha na snega i 4istia vysduh
24
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Заради вятъра навън се усеща като -20, от вчера насам не са спирали вятъра и снега, пътищата не са проходими, кой е този ***, на който му се струва преувеличено положението във Варна?
23
1
 
23
 
! Отговори
25 преди 11 години
25, Едно време беше така, защото нямаше далавери. Най-много да откраднат малко нафта или да скатаят няколко часа с карти в ръка. Сега всеки дошъл на власт почва с комисионните и назначаването на свои хора. Те пък знаят, че Боса е техен човек и не чистят. Така се става милиардер. Да не мислиш, че кака Цвети и подобните са станали милиардери с писане на софтуер или изобретения. Дива кражба - нон стоп. Намерили са *** и пердашат яко.
22
2
 
25
 
! Отговори
Лиляна Павлова преди 11 години
И тази година зимата ни изненада със сняг.
21
10
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
във швеция съм сняг колкото искате а пътищата сухи .кво става при вас е смешно.няма управия при вас
20
0
 
10
 
! Отговори
do 21 преди 11 години
никой не мрънка а се възмущава.аз живея във варна а не в сибир и всяка г.едно и също.вчера до 3 пътя беше 6 обаче валеше и беше ясно че ако не мине машина вечерта като стегне ще е пързалка. в комбинация със снега(о боже вали сняг през декември) ето ти го бедственот положение което обаче не е от времето а от това че пак никой не чисти.видях багер с гребло който си беше вдигнал гумите и вътреше на 1 място,още 3 с вдигнати гребла-ето така се чистят улиците във варна
19
0
 
22
 
! Отговори
Биби Велики преди 11 години
Е, Лиляна изпусна 2-3 снежинки. А и да не забравяме, че Костов е виновен !!! Имаме кадри, на които се вижда, че Костов с един камион кара сняг от Сибир и го хвърля по чисто новите ни 50 км. магистрали, мръсникът му с *** !!!
18
8
 
22
 
! Отговори
От Австралия(Сидни) преди 11 години
.Какъв сняг бе?!? Къде ве?!? Днес си беше слънчево 34 градуса, само за плаж. Палмите цъфтят и орхидеите миришат прекрасноА на тия които си мислят че някога ще зима в Сидни и ринеме сняг мога да им кажа да ходят при някоя Златка да им оправи географията. В тропиците сняг не вали! Дъждовната гора и джунглите около Сидни, както и палмите нямаше да ги има :D :D :DЗимни гуми - такова животно няма!Ето сега вече сме взаимно информирани за цялата метереологичната обстановка от -50 до +34.
17
1
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Чудя се, медиите ли ни правят на *** или преди 10-20 години валеше друг сняг? Едно време като падаше по един метър сняг още от Ноември, улиците си оставаха проходими. Излиза че днешните 15 сантиметра сняг отново изенадват властта. Ние ли сме *** или само ни взимат за такива?
16
0
 
15
 
! Отговори
Рестрепо преди 11 години
Зима е, нормално е да има сняг и да е студено.
15
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
za6to se 4aka samo na dyrjavata da 4isti v takiva bedstveni uslovia - ne kazvaite za6toto pla6tame danyci. v bialite strani horata zapo4vat s trotoarite i dori i ulicite rinat, za da e po-lesno za vsi4ki. ama EGOISMA i MANTALITETA sa stra6no ne6to. dano horicata se zdobiat byrso s tok i voda i ne stavat mnogo lo6i ne6ta.
14
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
замръзна ми магарето