Няколкостотин милиона били неплатените заплати

Най-много пари дължими в строителството
Обновена: 11 фев 2013 11:13 | 7 фев 2013 21:14, Веселина Йорданова
15
Няколкостотин милиона били неплатените заплати
Снимка: архив, Булфото

Няколкостотин милиона лева към момента са неизплатените заплати, сочат данни на КНСБ.

Най-много пари се дължат в строителството, държавните предприятия "Напоителни системи", машиностроенето, металургията, преработващата и хранителната промишленост, както и малките фирми.

Основна причина са неплатените задължения на фирми от общинските бюджети, посочи президентът на КНСБ Пламен Димитров.

Около 180 милиона лева са извършените и неплатени дейности към съответните подизпълнители от общински бюджети, от които една четвърт са за заплати, каза Димитров, цитиран от БТА. По данни на синдиката, към края на миналата година извършените и неизплатени дейности към държавния бюджет са между 60 и 100 милиона лева, като отново една четвърт от тях са за заплати.

Всеки път се задържат заплати за работници и това е недопустимо, коментира президентът на синдиката. Според него е необходимо да се направят реформи, включително и законодателни, като на първо място трябва да се гарантира работното място, когато фирмата влиза в несъстоятелност. Затова от КНСБ предлагат промени в Търговския закон, както и ревизиране на Закона за гарантиране на вземанията.

Според Димитров извънредният труд у нас е достигнал големи размери и не се заплаща. Гъвкавост на труда може да се постигне, чрез колективното трудово договаряне, посочи той.

По думите му всяко правителство обещава да прави някакви реформи, които много често имат негативно социално влияние и не са в полза на работника.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: КНСБнеплатени заплати
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
0
 
! Отговори
емо преди 11 години
изберете си пак бойко на власт
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Според Димитров извънредният труд у нас е достигнал големи размери и не се заплаща. То основния труд не се заплаща, та какво да кажем за извънредния. Хиляди работят без осигуровки, бавят им заплатите или не им плащат въобще. Дори и в големите междунаридни компании, където поне хората имат реална осигуровка и им плащат редовно, също им се нарушават правата.Работи се извънредно, обучения в почивните дни....и т.н.
9
0
 
0
 
! Отговори
м-р Х преди 11 години
автомобилът не е лукс, а необходимост - остап бендер.също ще кажа за телефоните и джиесемите. В нашия век без тези неща вече си нищо - не можеш да се придвижваш, не можеш да комуникираш. Ако в метрото стане авария и ти не можеш да се обадиш на никого (джиесемите на работят вътре) все едно си погребан жив - никой не знае къде си , а ти до никъде не можеш да стигнеш.освен това един автомобил не се купува за ден или два - това са спестени за години пари.
8
0
 
1
 
! Отговори
anon преди 11 години
До 9;ne se mori a ibi
7
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Пламене време е да слезете между хората и да им решавате проблемите както на учителите,а не да търсите оправдание ,че имали да получават пари.Слепи ли сте че те напълниха банките с влогове за лихви .Обикновените хора нямат пари в банките имат тия които бавят заплатите.
6
0
 
3
 
! Отговори
до 4 преди 11 години
А сега протестираме да се вдигат още детските ,като не правим сметката,че от това полза ще имат те.Българките раждат по 1 дете а ония имат по 10 така ,че полза от увеличението ще имат само те.Ще имат повече пари за ракия.
5
3
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Не плащат заплати ,а от къде вземат пари за луксозни автомобили ,за различни екскурзии по различни дестинации по целия свят,децата им учат в най скъпите университети по света а държат хората без заплати.Хората казват ,че работят постоянно,камионите със стока всяка седмица излизат от предприятието,а пари за заплати все няма.Време е профсъюзите да отидат при обикновените работници а не дават само интервюта.
4
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
некадърно управление и туй то
3
1
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вчера един Гербер Дупетат обясняваше как щели да въвеждат задължение на фирмите да плащат в 30 дневен срок - за да се намаляло междуфирмената задлъжнялост.Ама не важало за Държавата и Общините!!!Няма такава наглост! Във всяка нормална държава - Държавата трябва да е образец на почтеност. За съжаление не и в държавата на Мутрите!
2
8
 
6
 
! Отговори
Гражданин преди 11 години
Докато има такива като Омбуцмана да защитава длъжниците доникъде няма да стигне държавата. Този псевдосъдия и адвокат въобще не разбира, че България е правова държава и неможе да защитава длъжниците. Той няма право да разделя обществото а да защитава правоимащите. Който има дълг следва да се преследва от обществото и закона. Стига с тази сиромащина и андрешковица. Ако всеки длъжник няма да си погасява задълженията то държавата рано или по късно ще фалира.
1
1
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Най-много задължения има ... навсякъде, освен в администрацията.