Протестиращи от Джерман затвориха Е-79

Те не искат депо за отпадъци в селото
31 мар 2013 16:00,
11
Протестиращи от Джерман затвориха Е-79
Протестиращи с кукерски костюми. Снимка: БТА

Около 300 жители от с. Джерман, община Дупница, протестираха днес за пореден път срещу изграждането на депо за отпадъци в селото. Подкрепиха ги и жители на съседни села, представители на различни политически партии.
Митингът премина в шествие, което затвори главния път "Е-79" за 15 минути.

"Ако и този път не ни чуят, ще преместим протеста пред сградата на общината в Дупница. Ако отново не разберат исканията ни, ще построим палатков лагер на терена, определен за сметище в селото", каза председателят на инициативния комитет в селото Борислав Тасков пред БТА.

Протестиращите поискаха оставката на кметския екип в Дупница, както и на заместник-министъра на околната среда и водите Евдокия Манева.

Към протеста се присъедини кукерската група в селото, която изпълни специален ритуал за "прогонване на злите сили и духове" на главния път.

Протестът подкрепи и свещеникът в селото Кирил Васев, който също застана на шосето. Регионалното депо за отпадъци в община Дупница, за което е предложен теренът в с. Джерман, трябва да поеме боклука на шест общини от Кюстендилска област.

Местните хора не са съгласни с определения терен за депо, защото той е на 200 метра от къщите на хората, на 200 м от река Джерман и на 250 м от бъдещата магистрала "Струма". Той е свлачищна зона, навлиза в сервитутната зона на трансграничния газопровод за Гърция и се използва за пасище на домашни животни от пет села.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


11
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
0
 
! Отговори
? преди 11 години
Писна ми от безсмислени протести, ама ми писна. Що за безхаберие е протест да затваря път, по който се движат основно други български граждани???????? На кого пречат? Ха такива като тях, имали нещастието да попаднат в задръстването... *** работа. Протестирайте пред община, органи, където се решава проблема, не да пречат на други граждани.
8
0
 
1
 
! Отговори
до 2 преди 11 години
Нещо си се объркал. Сапарева баня е от другата страна на Дупница и през още 3 села. Има поне 15км разстояние.
7
3
 
0
 
! Отговори
2 преди 11 години
От всяко дърво ако става *** всички по улиците щяха да свирят,та и кунева.най лошо е човек когато незнае къде муе местото Стефан Данаилов каза много точно,че всеки депотът трябва да прецени сам дали трябва да продължи и сам да се постави където мъе местото,двамата руменовци се сетиха че въобще неса за депотати има още много такива,затова старата дреха нее иска никoй.Нови Нови депотати требват на БГ.Добре чее ГЕРБ.
6
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Вдигане на таксите за *** 2-3 пъти и *** ще намалее и ще може да се направят и нови заводи за ***. Ще нарасне и производството и БВП.
5
4
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
до 3Добра идея!!! То и без това там си е бунище!
4
0
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Района го познавам защото често ходя там и не мога да си представя кой *** е дал предложение там да се изхвърля *** вместо да се направи на друго място завод за преработка.
3
9
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
добре бе, тука не може, там не може. ами тогава да го направиме в центъра на столицата. поне да се кротнат всички.
2
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
*** та това е близо до Сапарева баня който е уникален курорт , в полите на Рила с една от най горе6ти минерални води в Европа !
1
1
 
21
 
! Отговори
съболезнования! преди 11 години
Няма спасение, хора. Осирането е тотално и навсякъде. Не само при вас!