Отлив на вносни зеленчуци на борсата в Първенец

Изкупната цена на доматите скочи след протестите
Обновена: 13 юли 2013 09:34 | 13 юли 2013 09:27,
35
Отлив на вносни зеленчуци на борсата в Първенец
Снимка: БТА

На тържището край пловдивското село Първенец през последните дни е отчетен отлив на вносни плодове и зеленчуци, съобщи за БТА управителят му Христо Панайотов. Според него най-вероятните причини са протестите на зеленчукопроизводителите от района и засиленият контрол на границите.

Много рядко ще се случи в района на тържището да влезе някой ТИР, но той е със задължителните документи за качество и произход на стоката, като тя се продава задължително с касов апарат, допълни Панайотов. Той опроверга изнесената в медиите информация за "задържани 16 тона домати с изтекъл срок на годност", като уточни, че доматите могат да бъдат "екстра, първо и второ качество и брак, но нямат "срок на годност".

На тържището в Първенец не може да се допусне предлагането на некачествена стока, тъй като, по думите на Панайотов се извършва постоянен контрол от всички институции, свързани с качеството и произхода на хранителните стоки.

Към днешна дата изкупната цена на доматите от производителя е между 0,80 - 0,90 лв/кг и е с около 0,40 лева по-висока от преди протестите, каза Панайотов. Краставиците се предлагат между 0,70 - 1,00 лева, зелените чушки са на цена от 1,00 до 2,00 лева, патладжанът - от 0,90 - 1,00 лева, в рамките на тази цена са зеленият фасул и картофите.

Връзка зелен лук се търгува за 0,25 лв, а килограм стар лук - на цена от 0,60 до 0,70 лева. Старият чесън върви по 2,20 лева/кг, печурките от 2,30 до 2,80 лева, а тиквичките около 0,40 лева.

Вносът най-вече е на плодове, съобщи Христо Панайотов и уточни, че испанските череши се предлагат между 1,40 и 1,60 лева/кг, около тази цена са ябълките, крушите са от 2,00 до 3,00 лева. Внос все още са и дините /0,25 - 0,35 лева/ и пъпешите - 0,60 - 0,80 лева.

На тържището вече има праскови родно производство, които се предлагат между 0,70 и 1,50 лева/кг. Смокините са на цена от 1,50 до 3,00 лева, а родопските малини  държат 3,50 - 4,00 лева за килограм. От няколко дни на масите са се появили и български боровинки.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


35
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
3
 
! Отговори
Александър преди 10 години
Нали всички се обявяваме против монополите. Сега е време да помогнем и на българските производители, а не да пълним гушите на големите вериги които внасят скапана продукция. Нека не се превръщаме на потребители на трето разрядна стока.
33
1
 
2
 
! Отговори
bois преди 10 години
До Анонименtia domati ..gi prili4a to4no na tikva.... i magaretata ne gi iadat....i 10 st ne stryvat,,,, ka4estvo i togava cena
32
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Мили ***, зимата ще ми ядете Домата.И тези започнаха с на Тиквата номерата.Рестрикции и милиционерщина.Ще ви подам през зимата Моята краставица.Друго за ядене няма да има.Само гледайте.
31
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
12Муньо,за бг *** пари НЕ ДАВАМ!!От мноооого години видя ли българско БЯГАМ като от чума.ПРАВИЛО!
30
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
освен цената на тока, майчинските, ето и трето полезно нещо от това правителство. дотук обаче все още поправят вредите от назначаването на пеевски, оня дс агент от *** и изстъпленията на сидеров...явно всички политици трябва да получават честичко бой по канчето :)
29
2
 
3
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До SharkТия могат и магазините да изпразнят.Тоя парашутист от младежкото БСП ще направи контролиран пазар и ще ядем гнили домати и краставици....
28
2
 
3
 
! Отговори
5f5 преди 10 години
До SharkТия могат и магазините да изпразнят.Тоя парашутист от младежкото БСП ще направи контролиран пазар и ще ядем гнили домати и краставици....
27
1
 
9
 
! Отговори
Human преди 10 години
Когато и в БГ наложат на големите търговски вериги 50% - до 80% от продукцията която се продава да е местно, т.е българско, нещата ще си дойдат на място. Такива правила има в Франция, Германия и кой знае още колко други страни. На границата далаверите сами ще се разпаднат след това. Но, това не ми се вярва да се случи, защото бг управниците са адски корумпирани. А и тези гоелеми вериги магазини в Европа не ги допускат в центровете на градовете, защото убиват малкия бизнес! Има начини....
26
3
 
6
 
! Отговори
Тъпото доматче преди 10 години
От 8г. садя само розови домати сорт-Иса /сърце/.Имам пазар за Англия.@.84 паунда килото франко :Соутхямптън.Тъпите шопи ядат гръцки,турски и какви ли не *** за 1лв.Купуват си лекарства в бъдеще време.Ако искаш качество има достатъчно пазари в България, но на други цени.Храната е един от продуктите на новото време.Искаш пари-търси и продавай качествена храна. Другото си е чист популизъм.
25
5
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
аре бе, гомняри, продавате кило домати, колкото кило пилешко, и все ви е малко! аз си гледам на терасата в тенекий, и си затварям и за зимата! нема да ви копувам боклуците1
24
3
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
стига с тия домати бе! в понеделник взех бг домати уж от пазарджик - ***, навид големи и сочни но не се ядат!/ казвам от Пазарджик, щото колата беше до сергията/. пре.ебоци сме големи, само плачеме и гледаме да си го пуриме един на друг!
23
3
 
5
 
! Отговори
88888 преди 10 години
В Бе-гето всяко чудо за три дена!Нашите производители няма как да се преборят с конкурентите от Гърция,Турция,Македония!Нашите да се насочват към Терминал 2
22
11
 
9
 
! Отговори
гладния преди 10 години
Големи сме глпаци. Заради 5000 "производители" сега ще ядеме с 30% по-скъпи зеленчуци. Криво разбрана защита на родното. Нито разкриват работни места защото наемат на черно хората, нито има качество защото всичко с тор. Истината е, че те трябва да стигнат производителноста на европейските производители и тогава ще имат адекватни цени. Сега ние е редно да организираме протести в защита на евтината европейска продукция. Европа така ще ни санкционира за ограниченията с които им пречим на търговията
21
1
 
8
 
! Отговори
Запознат преди 10 години
Майката на зам. министър Гечев е в УС на борсата. Нали не мислите, че могже да тръгне срещу сина си?
20
2
 
5
 
! Отговори
Иван преди 10 години
Сега печелят отново тези които внасят вносни плодове и зеленчуци - те не са спирали каквото и да говорят - все едно да разбият енергийната мафия,мафията с пилешките бутчета или трупното месо.И сега представяйки за български плодовете и зеленчуците и покачването на цените по борсите съответно по пазарите.и какво ще последва след дни - ще започнат да изхвърлят стоката затова че не се продава и загнива.Зелени чушки от 1 - 1.20 сега до 2 лв и стоят и вехнат.
19
5
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До до 12-АЗ ПРЕДПОЧИТАМ ДА ДАВАМ 1ЛВ. НЯМА ЗНАЧЕНИЕ НА КОГО ,СТИГА ДА ОТГОВАРЯТ НА ИЗИСКВАНИЯТА И ДА СА ПО ЕВТЕНИ.
18
4
 
4
 
! Отговори
venci преди 10 години
ispanskie chereshi tuk v ispania sa po 3,00-4,00 evro za kilogram!!!
17
2
 
4
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Ами те ще пичнат да си васят сертификати и тогава кво правим?
16
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ima otliv zashtoto izliza bg stoka po selata a tazi god e dobra za zemedelcite i nqma smisyl ot vnos prosto cenata shte se srine izvednyj ama vie si pishete losho nqma :)
15
4
 
21
 
! Отговори
Shark преди 10 години
Ааааа, можело значи. Ще ми разправят европейски пазари, свободно движение на стоки, ала бала глупости. Като иска човек намира начин, като не иска намира причини. Ето затова са необходими протестите, и правителството, което и да е то, да живее в постянен страх от хората.