С ритуала "Розобер" започват тържествата за розата

Празникът събира в Карлово стотици гости от страната и от чужбина
Обновена: 1 юни 2013 10:02 | 1 юни 2013 10:02, Елка Василева
9
С ритуала "Розобер" започват тържествата за розата
В Карлово започват тържествата, посветни на розата. Снимка: архив, Булфото

С традиционния от над 100 години ритуал "Розобер" в Карлово днес започват тържествата, посветени на розата и нейните продукти. Ритуалът ще се състои в розовите масиви край кв. "Сушица" от 9.00 часа, съобщиха от пресцентъра на община Карлово. И тази година организаторите очакват десетки гости от чужбина, като най-голям интерес към уникалния празник проявяват от Холандия, Япония, Италия. Празникът възхвалява маслодайната роза и труда на хората, които я отглеждат и на тези, които от розовия цвят произвеждат различни продукти - на първо място - розово масло, уточни Ива Савчева - експерт в отдела "Култура".

Програмата отново акцентира на събитието със създадения за целта танц "розобер" в изпълнение на местен фолклорен ансамбъл. След шествие, начело на което ще е Царицата на розите Златка Чомакова, от 10.00 часа празникът ще се пренесе на пл. "20 юли" в Карлово и ще продължи с празничен концерт. Около 12.00 часа Историческият музей ще събере отново всички гости и за пореден път там ще се извърши демонстрация на розоварене по стара оригинална технология, прилагана в началото на 19 век. Гостите ще могат да дегустират храни и напитки, съдържащи маслодайна роза - сладко от рози, гюлова ракия, ликьор от рози.

 "През тия дни Карлово е най-красиво, а карловското поле се вълнува като море, чиято повърхнина премята ту розови ниви, ту ментови градини. Навред по улиците безкрайни венци от рози, окачени по стълбове, прозорци, порти и балкони - домовете са украсени като църквите и площадите. Пъргави момчета и момичета, облечени празнично, с венци на глави и с големи кошници с разноцветни рози засмяно ги подават безплатно на всеки гостенин"- това са думи на Никола Станев - редактор на сп. "Венец", през 1936 година.

Днес разликата е малка - освен розите, с които е обкичен целият град, въздухът е наситен с розов аромат. Той се разпръсква от всички фонтани и шадравани и от водоскока пред общината, а от няколко дни улиците се мият с розова вода, каза Савчева.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


9
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До petter.bojinovbratle komentara ti e mn neumesten , tfa si e licho tfoe mnenie a ako se pointeresuvash malko poveche po temata i popitash experti vav oblasta shte ostanovish che e tochno obratnoto ^^
8
4
 
3
 
! Отговори
petter.bojinov преди 10 години
Казанлъчани да не се правят на ощипана мома. Празник на розата в Карлово има откакто се помня, а и фармавцевтичното прадприятие е в Карлово. На времето като се заговореше за рози в медиите ги свързваха само с Казанлък, сега дойде ред и Карлово да намери своето място под слънцето.Хайде със здраве казанлъчани - розите ви са хубави, но не са толкова дъхави като карловските.
7
1
 
12
 
! Отговори
Николов преди 10 години
Тази статия може да я напише човек който не е бил на празника на розата в Казанлък!!!
6
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В Казанлък празникът на розата е 1000 пъти по-интересен.
5
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Че откога Карлово имат рози?!?!?! Аз съм чувал само за Казанлък!
4
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ama toi praznika e v kazanlak a ne v selo karlovo!!
3
3
 
16
 
! Отговори
123 преди 10 години
ЗАщо само за КАрлово пишете,случайно да сте чували за КАЗАНЛЪК!!!!!!!
2
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
i sled tova se ochakva ritualat da prodalji v banite na selo banya v kompaniyata na *** i turci...
1
1
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Съжалявам , че не съм на ритуала " Розобер ".