Автоморги и сервизи допускали сериозни еконарушения

Някои са незаконни пунктове за скрап, според Асоциацията по рециклиране
2
Автоморги и сервизи допускали сериозни еконарушения
Снимка: архив, Impact Press Group

Сериозни еконарушения се допускат в работата на автоморги и автосервизи, според Българската асоциация по рециклиране.

Масова практика било автоморгите у нас да нямат разрешение за разкомплектоване на излезли от употреба автомобили. Те приемали колите цели и без нужните разрешения и правила демонтирали двигатели, скоростни кутии, акумулатори и т.н.

Според асоциацията в повечето случаи фирмите не разполагат със съответните системи за източване на течности от колите и правят това на площадката, на която работят, а най-често тя няма необходимото защитно покритие.

Многобройни били и случаите, когато под табелите за автоморги се крият незаконни пунктове за изкупуване на скрап, които работят без разрешително, не водят документация, не издават финансови документи и не влагат средства в мерки за опазване на околната среда.

Според Българската асоциация по рециклиране аналогична е ситуацията и с автосервизите на територията на страната. Повечето от тях били без договори с лицензирани фирми за предаване на отработени масла, стари автомобилни гуми и други отпадъци от дейността.

По закон те трябва да събират изгорелите масла в специални варели, но в действителност повечето от автосервизите използвали моторното масло за отопление, при изгарянето на което се отделят вещества, които замърсяват въздуха и носят риск за здравето на хората.

Друга престъпна схема в автосервизите било свалянето на катализаторите с обяснението, че са запушени.

След това те биват продавани на добра цена на фирми, които изкупуват стоката, като на тяхно място се слагали резонантни тръби, които струват доста по-евтино, но не са ефективни за опазването на околната среда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
0
 
3
 
! Отговори
Made in Be-geto! преди 10 години
В България никой нищо не спазва!Всеки гледа да мине между капките.За това сме последна дупка на кавала:::))))
1
0
 
7
 
! Отговори
Димитров преди 10 години
В България има много добри закони,но никой не ги спазва,а още по-малко контролира!Контролните органи у нас имат основна "задача" да получават подкупи, а не да си свършат работата! А колко излишни чиновници и тунеядци има в България, това е отделен въпрос!