Тридесет и една болници източвали касата

Продължава закриването на лечебни заведения в малки населени места
10 юни 2013 07:12, Петя Славова
48
Тридесет и една болници източвали касата
Снимка: Булфото

"Тридесет и една болници източват касата", алармира на първа страница "Труд". Това показва инспекция на Националната здравноосигурителна каса /НЗОК/.

Сред нарушенията са невярно попълнени епикризи с липсващи изследвания и дати на приложените документи, неоткрити пациенти в болницата, в която уж са хоспитализирани.

Продължава и класиката в жанра - лекари, които са в почивка или отпуск, в същото време на хартия се водят да лекуват или дори да оперират болни. За нарушенията инспекторатите са поискали налагане на глоби поне за 118 400 лв. На фона на постоянните предупреждения за безконтролно роене на болници и дадените 13 разрешителни за разкриване на нови през 2012 г. националната статистика отчете за първи път от 2009 г. насам намаление на броя им, допълва "Сега".

През м.г. те са били 312. През 2009 г. броят им е бил 306, година по-късно - 313, през 2011 г. 315. Това обаче не подобрява здравната карта на страната, а само потвърждава факта, че се разкриват само частни болници в големите градове, докато в същото време масово се закриват общински лечебни заведения в малки и трудно достъпни населени места.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


48
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
5
 
24
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
Моя добра приятелка с "дамски проблем"-10 лекари,15 мнения,една шепа лекарства.... В едната болница даже и бяха "надписали" някаква манипулация,която означава "махане на мъртъв плод от утробата" и както разбрахме в последствие се плаща добре от "черната дупка",наречена здравна каса! А тя беше всичко друго... НО НЕ И БРЕМЕННА! Писна и... сега е главно на ХОМЕОПАТИЯ и БИЛКИ... и се чувства значително по добре! Каква скапана Държава може да си прави далавери и с здравето на хората й?!?! Ужас ужас..
18
0
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
в Елин Пелин има хирургия която не функционира а оперира само на хартия и яко точи касата.Освен това шефа и се титлува професор без да е такъв.
17
5
 
19
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
.... Не стига , че редовно "не могат да разберат какво ти има" или поставят "грешни диагнози".... Ами те пращат по "частните си кабинетчета" да източат каквото могат от без това скъсания ни джоб!!! Преди няколко години за ШАРКА ме разкарваха като панаирджийска мечка по няколко болници... защото са "спецове" и не могат да разберат какво ми е! Отидох при възрастен лекар-пенсионер,пита ме няколко неща и направо ми каза какво е и какво да правя! И ей такива "спецове" точат смешната "здравна каса"!!!
16
0
 
9
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Продължава и класиката в жанра - лекари, които са в почивка или отпуск, в същото време на хартия се водят да лекуват или дори да оперират болни.--Ами ако това не се прави според нормативните документи трябва отделения и цели болници да прекратяват работа.Разберете лекари и сестри няма,няма и да има,сега просто се кърпи положението но всеки момент крехкото равновесие ще се скъса и тогава вече става страшно ,защото и парамедици няма да спасят положението.
15
0
 
6
 
! Отговори
эллл бэнди преди 10 години
Това за което алармират не е източване то се прави по други начини и тези т.н журналисти с написаното са на светлинни години от истината,но ако се напише косите няма да ни се изправят а направо ще ни окапят.Има разбира се просто и ефикасно лечение но не е изгодно на управляващите независимо от коя партия са.
14
3
 
15
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
.... Тази смехотворна "здравна каса" ?!?! - Абсолютна "черна дупка" и "черна каса" за някои по-висши "здравни и политически кръгове" :( ! Безумни далавери с лекарства и "игра" с цената и доставката им за сметка на толкова болни хора! 70-80 процента некадърници в бели престилки,които НЕ стига че са некадърни ами са и корумпирани далавераджии! Всеки средностатистически Българин има поне по няколко такива "примера" зад гърба си! И за каква "Здравна система" говорим изобщо?!?! Тотална трагедия е! :(
13
4
 
18
 
! Отговори
Буревестников преди 10 години
Леле мале.... Ама това "сериозно" ли ?!?! ;) И ние.... простоватите обикновени Българи... изобщо... ама изобщо да не ни е минал през главата такъв вариант?!?! ;) Тези "толкова честни,чисти като момина сълза и пълни със страхотни и НЕкорумпирани лекари днешни БГ болници" ;) ! Направо ми разбихте "детските илюзии".... ;) ! Смешници такива! Тия "новини" ги знаем от поне............ 10-15 години!!! Както в абсолютно всяка една сфера в *** има солидна МАФИЯ... така и "МАФИЯТА В БЯЛО" :( !!
12
2
 
18
 
! Отговори
Лекар преди 10 години
Всичко,което се пише в болниците-епикиризи, документи, изследвания са поне 50% изимислица,защото здравната каса задължава така-безконечна и абсурдна бумащина.Лекарите се водят фалшиво но работа ,защото няма нужния брой лекари-иначе трябва да закрият болницата.Нищо не се източва,разходите са повече от приходите от касата.Голямото източване е именно в частните болници и 5-6 големи лъскави столични болици,но тях никой не ги пипа-познайте защо?!Ако не се лъже2/3 от провинциалните болници се закриват
11
3
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да допуснеш за две години закриване на 20 болници,да докараш спешна помощ на ръба и да ги държиш с мизерни заплати,да позволиш частни болници да никнат като гъби,да даваш милиони на *** а не за здравеопазване,да ми говориш за някакви измислени парамедици когато над 3500 работещимедицински сестри напуснаха Българи - ТИ СИ ЗА ЗАТВОРА!!!
10
1
 
10
 
! Отговори
REDvayler преди 10 години
Абсурдно е да се пътува по час, за да се получи спешна медицинска помощ. Абсурдно е и състоянието на медицинските центрове в малките населени места. Последната реформа, в която нещо се случи и бяха закупени линейки бе преди 6-7 години. За съжаление не бе довършена. А в същото време за здравеопазване на година отиват над 3 млрд. лв
9
4
 
13
 
! Отговори
Неизбежно преди 10 години
Без политически пристрастия: 1. Неизбежно е закриването на губещи болници-освен ако общини или държава не поеме финансирането им. Дали ще е сега или след 30 г. ще бъде факт. Както БДЖ- дали сега или в бъдеще ще се преструктурира/разбирай съкращения масови/. 2. Неизбежно е затягането на финансовата дисциплина 3. Неизбежно е, увеличаването и на клиничните пътеки, и разходите на НЗОК и нивото на социалните осигуровки. Извод: Ако се краде по-малко и има затвор за крадливите всичко ще е по.лесно
8
3
 
27
 
! Отговори
kamen преди 10 години
В малките населени места ако някой си мисли, че има болница като болница много се лъже. Там няма нито техника, нито лекари. Тези болници съществуват само проформа, колкото да се замажат очите на хората, но като опрат до тях самите пациенти виждат, че няма кой да им помогне. По-добре е тези болници да се закрият и на тяхно място да останат само едни добре оборудвани спешни центрове и с икономисаните пари да се купят хеликоптери и гориво за линейките, с които хората да се карат в адекватни болници
7
0
 
49
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тотална реформа в здравеопазването - Веднага !Пари има - крадът се
6
0
 
2
 
! Отговори
asdfrtgyhujkl преди 10 години
nqma da razberem kakvo stava i kak .Za6toto nqma otkade????????? qsnoooooooooo .?
5
1
 
23
 
! Отговори
Шаран -БГ преди 10 години
ТОВА НАРУШЕНИЯ ЗА ГЛОБИ ЛИ СА ИЛИ ЗА ЗАТВОР? Или както в соц. миналото от държавата може да се краде, защото е обща, наша, народна! Впрочем, ако нарушенията са от лекари ,може и с леко пощипване да минат? Иначе ще хукнат към мъгливия Албион? У нас законите се прилагат с цялата им строгост към съвестните неволни наришители / Те нямат и нужните "чадъри" политически, профсъюзни, чичови, финансови и пр./ Истинските бандюги все минават "метър"!
4
17
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това че в епикризата има сбъркани неща или че има пропуски не означава източване Това че хора в отпуска лекуват също не е източване заплатата си е една и същата Източване е че ГЕРБ открадна 2000000000лв със съдействието на Цеков Източване е и Глобите НЗОК взима парите на болниците раздава си ги като бонуси и лишава хората от здравеопазване
3
9
 
31
 
! Отговори
Патиланец преди 10 години
ГЕРБ закриваха лечебни заведения, точно защото ставаше въпрос за източване на дебело. Ама тогава хората не го разбраха... Защо полицията подслушваше цяла нощ болницата в Горна Оряховица? За да хване лекарите как забили некво бебе у фризера!?:) Мне... Има много болници, които точат десетки милиони на година, за абсолютно нищо.
2
10
 
32
 
! Отговори
do 1 преди 10 години
Като си толкова умен, че да гласуваш за комунистите сега ще им береш плодовете и няма да мрънкаш !Даже сядай и корана да учиш !
1
5
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ами те хората се чудят как да си покрият разходите и започват да мислят други схеми, нещата са малко по-различни