Банско чества празник на града и 101г. от освобождението си

На днешната дата през 1912 г. Банско е освободен от турска власт
5 окт 2013 19:46,
7
Банско чества празник на града и 101г. от освобождението си
Снимка: архив Булфото

На днешната дата през 1912 г. Банско е освободен от турска власт и 5 октомври по традиция се чества като празник на града. Празничният ден започна с тържествена света литургия в храма "Света Троица", където на паметната днешна дата преди 101 години воеводата Пейо Яворов обявява, че Банско и банскалии са вече свободни.

Тържествено тази сутрин бе издигнат и националният флаг във всички учебни заведения. Ръководители и граждани на Банско положиха венци и цветя на паметници и паметни плочи на видни банскалии и участници в борбите за национално освобождение и обединение.

С празника на града ни - 5 октомври - отбелязваме и 101 годишнина от освобождението на Банско, заяви в празничното си обръщение към банскалии кметът на община Банско Георги Икономов.

Вече 101 години сме свободни и сами ковем съдбините си. И ако днес Банско е един модерен и развиващ се град, то заслугата е преди всичко на хората, които се раждат, работят и творят тук, добави кметът. Според него с уникалното съчетание на модерност и вековна духовна традиция, на неповторима природа и героична история, на предприемачески дух и забележително гостоприемство, Банско придобива все по-голяма популярност пред света. Концерти, изложби, риболовен турнир за деца са част от събитията в днешния празничен ден в Банско, който ще завърши вечерта с тържествена заря, пише БТА.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


7
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
7
1
 
3
 
! Отговори
Angel преди 10 години
да им е честит празника !Страхотни хора !
6
1
 
4
 
! Отговори
Георги преди 10 години
" Турска власт" ??? Що за нелепо и неграмотно заглавие!!! Няма такова понятие в историята. Аман от учили-недоучили и полуграмотни, алооо, поправете се!
5
2
 
7
 
! Отговори
Гошо...Тъпото преди 10 години
Честито на банскалии,да са живи и здрави и да държат високо балканджийския си дух,който ги е крепял през вековете.Да пазят природата от прекомерната човешка алчност,която позволи презастрояването на това малко градче със стотици хотели.Сега Банско е зимен кукрорт с най...голяма леглова база в Европа и трудно би се напълнил по всяко време.Важно е качеството на обслужване на почиващите и ако е на ниво,ще се връщат...пак в този чист планински град.
4
6
 
4
 
! Отговори
ля ля преди 10 години
вълкът кожата си мени но нрава ???чобанинът си остава чобанин колкото и "културни" мероприятия да му подложат!!!
3
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Този ден тряба да е обявен за траурен ден защото тогава имаше власт а днес няма!
2
1
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Честито банскалии.
1
3
 
7
 
! Отговори
info преди 10 години
От политическа партия Юруш отидоха ли да почетат събитието, заедно със Серголета и олио Местан!