Откриха паметни плочи на кмет и руски генерали в село Гроздьово

На официалното откриване присъстваха депутатите Красимир Янков и Алекси Алексиев
3 ное 2013 17:18,
3
Откриха паметни плочи на кмет и руски генерали в село Гроздьово
Снимка: БСП

Паметни плочи на дългогодишният кмет Райчо Бошнаков (1920-1998 г.) и руските генерали Иван Иванович Дибич и Фьодор Василиевич Ридигер бяха открити в село Гроздьово, Община Долни чифлик. Инициативата е на председателя на „Сдружение за Гроздьово“ Стефан Димитров, а средствата за изграждането на паметниците  са събрани от дарители.

На официалното откриване на паметните плочи присъстваха областният управител на Варненска област Иван Великов, кметът на Община Долни чифлик Борислав Натов, народните представители от Коалиция за България Красимир Янков и Алекси Алексиев.

Райчо Бошнаков е бил  кмет на Гроздьово от 1959 г. до 1981 г. и има изключителни заслуги за изграждането на съвременния облик на селището. Руските генерали Иван Иванович Дибич и Фьодор Василиевич Ридигер имат  основна роля при овладяването на Кюпрюкьой (Гроздьово) по време на руско-турска война от 1828-1829 г.

„50 години преди Освобождението,  за една седмица нашето село се е радвало на свободата, благодарение на двамата велики генерали“,  заяви в словото си председателят на „Сдружение за Гроздьово“ Стефан Димитров. Той благодари на всички, помогнали за изграждането на паметните плочи и подчерта, че главната мисия на сдружението е съхраняването на културно-историческото наследство на селището, което е съществувало още преди създаването на българската държава.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
2
 
1
 
! Отговори
на снимката...... преди 10 години
.....добре охранени чичковци, които отдалеч аленеят
2
0
 
1
 
! Отговори
Атанас преди 10 години
До ИвановСвикнал си да ти влиза? Проблемът си е твой. Но понеже, освен зъл неблагодарник към Освободителите, си и ***, ще ти открехна, че и двамата генерали са... германци.
1
9
 
0
 
! Отговори
Иванов преди 10 години
Трябва да се подсилва субективната любофф към Русия, за да ни влиза по-лесно и по желание... а, че Русия също нищо не печели, е друга тема - в смисъл, че нищо от откраднатото не стига до нея...!