Седмо денонощие търсят затрупаните в рудник "Ораново"

Продължава укрепването на съоръженията в минната галерия
Обновена: 22 юли 2013 19:55 | 22 юли 2013 19:55, Камелия Цветанова
22
Седмо денонощие търсят затрупаните в рудник "Ораново"
Снимка: БТА

Седмо денонощие продължава работата на спасителните екипи, които издирват в рудник "Ораново" на каменовъглената мина в Симитли двамата миньори Николай Михайлов и Иван Лазаров, останали под земята след тежкия инцидент на 16 юли, когато загинаха затрупани от свлачище двамата техни колеги Асен Стойнев
и Христо Младенов.

Минните спасители и миньорите от редовните смени на рудника днес се занимават изключително с укрепването на съоръженията на нарушен крепеж в минната галерия, която продължават да разчистват, съобщи в понеделник следобед областният управител на Благоевград Муса Палев, цитиран от БТА.
 
На първо място, приоритет номер едно е безопасността на миньорите, които работят, заяви той. Кога ще приключат - не мога да кажа, но докато не се направят укрепителните съоръжения така, както трябва, за да се избегне всякакъв риск, няма да се продължава напред, подчерта той. Това укрепване може да отнеме доста време.

Още по темата
При т. нар. разклонение "Б" на галерията, която се разчиства, има теч и най-вероятно наблизо е станало самото срутване, за което говорят доста сериозно увредените укрепителни съоръжения, обясни Палев. Но докато това не се види, на сто  процента не може да се твърди, че е така, но най-вероятно там е станало срутването. Вероятно оттам са минали и по-големите скални отломъци, на които спасителите попаднаха преди дни, но това са все още само предположения, каза областният управител.

Надяваме се, че по-нататък ще има свободно пространство и няма да е запълнена цялата галерия, добави той. 

В отговор на журналистически въпрос, свързан със застраховките на миньорите, Палев каза, че от ръководството на мината са уверили, че няма проблем в това отношение.

Аз, разбира се, не съм органът, който трябва да прави такава проверка, а на този и на всички въпроси, които интересуват обществото, отговори ще се получат, след като приключат всички проверки, извършвани от компетентните органи, посочи областният управител.

Той увери, че нищо, свързано с  работата на мината, няма да остане непроверено, и припомни, че такъв ангажимент е поел и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев, който предишните дни бе там, както и социалният министър Хасан Адемов.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
1
 
! Отговори
БезДуми преди 10 години
До james1Министърът, за това време откакто е на власт, дали е способен да обиколи навсякъде? Мислете малко преди да пишете.
19
0
 
2
 
! Отговори
Реалист преди 10 години
Има едно правило :3 минути - без въздух3 дни - без вода3 седмици - без хранаАко имат поне по един литър питейна вода... днес на 7-мия ден са на ръба. Господ да им е на помощ.
18
0
 
3
 
! Отговори
Observer преди 10 години
Спукана им е работата на момчетата,отново неподготвени, в латинска америка хората направиха капсула , която слезе на 30-40 метра и спасиха хората си, а тук шефчето на мината за малко да си га покаже , зада докаже че му е точно през .......
17
0
 
1
 
! Отговори
bobi преди 10 години
toia pargov niama da plati ni6to za nego edna guma na lambordsninoto na sincetono mu e po skapa ot dvama miniori za takiva zatvor do shivot
16
0
 
4
 
! Отговори
кики преди 10 години
Колкото и да ми е тъжно,мисля,че случая е подобен на този с "Курск"
15
0
 
6
 
! Отговори
сандо преди 10 години
естествено че няма проблеми с застраховката - просто няма такава
14
1
 
9
 
! Отговори
Natural Dialectics преди 10 години
Ккви укрепления бе ? Долу от седмица има хора без вода и храна !!! Да викат от други мини , да се включат и доброволци ...къв народ сме ние бе !??????
13
0
 
5
 
! Отговори
anti7 преди 10 години
До 7,ей как ти познавам стила,*** си и *** ще си останеш,бръшлянски ***,кал ще те накарам да ядеш...
12
0
 
9
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
Работели спасителни екипи???Работят колегите и другарите на затрупаните.Да бяха извикали чилийските миньори, досега щяха дя прокопаят повече.
11
0
 
8
 
! Отговори
balgarin преди 10 години
Gospod da dade zdrave i sili na zatrupanite minyori da dochakat beliyt den. A na tehnite semeiistva vyara v zavrashtaneto na tehnite blizki
10
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен ДО КОМЕНТАР 7 ХЕЙ *** *** *** МАРСОЛИВО ДАНО ТЕБЕ ДА ТЪРСЯТ НЯКОЙ ДЕН НО ДА ТЕ НАМЕРЯТ ВМИРИСАН КАТО СЕЛСКИ НУЖНИК
9
0
 
8
 
! Отговори
megi 55 преди 10 години
С всеки изминал ден вероятността минъорите да са добре сякаш намалява и това е много обезпокоително.Боже до къде докараха народа всички управници?Д рискуват всеки ден живота си за мизерните 500 лв да мълчат за лошите условия на труд само и само да подсигурят насъщния,и идва един безочлив собственик и заявява,че ще даде по 50 хил.лв на сем.на починалите минъори.Как да му обясниш,че човешкият живот е безценен! Дано останалите са живи и в добро състояние!
8
2
 
9
 
! Отговори
Терминатор преди 10 години
До 7А,бе,***, това са хора....Дано Господ ти "помогне" да се научиш да уважаваш живота на другите, а не да се радваш на твоето "Съществуване", което не ни иктересува нас. .От все сърце ти пожелавам изпитанието.....когато и да те застигне... Но бъди сигурен - ще те застигне !!!
7
0
 
17
 
! Отговори
Nicolas_1 преди 10 години
Лоша работа. Много се проточи. Дано всичко е наред с тях.
6
1
 
25
 
! Отговори
дорето преди 10 години
СТРАШНИ *** СТЕ,ХОРАТА СА СЕ ЗАВРЯЛИ В ТАЯ ШИ....НА ДУПКА ДА ИЗКАРАТ НЯКОЙ ЛЕВ ЗА ХЛЯБ,А ВИЕ ПИШЕТЕ ОТ СКУКА ПРОСТОТИИ!!!ТОВА Е УЖАСНА СМЪРТ,В 40 ГРАДУСА БЕЗ ВОДА,ВЪЗДУХ ,ХРАНА И СВЕТЛИНА! ДАНО СА ЖИВИ МОМЧЕТАТА,НО МНОГО СЕ СЪМНЯВАМ!!
5
42
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те тия не омреха ли ве, аре стига се трепете да ги ваите нали да затрупани утре пак ще ги копате в същата кал аре чао
4
23
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те така става, като гласуваш за ГЕРБ, сине - викай АТАКА и ще се опрвим !
3
16
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Костов е виновен, Костооов, да ги беше направил водолази, тогава нямаше да ги затрупа мина
2
1
 
11
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
ZAPO4VA DA ME SYMNQVA IZOB6TO DALI 6TE GI NAMERQT.TOVA NA6ETO SPASITELSTVO MNOGO NE6TASTNO I NEKYDYRNO S GOLI RYCE NE STAVA
1
3
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дано да са живи, вярвам да са живи.