Euronews: Новият мост над Дунав има сериозни дефекти

Той бе открит едва преди няколко месеца и струва 300 млн. евро
Обновена: 30 окт 2013 12:16 | 30 окт 2013 10:08,
72
Euronews: Новият мост над Дунав има сериозни дефекти
Снимка: БТА

Броени месеци след официалното откриване на втория мост над Дунав между България и Румъния бяха открити сериозни дефекти, съобщава в репортаж Euronews.

Експертите от българското транспортно министерство са установили поне 20 сериозни дефекта. По „Нова Европа”, каквото е официалното име на съоръжението, има дупки и проблеми със системата за отвеждане на дъждовна вода.

Дефектите са открити, след като през миналата седмицата се е появила голяма дупка, което е предизвикало и по-сериозна проверка на съоръжението.

Телевизията отбелязва, че мостът е „съвсем нов” – открит е едва през юни. Строителството завърши през април и коствало 300 млн. евро.

Още по темата
Припомняме, че при откриването на моста служител от испанската фирма FCC заяви, че въпреки кратките срокове на изпълнение строителството на съоръжението е много качествено. Мостът е част от Трансевропейския пътен коридор 4 и е от ключово значение за транспортните връзки в Югоизточна Европа.

Освен дефекти по моста обаче в България има още усложнения – пътната инфраструктура, довеждаща до „Нова Европа”, е в лошо състояние. Въпреки това данните на българските власти са за непрекъснат ръст на преминаващите по моста.

"Нова Европа" е вторият мост, свързващ България и Румъния, при градовете Видин и Калафат. Строителството получи средства от Европейския фонд за регионално развитие (ERDF).

Още икономически новини вижте в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


72
Още по темата: Дунав мост
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
2
 
3
 
! Отговори
Учуден преди 10 години
Симе от Ла Манча доведе Шпаньолите,а то виновен бил Боко!?
59
6
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Великите пътища построени от Боко
58
2
 
4
 
! Отговори
Бг преди 10 години
Точно така и след като ги е прибрал тия 26 мил.се е обадил на твоя сигурен източник и му се е похвалил..
57
8
 
16
 
! Отговори
hansa преди 10 години
Бойко е прибрал от тази сделка, по потвърдена инфо от гарантиран източник, точно 26 000 000 Евро. Който иска да не вярва на споделната инфо, но това е факт.
56
2
 
4
 
! Отговори
И аз преди 10 години
Пак платени уидорми.Стана вече доста се дъвчи по тая тема.И все тази дупка се показва.Вместо да се погледнат гаранционите условия, и проблема да се реши.Имам и още един въпрос,що не качите репортожа или да дадете линк към него?Да не стане само мост има,път до него няма.
55
8
 
9
 
! Отговори
Язе преди 10 години
Ако се помисли логично, то се получава следното.1. Моста е замислени започнат да се строй по времето на И. Костов и Царя. 2. При Станишев и Доганя нещата бяха почти умрели. Даже във Видин се говореше, че ще се закрива обекта.3. Румънците яко саботираха и нямаше кой да ги накара да се забързат.4. ББ рестартира проекта, забърза мамалигарите и осигури пари от ЕС за довършването.5. Колкото до фирмата изпълнител, тя е от Испания и е доведена от Царя, негови хора са. Най вероятно е гушнал нещичко
54
1
 
11
 
! Отговори
MUK преди 10 години
До 61 Тоя дървен мост точно твият Бог го построи ***!!!!
53
4
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Видин-София няма магистрала, Позитано.
52
28
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Това, което Борисов построи за 3 г. Станишев два мандата няма да му стигнат само да го боядиса.Разбрахте ли червени хайлази ?!
51
1
 
9
 
! Отговори
СТОЛИЧАН СОФИЯНСКИ преди 10 години
ПРЕДИ МЕСЕЦ МОИ ПОЗНАТИ ПОСЕТИХА ВИДИН,А СЛЕД ТОВА И КАЛАФАТ.СЛЕД КАТО СЕ ЗАВЪРНАХА В СОФИЯ НИ ЗАРАЗКАЗВАХА,ЧЕ ВМЕСТО ПО МАГИСТРАЛА,ВСЕ ЕДНО СА СЕ"ВОЗИЛИ" ПО РАЗОРАНА НИВА"!ТОВА ПРЕДСТАВЛЯВА ПРЕОБРАЗ НА НАШАТА ФАЛШИВА,ИЗМАМНА РОДНА ДЕЙСТВИТЕЛНОСТ.А ИНАЧЕ "ТРЪБИМ",ЧЕ СМЕ МНОГО ВЕЛИКИ...!
50
3
 
19
 
! Отговори
компир преди 10 години
Този мост където тиквата с хеликоптера все го инспектираше е доста неефективен и нерентабилен и от двете страни няма подходящата инфраструктура, а и сега целия трафик си минава през Сърбия, защото след Ниш магистрала директно до Унгария, магистрала до Словения,Италия и Австрия така че...............кой ще ти се търкаля из Карпатите
49
21
 
14
 
! Отговори
Шoп преди 10 години
Станишевите идьоти си измислят проблеми и ги раздуват, за да залъгват изуменото стадо.
48
31
 
19
 
! Отговори
glarus 3 преди 10 години
ей смешковци,тъй наречената "тиква" построи толкова,колкото не се е построило през целия скапан преход.не четете ли,че фирмата е ИСПАНСКА?тъпана.и смачкани.
47
7
 
20
 
! Отговори
ТИКВОЧА преди 10 години
да плати със собствени пари ремонта. Семейните де - тези на Карагъзова
46
15
 
37
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Няма проблем!Гушките на приятелчетата са напълнени.Комисионните са прибрани."Партийната" каса на мафиотите от ГРОБ пращи.Но нещо взе да се изпразва от "поддържане" на тия протести.
45
15
 
38
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тиквата е откраднал парите!
44
7
 
8
 
! Отговори
ДО 47 преди 10 години
Явно си следял строежа на някой друг мост.На Позитано видимо има фенове на Star Wars.
43
11
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Е друго си е да не построиш нищичко, да откраднеш фондовете толкова нагло и очевидно, че да ги спрат. Тогава дори няма какво да говорим за качество при положение, че няма нищо построено, което да се инспектира. И сега за хората с големите усти и малко мозък. Мостът има ГАРАНЦИЯ и Е в ГАРАНЦИЯ. Дано знаете какво означава това! Държавата, т.е. Орешарски, Станишев и Местан вместо да си чешат езиците да поискат отговорност от испанската фирма. Елементарно е като комунистически електорат!!!
42
5
 
6
 
! Отговори
сатирик преди 10 години
А ,бе не зная , амо поне ще стане ясно на Мутрта , къде ще отиват парите от бюджета.
41
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Дефектите констатирани на моста "Нова Европа" при Видин Калафат нямат нищо общо със здравината на мостовата конструкция, обявиха и в съобщение до медиите от транспортното министерство. В началото на ноември ще бъдат преасфалтирани всички проблемни места. Съгласно подписания договор, всички констатирани дефекти по моста до края на 2013 г. се отстраняват за сметка на изпълнителя, допълват от транспортното министерство. Строител на моста е испанската компания FCC Construccion.