До 500 души на Рилските езера на ден

Искат въвеждане на разрешителен режим за посещение на района
1 сеп 2013 12:28, Петя Славова
31
До 500 души на Рилските езера на ден
Снимка: Булфото

Въвеждане на разрешителен режим за посещение в района на Седемте Рилски езера в Национален парк Рила – например максимум до 500 души на ден, поискахме в декларация, изпратена до Министъра на околната среда и водите, ние от Сдружение “Зелени инициативи”.

През почивните дни в района се струпва огромен брой посетители, което заплашва крехкото равновесие на уникалната екосистема на планината. Това налага спешни мерки за регулиране на туристопотока.

По данни на управата на парка до 2009 година годишно Седемте Рилски езера са посещавали не повече от 1000 души, а в момента броя им е нараснал над 10 пъти - между 120 и 140 хиляди.

Активисти на сдружението потвърждават данните за заблатяване на езерата, ерозия на склоновете, силно замърсяване следствие на многократно нарасналия брой посетители. Това е причината да настояваме държавата да въведе ограничителен режим. Подобна практика е въведена на много места в света – Мачу Пикчу, Гранд Каньон, Хималаите, водопадите Игуасу, резерват „Кроноцки“ в Камчатка и т.н.

Предлагаме да се създаде експертна група към Министерството, която заедно с представители на НПО да определи допустимите параметри на брой хора, които могат да посещават едновременно района на Седемте рилски езера.

Групата може да обсъди и възможността за въвеждане на посетителски такси, съгласно чл. 77 ал. 1 и 2. от Закона за защитените територии.

Със събраните средства може да се направи необходимото за преодоляването на вече нанесените поражения в района и полагането на повече грижи за бъдещото му опазване.

Вярваме, че всяка добра идея трябва да бъде подложена на обществена дискусия, защото така ще намерим най-добрия начин за нейното осъществяване. Заедно можем да намерим формулата за хармония с планината, за да успеем да я запазим и за поколенията.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


31
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
27
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Решение има и то е следното: 1) Входна такса, 2) Изграждане на повдигнати дървени пътеки(скари) където е голям човекопотока, 3) Зони забранени за движение/посещение, 4)Абсолютна забрана и солени глоби за батките с джиповете дето се катерят догоре, 5) Забрана за безразборно пикане навсякъде, и изграждане на необходимите места за естествените нужди. Да вземат *** от МОСВ да идат до Плитвичките езера в Хърватска, да видят как се прави.
26
0
 
1
 
! Отговори
Българин преди 10 години
Физическото замърсяване не е най-големият проблем. Дето се вика, хваща се една бригада и за няколко дни всичко е изчистено. Основният проблем е че от големият човекопоток се изравят пътеките, ерозира почвата на много места, и се вдига прах. Този прах заблатява езерата. Фекалиите също са огромен проблем за екосистемата.
25
0
 
3
 
! Отговори
Николай Фимов преди 10 години
Твьрдо сьм за пропусквателен режим и с определен дневен лимит. Ходил сьм преди 20 г, ходих и преди 2 .... и за с сьжаление скоро няма да отида. Пример от Испания: Национален парк "Ордеса и Монте Пердидо" - с кола до с. Торла, огромен паркинг, от там на всеки 15 мин. с автобус (срещу заплащане) се навлиза до определено място, откьдето се продьлжава пеша. Дневен лимит 1800 д/дн.
24
0
 
1
 
! Отговори
Изцапани токчета преди 10 години
Пълна забрана за автомобилно движение в планината. Покрай автомобилите се увеличава стократно опасността от инциденти, пожари, замърсяване, ерозия, шум и прочие. Оправете си асфалтовите сокаци в градовете, па тогава асфалтирайте Пирин и Рила.
23
0
 
4
 
! Отговори
batevale преди 10 години
Каквито ни хората ,такъв ни и туризма!....
22
2
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлагам да почакаме до 1-ви януари. Тогава ще останат само подкрепящите Орешарски в България и няма да има толкова голям екологически натиск. Пък ако до тогава може да открият някой нотариален акт на името на Сакскобурготски за собственотст върху терена .
21
1
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Днес ,дето е 1-ви септевми ,на северния плаж на Китен също има много хора.....Съседа ми по чадър е почти до пръстите на дентия ми крак. Трябва с нещо да се намали бройката по българските плажове, не може така ! Нарушава се равновесието и е хубаво да се дават някакви разрешителни за плаж или за монтиране на плажен чадър върху държавна собственост .....Винетки може да се лепят по дупетата или да има примерно, томбола ... и който спечели - ходе на плажа.....
20
1
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всъщност много е просто - премахването на всички асфалтови пътища до високите места на планините ще реши всички проблеми със замърсяването. Човек, който е изкачил планината пеша с часове потене, я обича и не би я замърсил. Това е най-лесния начин да се филтрират отрепките, които не заслужават да се качат горе.
19
0
 
5
 
! Отговори
Gesh преди 10 години
Не е лифтът проблема. Лифтовете не замърсяват, а някои хора. Та тези, които си хвърлят *** не където му е мястото го правят и около блока където живеят. А *** си е *** и в града и на село и в планината. А иначе *** не е смет, а тези които го правят. А ако някой иска пеша, какво му пречи да се качва пеша. Лифтът ли? Работата е, че сме прости и мръсни и цапаме. Е това е. Като хвърлиш фас, да ти вземат яка глоба или да метеш улицата 14 дни и после ще светне.
18
1
 
5
 
! Отговори
Жоро преди 10 години
Не съм съгласен с повечето от Вас. Каквото и да си говорим всеки втори-трети българин има селски манталитет, и хвърля и замърсява природата, а природата горе при езерата е уникална. Преди да пуснат лифта по пътеките не се виждаха много хора по време на сезона, а сега наплива е сериозен. Единственото от което разбираме са крутите мерки и те трябва да се прилагат, също като новите "легналите полицаи" по родната пътна мрежа.
17
6
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На кого му пука къде вие, простите туристи, искате да ходите ? Обувайте си три-четвъртите, качвайте се на Астра-та и марш оттука.
16
1
 
6
 
! Отговори
Путев преди 10 години
Аз предлагам да сложат и такса на въздуха. Вдишваш - плащаш 5 лв на Цеко Минев, Юлен или в краен случай на Мустака и незаконния му син Пеевски.Софийския въздух да е по 6 лв - щото има бонуси: прах, *** и други мизерии.
15
1
 
17
 
! Отговори
Черен Петър преди 10 години
И с какво аз, ходещият турист заплашвам планината и езерата? Нося си раница на гърба, двата кена бира, които ще изпия на Бъбрека за отмора си ги прибирам. Обикалям по пътеките и се наслаждавам на гледката и въздуха. С какво им преча на разните зелени инициативи?Ами дайте да ги оградим с бодлива тел. Събота и неделя вместо на Планина, ще ходим на Мол.Аз пък искам да се закрият всички подобни сдружения от шепа бюрократи, които само папат народна пара и плямпат врели и некипели.
14
9
 
8
 
! Отговори
sante_dog преди 10 години
Пълни групости! От къде на къде еко*ите ще ми казват кога и къде да ходя? Езерата били за планинари? Като сте планинари хващайте планината и не се връщайте. Лифта им пречил, някой хора си имат работа и не могат да се грабнат на поход, за разлика от лентяите дето бродят из планините. И не ми говорете че като съм стигнал до там с лифт и затова езерото е заблатено. Никога не си хвърлям *** в планината, но не мога да кажа същото за *** дето спят на палатки и с*ат навсякаде!
13
3
 
21
 
! Отговори
Красимир преди 10 години
Ако наистина искате екология:1.Забрана за всички МПС2. Затваряне на лифта3. Големи истински глоби за нарушители и замърсителиСамо това ще ограничи туристопотока!Как ще ми вземеш билетчето за езерата?Ще ме спреш на входа ли? или и той ще е за ...?Търсите пак начин за източване на джобовете!Та те са достатъчно празни!Пуснете вечните безработни да почистват например или даа те и за това не стават!!!
12
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Поименно да се публикуват лицата,които имат някаква връзка с построяването на лифта и този списък да се окачи на видни места около подстъпите към езерата! За да се славят имената им от всички посетители!
11
0
 
26
 
! Отговори
Норд преди 10 години
Нали щяха да спират джиповете и АТВ-тата,стотици екоорганизации-голям го вадят и лапат,ама там протести няма нали
10
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Zaradi podobni maloumnici koito davat takiva idei sme na tova deredje v Bulgaria
9
2
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е проблема хората, проблема е че няма създадени условия за капацитет от 500 човека. Ако се създава нещо то е за правене на пари, а не са улесняване на туристите или за поддържане на околната среда. Примера не е много уместен но в Барселона, Саграда фамилия е отворена за хиляди посетители ежедневно и в същото време хората продължават да я строят без да пречат на туристите или пък туристите на строителния процес..та идеята ми е има ли желание има и начин.
8
9
 
6
 
! Отговори
Планината за избрани преди 10 години
До номер 7"планината е за планинари" или може би ще трябва да си някакъв партчлен или клубчлен ! Що за собственическо исказване :-) Нещо сме се взели насериозно май !