МРР отпуска пари за водната криза в Омуртаг

Водата в града е пусната
15 окт 2013 20:45,
2
МРР отпуска пари за водната криза в Омуртаг
Снимка: архив Булфото

Пусната е водата в Омуртаг. Все още не всички жители имат вода по чешмите си, но тя поетапно се изкачва от ниската към високата част на града.

От "ВиК" съобщиха, че разполагат с два резервоара. Единият е зареден със 73 процента от капацитета си, а другият - с 48 на сто. Водата в тях постъпва по тръбопровода от водоизточника в Кипилово и с цистерни. Пет камиона от 20 и 30 тона зареждат в Търговище и транспортират водата до резервоарите.

От водоснабдителното дружество в Търговище днес съобщиха, че вода ще има от 17.00 до 20.00 часа. Сега обаче уведомиха, че тя няма да бъде спирана до 22.00 часа.

ВиК-Търговище монтира в момента допълнителни помпени агрегати за увеличаване на обема на доставяната вода от водоизточника, информират от Министерството на регионалното развитие.

За разрешаване на проблема със средства от Националния съвет за сътрудничество по етнически и демографски въпроси чрез проекта "Урбанизация и социално развитие на райони с преобладаващо малцинствено население" е започнало изграждането на нов водопровод, който трябва да снабди града с вода от язовир "Ястребино". За обекта има издаден Акт 15, но не е въведен в експлоатация поради пропуски и дефекти в изпълнението. В момента общината изпълнява втори етап на проекта, който включва изграждането на помпена станция, тласкател и резервоар за Омуртаг. Той може да бъде завършен до два-три месеца.

Заедно с това Министерството на регионалното развитие е готово да възложи обследване и проектиране на водопровода. Средствата могат да бъдат осигурени от бюджета на министерството. За целта е необходимо Общинският съвет на Омуртаг да разреши използването на трасето на водопровода, за да бъде реконструиран. В момента в бюджета на МРР не са предвидени средства за неговата рехабилитация. Поради сериозните и зачестили напоследък проблеми с водоснабдяването на Омуртаг, обектът е предложен за целево финансиране в рамките на Програма за решаване на проблема "Сезонен и целогодишен воден режим в някои населени места".

Необходимите средства за проектиране и завършване на обекта са докладвани в Министерството на финансите за осигуряване на допълнителен бюджет през 2014 година.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: ОмуртагВиКводaМРР
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
2
 
0
 
! Отговори
вода преди 10 години
Честит коч байрам и честита вода! Сега поне 2 седмици суша докато изядем коча, а след това може и да пуснат пак водата...
1
2
 
10
 
! Отговори
акт 15 преди 10 години
Кои са *** изградили нещо с Европейски пари,което не става за нищо. *** крадлива пасмина. Затова никой не идва тук и никой не ни иска никъде. Чалгамангалодсмутромилиционерски ***.