Нови 48 сирийци са хванати на границата ни

120 ги настаниха в почивна база на МВР
25 окт 2013 12:30, Анисия Иванова
15
Нови 48 сирийци са хванати на границата ни
Снимка: БТА

48 сирийци са задържани на границата за денонощието, съобщава МВР. По информация на Националния оперативен щаб за овладяване на кризисната ситуация, възникнала вследствие на увеличен миграционен натиск, за периода от 6.00 часа вчера до 6.00 часа тази сутрин на българо-турската граница служители на ГД ”Гранична полиция” са установили общо 111 лица.

В помещенията за временно задържане на Регионална дирекция “Гранична полиция” Елхово  има 620 души.

Общо капацитетът за настаняване в териториалните поделения на Държавната агенция за бежанците и в специализираните домове на МВР е 4090 лица. Той е надхвърлен със  372 места.

Към днешна дата общият брой на нелегалните имигранти, настанени в домовете на Държавна агенция за бежанците (ДАБ)  и на външни адреси, е 7496 лица .

Към 06.00 ч. днес във временния център в Стрелча няма настанени лица.

В Национален детски екологичен комплекс в село Ковачевци, област Перник са настанени 261 лица от Сирия, Афганистан, Ирак и Африка. Лицата са предадени от дирекция „Миграция“ – МВР. От Агенцията за бежанците са осигурени хранителни пакети и са предприети действия за ускоряване на процедурите за предоставяне на статут или закрила.
Основен  проблем в работата на дома в Елхово е невъзможността за своевременно настаняване на лица с изтекли заповеди за задържане в транзитните центрове на Държавна агенция по бежанците.

Командировани са служители за усилване охраната на държавната граница, за охраната и съпровождането на задържаните лица, за обработка на документите и полицейска регистрация.

Продължава оглеждането и търсенето на подходящ сграден фонд за първоначално приемане и настаняване.

Два нови центъра за бежанци са открити в почивна база на МВР-Стрелча, където са настанени 120 лица, и в Национален детски екологичен комплекс с.Ковачевци -  250 лица. Започнало е изграждането на временно селище от палатков тип с капацитет 500 лица  в центъра за прием на бежанци в Харманли.

Със съдействието на Българския Червен кръст е активиран кратък номер 1466 на трите мобилни оператори, като с един sms всеки може да дари 1 лев. Дарение може да се направи и онлайн на сайта на БЧК. Събраните средства ще бъдат насочени към Националния оперативен щаб. С тях ще се открият хранителни пунктове, за да може поне веднъж на ден бежанците да получават топла храна.

Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за първичен прием на бежанци. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


15
Още по темата: МВРбежанцисирийци
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
9
0
 
8
 
! Отговори
Неразбрал преди 10 години
Като са ги хванали на границата, защо не са ги патили обратно, а с почести в почивната база? Съчувствам им за насилието от което са избягали, но в Турция би им било по-добре. Братята им мюсюлмани би трябвало да се погрижат за тях, пък и тук зима иде и по на юг ще им е по-комфортно... Не би трябвало и да имат проблем да се интегрират с местните....
8
0
 
9
 
! Отговори
platecbezumen преди 10 години
Тези *** престъпници, докато не проплачат и то така, че да се чуе чак в родните им страни, нама да имат спиране. И ще продължат да ни гледат нагло ухилени или състрадателно тъжни от снимките, нарочно направени да предизвикат състрадание! Къде останаха нашите социално слаби, безработни и пенсионери?!?!
7
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Za6to`ne`obqsnite,tezi`deza`miusleta,kak`reminavat`granizata`sami,koi`la6ta`za`tqh,ili`sa`deza`na`TERORISTI-ubiizi.Obqsnete`na`Bulgarite.,
6
0
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кво ми дреме за тия *** и фереджета!! Обратно при *** които ги пращат при нас.Хич не ми дреме за правила.За тия има всичко, че и трошат нарочно, а за българите намя .Марш обратно.Най добре ги качете на самолет ( с пари на ЕС) и ги стоварете в Брюксел ими Париж, лондон,Берлин, Осло и където щете.Те и без това не искат да стоят тук.Затова да се махат по бързо.Щото ще вземе да ни писне!!!
5
1
 
21
 
! Отговори
БЪЛГАРИЯна българите преди 10 години
"Екипи от медицински специалисти извършват медицинското обслужване в пунктовете за бежанци. Към момента няма риск от усложняване на епидемиологичната обстановка."Значи вече има ЕПИДЕМИЯ - и ги настаняват из цялата страна да ни заразят с всякви гадни арабски болести! УЖАС! Кога ще се вдигнем като 1 и ще спрем това нахлуване в станата ни и настаняване където шепа хора решат?! Тези НЕЛЕГАЛНИ емигранти НЯМАТ РАБОТА НА ПОВЕЧЕ ОТ 30КМ ОТ ГРАНИЦАТА! ВЪРНЕТЕ ГИ В ТУРЦИЯ както правят ДРУГИТЕ СТРАНИ!
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко са хуманни нашите собственици дават всичко за Сирийците На Българите дори работа не дават а ходят в чужбина за да пращат на роднините си да плащат данъци защото ЧСИ ще им вземе всичко което са си изкарали с ТРУД
3
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
120 ги настаниха в почивна база на МВРбългари не са влизали там ама чужденци
2
0
 
25
 
! Отговори
ХА ХА ХА преди 10 години
И сега ПАК "гадните" БЪЛГАРИ ще трябва да хранят "добрите правоверни"
1
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И пак дете???? стане ли дума за ислямски терористи, винаги деца от 3 до 9 годишни, а бащите им дето режат глави не се виждат, тях ги крият, може би защото не излеждат умилително и жално.