Приключи връщането на стенописите в църквата "Св. 40 мъченици"

В момента се монтира и художествено осветление
11 сеп 2013 13:57, Красимир Ангелов
1
Приключи връщането на стенописите в църквата "Св. 40 мъченици"
Снимка: Булфото

Приключи реставрирането на стенописите в църквата "Св. 40 мъченици" във Велико Търново. На оригиналните места в предверието и олтара на храма са експонирани фрески, които досега са се съхранявали в Регионалния исторически музей, съобщиха от общината.

Фрагментите са поставени върху дървени рамки. Реставрацията е продължила два месеца и е извършена от доц. Евгени Николов. В момента се монтира художествено осветление, което ще бъде готово за Деня на Независимостта на България - 22 септември, посочват от общината.

Стенописите са части от първия и втория регистър в предверието на църквата и над входа му. Представляват монашески сцени, на които са изобразени Кириак Отшелник, свети пророк Илия в пещера, хранен от гарван, св. Антоний Велики, св. Павел Тивейски, "Видение на Прокъл", двойка светци, които не са разпознати.

В източната стена в олтара е върнат елемент от цокълната украса. Църковната живопис е от втората половина на XIII и XIV век. Тя е разкрита при проучвания на църквата през 80-ти и 90-те години на миналия век. Тогава фрагментите са свалени чрез различни технологии и впоследствие реставрирани и експонирани в Археологическия музей.

Инициативата за връщане на мястото на фреските е на кмета на Велико Търново Даниел Панов и е съгласувана с Министерство на културата.

Експонирането на последните фрагменти от стенописите в "Св. 40 мъченици" е в унисон с идеята на превръщане на църквата и комплекса "Великата лавра" в Пантеон на българската държавност, както и в атрактивен обект за поклонически и културен туризъм, уточняват от общината.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
муспи преди 10 години
Соломон Паси предлага тази жалка църквица за се преустрои в джамия, предвид заселването на Българиясъс сирийци. Обаче Главният мюфтия на България не се хваща на тази въдица. Иска пари! Със собствени средства може най много да се изтържат тези стенописи, а живота поскъпва, трябват пособия, питателна храна, корани?!22675