Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстю

Финалното решение ще вземе Общинският съвет в града
Обновена: 16 юли 2013 12:34 | 16 юли 2013 12:20, Красимир Ангелов
27
Кръщават площад в Ловеч на поп Кръстю
Все повече историци са привърженици на тезата, че поп Кръстю не е предал Левски. Снимка: Булфото, архив

Предложение - площад в Ловеч да носи името на поп Кръстю, е внесено до местния Общински съвет.

Предложението касае площадът пред Художествената галерия в кв. "Вароша", който в бъдеще да бъде наречен на името на свещеноиконом Кръстю Никифоров и е отправено от председателя на Фондацията "Граждани срещу насилието" Васил Колев.

Той е един от големите радетели на реабилитирането на поп Кръстю и отхвърлянето на обвинението, че той е предател на Левски, съобщават от общинската администрация.

В неговото предложение до Общинския съвет се посочва площадът, който е в непосредствена близост до къщата на свещеника, да се именува "Площад поп Кръстю и приятели" и на мястото, където е бил домът му, да се постави паметен знак.

Становището на общинската администрация е подкрепено и от кварталния съвет във Вароша, и от Ловчанския митрополит Гавриил. Съгласие за това име е дал и Регионалният исторически музей в Ловеч.

През 2013 г. се навършват 175 години от рождението на поп Кръстю. Решение за именуване на площада ще вземе Общинският съвет на заседанието си на 25 юли.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


27
Още по темата: Ловечпоп кръстю
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
21
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е поп Кръстю не е имал GSM за да се обади в конака в Търново.По това време дори никакви телефони не е имало.Едва след 3 години Бел прави първият в света телефон.Така,че нямало е как да го предаде.Радиостанции също не е имало.Сателитни телефони също.Така,че разберете,че не го е предал.А вярно е че поп е предал Апостола обслужваше идеално комунистическите велможи.
20
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Иван ВазовИ все пак Кръстю не е предал Левски просто комунизма искаше да оплюе правата вяра Христова.
19
2
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
това означава ,че поп Кръстю е свършел хубава работа.
18
7
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до българин 20Забрави за българите Будалисти, нали? Защото и ти си от тях! Е те на тия им викам ***, защото се правят на шебеци за 50 лв джоб парса!
17
2
 
12
 
! Отговори
българин преди 10 години
Доказано е,че не той е предал Левски,а заптие го е видяло и усъмнило,че това е Левски.След като го проследява заптието се връща за подкрепление.И така е бил заловен Левски.Преди да почине Хайтов престави доказателства за това известни още през 1901-ва година.Незнайно защо обаче досега се мълчеше за това.Така,че поп Кръстю е бил обвинен несправедливо.Заслужава да бъде реабилитиран.
16
1
 
13
 
! Отговори
Българина преди 10 години
До Анонимен 19. Не Пеевски Рязана Карабино.А Ахмет Доган ;).А ти си объркал държавата тък сме БЪЛГАРИ не ***,всички сме такива виж кво ти пише на ЛИЧНАТА КАРТА.Ако не ти харесва бегай кадето ти харесва.Тук има българи Православни Християни,Българи Католици,Българи Мюсулмани и Др.Но всички БЪЛГАРИ ЗАЩОТО ТОВА Е БЪЛГАРИЯ
15
7
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Абе ***, Пеевски ли предаде личните ни данни на американците за потупване по кривата остригана кратуна проста и загубена или беше Цвък Цвък?
14
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Герберастията явно е психиатричен симптом. Те и Ботев искаха да направят терорист...
13
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бе я най- добре- ГерП.
12
2
 
7
 
! Отговори
Българина преди 10 години
АЗ предлагам да го кръстят АХМЕТ ДОГАН или Делян Пеевски ;)
11
4
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бракя гейберЮги- прав ви път и чаО!
10
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Биографе, къде слагаш Ангела на Христос в лапите на Луциферианството, наречено масонство?
9
2
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
vreme e da preimenuvate bulgaria na turcia skapani robi .... Vreme e da se bega ot tuka
8
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В края на крайщата, ако го нямаше Кръстю- нямаше да го има и Апостола. Но ще възкликна патетично- защо и приятели?! И Юда Искариот е най- точно и величаво, въпреки, че Боко и Чоко също е подходящо име на този площад! Дерзай Ловеч!
7
6
 
9
 
! Отговори
ловчалия преди 10 години
Както и да го нарекат официално, ние ще си му викаме площад"Предателя"
6
2
 
6
 
! Отговори
Биография преди 10 години
Някои автори свързват Левски с масонството, като допускат, че той бива посветен като масон през 1861 г.[3]Това твърдение е категорично отречено от някои академични автори,[4] макар те да не отхвърлят възможността Левски да е бил запознат с масонските идеи. Той владее отлично няколко езика: турски, гръцки и арменски, които се оказват полезни в революционната му дейност.
5
10
 
7
 
! Отговори
стойчо преди 10 години
Браво!От гледна точка на 1872 Левски е бил терорист в държавата в която е живял подобно на Болен Лидеров днес, а Попа е герой с будна гражданска съвест.Всичко е въпрос на гледна точка в демократичното ни общество.И софйските протести за едни са будната гражданска съвест на нацията а за несофиянците са форма на модерен тероризъм.
4
2
 
5
 
! Отговори
evalla преди 10 години
ami to veche nishto ne ma uchudva,aide da e chestito na vsichki ni.
3
4
 
28
 
! Отговори
Иван Вазов преди 10 години
"Той биде предаден, и от един поп!Тоя мръсен червяк, тоя низък роб,тоз позор за Бога, туй пятно на храмаДякона погуби чрез черна измама!Тоз човек безстиден със ниско чело,пратен на земята не се знай защо,тоз издайник грозен и божий служител,който тая титла без срам бе похитил,на кого устата, пълни с яд и злост,изрекоха подло: Фанете тогоз!На кого ръката не благословия,а издайство сърши, и гръм не строши я,и чието име не ще споменаот страх мойта песен да не оскверна"
2
6
 
9
 
! Отговори
Марин-Поп Луканов преди 10 години
Ставаше дума за едни пари които Поп Кръстю знаеше за тях.Аз ги свих в дувара като хванаха Апостола и го обесиха.След Освобождението имах добър начален капитал което ме изстреля първо като Градоначалник а после и по висш Политик.Попчето го пуснах на пързалката чрез наивния Каравелов който внуши още по Турско на Хъшовете в Румъния и Сърбия че Кръстю е предател.Гледам сега моите ученици пак така дейстават с Сидеров.Народа *** и кълве на тези с парите.Не се притеснявайте скоро иСидеров ще почитате