Археолози откриха уникални златни монети от VI век

Находката е с висок процент на злато – близо 98%
Обновена: 10 апр 2013 15:06 | 10 апр 2013 13:47, Красимир Ангелов
40

Снимка: Булфото

Златни монети от средата на VI век са открити на нос "Св. Атанас" край Бяла, съобщи  ръководителят на разкопките доц. Валери Йотов.

Откритото малко съкровище е било в керамичен съд с капак. Монетите са седем на брой. Едната е от времето на император Юстиниан I Велики, а останалите са сечени при управлението на Юстин Първи, категорични са експертите.

Монетите от тази епоха на Византийската империя се наричат солиди, обясни Йотов. По думите му теглото на всяка от тях е около 4,5 грама.

Монетите са с висок процент на злато - около 98 на сто. Седем монети по това време например е била годишната заплата на един войник. С толкова пари е можело да бъдат купени около 300 килограма пшеница, три хиляди литра вино, един кон или 10 прасета.

Според експертите в днешно време на свободния пазар цената на една от тези монети е около 250-300 евро.

Намерените солиди ще бъдат съхранявани в музея в Бяла, а разкопките в региона продължават.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


40
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
2
 
2
 
! Отговори
СС преди 11 години
Сега Леприкорна като ги набара ще ги сцепи заради гърнето със златцето му.
9
1
 
13
 
! Отговори
ХАха преди 11 години
Като гледам делвата и броя на монетите се си мисля, че няколко бройки са изпаднали по време на еуфорията от находката :) дано не съм прав!
8
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
3. В момента БНБ и изобщо монетните дворове емитират златни монети, били те инвестиционни или юбилейни. При този грамаж една съвременна златна монета струва около 400 лв. В цената се добавя и нумизматичната стойност на монетата. Тук се говори за монети на 1400 години и те казват, че едва ли не струват по-евтино от сегашните? Имам чувството, че журналистите са изтървали една нула при цената.
7
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Да ме извиняват експертите, ама...1. Злато 16 карата под 80 лв трудно ще намерят. При 4,5 грама следва, че цената на едно бижу в наши дни е около 360 лв2. Монетите, които са намерили, са с изключителна чистота. Преди хилядолетия са са секли подобни монети, но не и през 6. век. Просто тогава вече е било твърде скъпо начинание да се секат златни монети с такова съдържание, а и повечето монети са били сребърни по това време.
6
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
To4no 7 !?A ostanalite 70 kide sa...?!?
5
8
 
12
 
! Отговори
arheolog преди 11 години
Кога тези археолози ще открият монети от тези много известни Български царе,нали е имало много известни царе Първо Българско царство,Второ Българско царство.......с какво е плащано на таз велика армия/с конски опашки/Защо се натъкват археолозите само на Македонски,Римски,Византийски,Османски артефакти,къде е по дяволите тази "Велика ***".............................
4
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Експертите къде намират за тази ниска цена тази висока проба злато. Най обикновеното е над 100 лв. грама. Странно, сигурно тези в златарските магазини са се уляли.
3
0
 
12
 
! Отговори
горски пътник преди 11 години
Австралия, хората ти пишат -, защото досаждаш със спам, който с нищо не е свързан с текстовете или с това, което коментират. Браво на тебе, ако наистина си правиш бизнес и си имаш яхтичка, радвай си се на живота и си карай кефа. Жив и здрав.
2
1
 
12
 
! Отговори
вино преди 11 години
250 Евро х 7 = 1750 ЕвроМожеш ли да купиш 3 000 литра вино ? 3 000 литра х 5 Евро = 15 000 ЕвроДали Еврото е надценено или златото е подценено 10 пъти?
1
2
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 11 години
Отлично, дай Боже още такива находки.