Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията

Фандъкова настоява да не се откриват повече центрове в столицата
Обновена: 10 окт 2013 10:28 | 10 окт 2013 10:28, Камелия Цветанова
285
Бежанците искат да живеят в София, не в провинцията
Сирийски бежанци в центъра в Елхово. Снимка: Ройтерс, архив

Нелегалните емигранти, които влизат в страната, искат да живеят в София, а не в провинцията. Това призна директорът на бежанския център в Пъстрогор Жельо Желев по bTV.

"Капацитетът за настаняване е надхвърлен със 150 души. Справяме се трудно, няма помещения и сме заели всички сервизни помещения”, коментира той с уточнението, че формално е отказал да приема хора, но на практика това не е осъществимо, защото все някъде трябва да се настанят сирийците.

Освен това персоналът в центъра е едва 25 души, защото щатът е за работа с 300 бежанци.

„Предстои назначаването на преводачи. Не изпращаме към други места, но истината е че много хора се настаняват сами на адреси и масово искат да живеят в София, явно си мислят, че ако живеят там, по-бързо ще получат статут на бежанец", каза още той.

Още по темата
В същото време столичният кмет Йорданка Фандъкова настоя да не се откриват повече центрове в София и апелира за повече сигурност и стриктен контрол върху вече съществуващите.

Тя обаче призна, че Столичната община няма никакви правомощия по отношение на настаняването на бежанците.

„Ние научихме най-напред от медиите за това, че се разкриват с решения на правителството, на премиера Пламен Орешарски, два нови центъра в София – центровете във „Враждебна” и „Военна рампа”, които вече функционират. Според мен няма създадената организация, за да може да се приеме това голямо предизвикателство за страната. Защото това е голям хуманитарен проблем, страната е изправена пред това предизвикателство и трябва да има диалог, трябва да има стратегия и ясен план”, допълни Йорданка Фандъкова.

Според нея концентрацията на бежанци на едно място, особено в най-големия град, където и най-трудно може да се контролира този процес, създава рискове.

„В момента по данни на Държавната агенция за бежанци в София бежанците са над 2000. Те са поне с 300 над капацитета, който имаме в центровете. Но това, което мен лично ме притеснява повече, е, че има над 2000 души бежанци, настанени по адреси”, посочи кметът на София.

По думите й няма яснота кой ги контролира и не знаем каква е бройката им - това е сериозно предизвикателство и е нужен диалог с решения.

Проверки на общината са установили, че не са взети достатъчно адекватни мерки по отношение на пожарната безопасност в центровете.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


285
Още по темата: бежанциСофияСирия
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
6
 
20
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Никой от тях не е виновен за случващото се. Българите сме много толерантни в етнически и религиозен аспект и както винаги трябва да проявим толерантност и да влезнем в положение. Лошото е че неминуемо ще ни се качат на главите и ние и само ние ще сме потърпевшите. Турция иска повече мюсюлмани в България. Патова ситуация, но нищо не може да се направи. Няма значение в София или не.
19
5
 
19
 
! Отговори
Младежка мощ преди 10 години
До старческа немощХейтвай си на воля ,софиянци пак ще си я изберат.Между другото не е ли време да тръгваш към контрапротеста.
18
0
 
50
 
! Отговори
WTF??? преди 10 години
Добре де едно не мога да разбера, ем си НЕЛЕГАЛЕН ем имаш претенции! Като си нелегален не би ли трябвало да се криеш РАБОТА и документи?!?!?!? Наще още малко ще ги настанят в хотел "Радисън", не е истина просто...
17
2
 
17
 
! Отговори
да преди 10 години
всички сме за софия
16
2
 
57
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А не искат ли да живеят на майка си у *** ката? Ще е ба и нещастниците, да си се връщат по родните места тогава. Не стига, че нас не можем да гледаме, че сега и тия ***. Че и с претенции ...
15
5
 
39
 
! Отговори
glarus 3 преди 10 години
честито софиянци.стойте си по къщите и гледайте новините за простотиите на този парламент на сигурно.тя тази държава не е наша ,нали.дали сме я в ръцете на група чужденци,които всячески се стремят да ни изгонят и явно на повечето от нас не ви и пука.*** работа маам. стара.
14
7
 
26
 
! Отговори
Ivan Grozni преди 10 години
След като решенията се взимат в София... редно е да приберат и бежанците... централната власт е виновна из аположението с вечно-социално-слабите-и-безработни може и тях да приберат...
13
1
 
40
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
като не затваряте границата халлал да са ви
12
25
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 8Прав си но тя тая селяния дойде от провинцията. София си беше много хубав град докато не решиха всички селяни да стават граждани.
11
1
 
35
 
! Отговори
Арети преди 10 години
Как беше, "на работата лекото, на баницата мекото" а колкото се отнася эа теэи "бежанци" би трябвало отново да функционират лагерите от рода на БУХЕНВАЛД!!!
10
34
 
20
 
! Отговори
старческа немощ преди 10 години
Тая напудрена кметица се научи да плаче като бойко ревливецаДоказа че не я бива за кметица, тая женица е много послушна и безлична. Каква мъка за държавата ни, щом такава мухла ръководи столицатаНе че герберите имаха някой запомнящ се с нещо експерт, ама тая бабка ще ни остави големи батаци.ОСТАВКА
9
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
njama da se spravjat !
8
0
 
26
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
otkoga imat pravato kato bejanci da iskat kyde da gi nastaniavat. kydeto ima mesto tam kakvi sa tia pretencii? kato ne im haresva v selata da se vry6at tam otkydeto sa do6li.
7
31
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЕвросиганинВлече ги *** на София, както и над 2 млн. Бай Ганьовски *** в БГ. :) Толкова ви е крещяща селянията в София, че привличате отдалече.
6
2
 
25
 
! Отговори
бъдин преди 10 години
Минава,големият кораб минава.Претъпкан с безброй бегълци,дойде "SOS" без да подава,със счупен двигател-той на буксир.Остава, в пристанище наше остава.Конфискуван за бъдещи дни,с екипажа в ареста остава.Да действа агенция за бежанци!Не става,да минат "на тъмно" не става!Пиратският кораб нали,прихванат с радар засиява.До тук с европейски мечти!Отплава, без спасителни лодки отплава.През морската граница ни,в посока към суша минава!Матрос Йовчев:Ти му мисли!
5
0
 
88
 
! Отговори
истината преди 10 години
Чудесно. У нас е рай за Бай ***, това е ясно. Правят си каквото искат - това е ясно. Досега поне арабески нямахме, вече си имаме и такива! Във Франция са пропищели от тях, дори вече не се и правят на толерантни министрите им, толкова им е дошло до гуша. Ние обаче, като опитни зайчета, ще пробваме след всичкото *** да интегрираме и арабески. Не се чудете, като след 2 години поискат още една джамия в София! Сега може и да са кротки, но нищо не сме видели още!
4
2
 
58
 
! Отговори
една българка преди 10 години
Ако наистина , нещо в което вече не вярвам, управляващите са българи ДА ЗАТВОРЯТ ГРАНИЦАТА ВЕДНАГА.
3
1
 
79
 
! Отговори
Ok! преди 10 години
Тези не са бежанци, а нарушители. Да се махат. Да заминават за САЩ, Великобритания и Франция. Тези държави разпалиха войната, да си носят последствията. Защо пак ние да сърбаме попарата?
2
8
 
31
 
! Отговори
are_kulata преди 10 години
Предателите от АТАКА, мръсните еничари, които предадоха цяла България, дори тези които гласуваха за майка си и пичка си,вчера им отрязаха предложението да затворим границите. Евалата на ГЕРБ и БСП(БКП). Да сте живи и здрави, хамдулиля, аферим, Алейкум Салам !!!
1
4
 
53
 
! Отговори
Евросиганин преди 10 години
Оти не искат в Бургас? Нали е най-добрия начин на живеене?