Съкращават 117 служители от Пристанище-Бургас

Стъпката се налага заради рязък спад на работата
12 сеп 2013 18:28,
12
Съкращават 117 служители от Пристанище-Бургас
Снимка: архив, Булфото

Общо 117 служители от Пристанище-Бургас ще останат без работа до края на тази година. Съкращенията в БМФ „Порт Бургас” се налагат заради рязък спад в работата и тежкото финансово състояние на предприятието. Това съобщи Видка Вълчева, зам.-председател на Търговско-индустриалната камара в черноморския град.

Информацията беше потвърдена и от синдикалните лидери на КНСБ и КТ „Подкрепа”, които уточниха, че съкращенията ще бъдат извършени на два етапа. В близките дни от работа ще бъдат освободени 80 души, а в следващите няколко месеца това ще се случи и с останалите им колеги.

Една част от тези хора ще имат възможност да започнат нова работа, след като бъдат включени в проект „Морските пристанища с принос в осигуряването на социално отговорна и устойчива заетост.”, който цели да помага на съкратени служители, попадащи в рисковите групи между 50 и 55 г., бременни жени и майки с малки деца.

По проекта Търговско индустриалната камара в Бургас работи с партньори от Испания - Федерацията на работодателите в област Астурия, и Германия - Обучителния институт, осигуряващ заетост в Шверин. 

„Все още не е ясно колко от служителите, които ще бъдат съкратени, попадат в споменатите рискови групи, но нашата цел е да ги издирим и да потърсим възможности за конкретната им преквалификация. За целта търсим контакти с различни предприятия, като идеята е да работим по зададена от тях поръчка. Това е добре, защото служителите ще се обучават целенасочено, а няма по принцип да се преквалифицират в нещо. Така например ако едно предприятие има нужда от двама заварчици и един стругар, тези хора ще бъдат обучени и пратени именно там”, обясни Видка Вълчева.

Ако проектът бъде успешен, той ще се приложи и в други сфери, различни от тази на пристанищата. Само за област Бургас в посочената рискова група на този етап попадат 450 души. Съдействие в издирването на тези хора и включването им в проекта оказват и Бюрата по труда.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


12
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
10
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До sokrat62става въпрос за частното пристанище
9
0
 
1
 
! Отговори
sokrat62 преди 10 години
Ха сега де, ами нали взехте 1милярд за да подкрепите държавните предприятия и отворите нови 250 000 работни места??? В ход е великата програма на Ореха и измислените му "експерти" "ЩЕ,ЩЕ ама НАДАЛИ" Соц-циганистична икономика в реален капитализъм, основан от ДС още от зората на демокрацията е темата утре /събота 14.09.2013г./ в УНСС. Дколадчик по темата е профана Орешарков и ще му асистира министъра на финансите с прякор "Розави бузи".
8
1
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
То пристанището е на Ц.Бориславова blitz.bg/news/article/221419
7
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
НЕ УПРЕКВАЙТЕ ЗА ТОВА ВАРНА. В ПОСЛЕДНИТЕ 10 ГОДИНИ СЕ ПОСТРОИХА НЕНУЖНО НОВИ КЕЙОВИ МЕСТА НА ПРИСТАНИЩЕ БУРГАС, ВЪПРЕКИ ЧЕ ОСНОВНИЯТ ОСИГУРИТЕЛ НА ТОВАРИ КРЕМИКОВЦИ ФАЛИРА.БЯХА ХВЪРЛЕНИ ПАРИ НА ВЯТЪРА. ДА НАИСТИНА ВЪВ ВАРНА НЯМА ПОСТРОЕНО НИТО ЕДНО КЕЙОВО МЯСТО НО ТОВАРОПОТОКЪТ СИ Е ПОСТОЯНЕН. И ВИНАГИ Е БИЛ ПО-ГОЛЯМ ОТ ПОРТ БУРГАС В ПОСЛЕДНИТЕ 50 ГОДИНИ. МАГИСТРАЛИТЕ СЪЩО БИ ТРЬБВАЛО ДА СЕ ПРАВЯТ ЗА ДА ПОЕМАТ ТОЗИ ТОВАРОПОТОК, НО ТРАКИЯ Е НАПРАВИХА САМО ЗА ЛЕТУВАЩИТЕ СОФИЯНЦИ . СОРИ
6
4
 
14
 
! Отговори
ХА,ХАА....сърГЕЙЧЕТО преди 10 години
...200-ХИЛ.НОВИ РАБОТНИ МЕСТА , НАЛИ......И КРАЙ НА БЕЗРАБОТИЦАТА ??!!!!ЧЕСТИТО НА ПЕЧЕЛИВШИТЕ ,ГЛАСУВАЛИ ЗА ***....ХА,ХА,ХАААААА...ВЪРХОВНО!!!!!
5
1
 
24
 
! Отговори
! преди 10 години
Изобщо не им съчувствайте :) Тези дето ще ги съкратят, толкова са откраднали от там, че ви е бедна фантазията :) Това пристанище до тази година, докато го дадоха на концесия на Домусчиев, беше бездънната яма за кражби, от шефове до бачкатори :) От там що нещо е отракднато, що стока, що метали, как е източвано това пристанище за толкова години, не роман ама бестселъри могат да се издадат. Сега Домусчиев е нормално да разхвърли малко ***, то не може вечно да продължава така я :)
4
8
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Комунистите ще го фалират и фирма на Пеевски ще го приватизира на безценица.
3
21
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Пристанище бургадидас е собственост на ГЕРБ , не намесвай Варна тук . Нали много си го обичат Боко бургазлии , да питат него сега ...
2
5
 
11
 
! Отговори
Некой си преди 10 години
Само ми е чудно как и по какъв начин ще съкратят бременните и майките с малки деца...Ама като знам каква ни е Инспекцията по труда и синдикатите май е ясно.И да питам как така "малкото" пристанище на Варна цъфти и вържи, а "голямото" Бургаско пропада?Има два варианта - или варненци лъжат, а бургазлии казват реалната ситуация или варненци са оправни и като се краде се краде културно и стига за всичко и всички, а бургазлии от кражби не им стига за всичко и всички.А сега де...
1
4
 
26
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
Ето така правителството на тройната коалиция открива нови работни места, както ни обеща! Нови, но на трудовата борса!