Високите води идват у нас на 14 юни

Голяма опасност за нас няма, успокои Кристалина Георгиева
Обновена: 7 юни 2013 16:05 | 7 юни 2013 16:04, Камелия Цветанова
14
Високите води идват у нас на 14 юни
Кристалина Георгиева беше във Варна. Снимка: БТА

Имаме 30 екипа за борба за наводненията, които са в готовност и при необходимост могат да се притекат на помощ. Това каза днес във Варна еврокомисарят за борба с бедствията Кристалина  Георгиева, цитирана от БТА.

Тя посочи, че в момента най-важно за страните е да имат надеждна, достоверна и точна информация, на базата на която да вземат управленчески решения. Нашият център предоставя с помощта на сателитно наблюдение именно такава надеждна и точна информация, обясни комисарят.

По думите й и трите най-сериозно засегнати страни - Германия, Чехия и Австрия, са се обърнали за такава помощ. Георгиева не изключи възможността да са необходими допълнителни екипи за борба с последиците от бедствията.

Положението в Централна Европа с наводненията все още е сериозно, посочи еврокомисарят. По думите й днес би трябвало да е пиковият ден за района на Братислава, очаква се наводненията да стигнат до Будапеща около 10 юни. След това високите води ще са в района на България, Румъния и Сърбия около 14 юни. Засега прогнозата е, че положението ще бъде относително по-добро и спокойно отколкото беше в предишните дни, допълни Георгиева.
Засега прогнозата е, че голяма опасност за нас няма, каза комисарят в отговор на въпрос дали са застрашени дунавските ни градове.

Помощ на пострадалите от бедствия се осъществява от фонда за солидарност, който е извън редовния бюджет на ЕК, каза още еврокомисарят. Тя подчерта, че ще се знае само когато е направена пълна оценка на щетите, дали те са в размера, който предполага помощ от този фонд и ако да колко точно ще бъде необходимо. Тогава се обръщаме към страните членки, за да финансират тази помощ, обясни процедурата Георгиева и допълни, че пари във фонда не стоят, той е мобилизиран само когато това се налага.

Еврокомисарят съобщи още, че ще има възможност да се види с премиера Пламен Орешарски в неделя.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
1
 
16
 
! Отговори
А преди 10 години
Как се избирате на такива постове - комисарка !??? Ония горе гледа !
10
0
 
18
 
! Отговори
Не банвайте преди 10 години
Линка е директно от камера в Будапеща показващ река Дунав , положението там е страшно.weather-webcam.eu/online-webcam-weather-dunabe-dunav-budapest-hungary
9
0
 
15
 
! Отговори
до 1 преди 10 години
Никога-а-а-а :)))))
8
0
 
15
 
! Отговори
до zvero3 преди 10 години
Я погледни пак картата.
7
1
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Лельо криСТАЛИНке,явно цялата ти работа е да казваш,в осъвременен вариант,каквото казваха едно време старшините в казармата: ''Проблемът с банята е решен,топла вода няма да има''
6
0
 
24
 
! Отговори
тцЪ преди 10 години
Дано да няма, че както сме подготвени за действия при бедствени ситуации, пиши ни бегали!
5
0
 
24
 
! Отговори
галактика преди 10 години
Меркел обу туристически обувки и обиколи пострадали от наводнението райони в Германия. Каза, че всички пострадали ще бъдат компенсирани БЕЗ каквитои да било бюрократични спънки. Такова разсъждение е достойно за уважение. Защо се спирам на него? Защото година след земетресението в Перник още има разрушени комини и покриви /това се вижда, а какво ли още не се вижда/.... Въпреки двумесечния престой на Томислав Дончев, над 4000 молби са отхвърлени.... Бюрократични спънки дал Господ.....
4
0
 
19
 
! Отговори
така си е преди 10 години
То за Вас няма,ами за нас?
3
5
 
18
 
! Отговори
zvero3 преди 10 години
Каква висока вода у нас, то река Дунав не минава през България бре, тя минава само през Румъния.
2
2
 
25
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Докато тази е жива заплаха за България винаги ще има!
1
1
 
41
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А високите заплати кога?