Дариха апаратура за над 250 000 лева на пловдивска болница

Тя ще подобри рехабилитацията на деца с неврологични заболявания
19 ное 2013 15:51, Красимир Ангелов
1
Дариха апаратура за над 250 000 лева на пловдивска болница
Снимка: Булфото, архив

Апаратура за над 250 000 лева, закупена с дарения от благотворителната кампания "Българската Коледа", получи отделението по рехабилитация и кинезитерапия на деца на Клиниката по ранна рехабилитация и физикална медицина към УМБАЛ "Свети Георги" в Пловдив.

Със събраните средства са закупени тренажор за раздвижване, който дава възможност за трениране на походка и движение, биофийдбак система, тренажор за лечение на спастични състояния, вестибулаторна система и педобарографска платформа, отчитат от лечебното заведение.

Тази високотехнологична апаратура, която е насочена към рехабилитация на деца с неврологични заболявания, ще даде възможност да въвеждаме нови методи, които са били недостъпни към този момент за пациентите в България, отбеляза при получаването на дарението началникът на клиниката проф. Елена Илиева.

По думите й отделението обслужва над 230 деца, които всеки месец минават през рехабилитационни процедури. В него се провеждат над 650 курса лечение годишно, като се обхващат пациенти с детска целебрална парализа, миопатии, травматични увреждания на централния мозък и други.

Когато започнахме кампанията, голямата ни мечта бе да закупим апарат за робот-асистирана локомоторна терапия, тъй като такива имаше само в чужбина, каза секретарят по здравеопазване, образование и наука на президента - Анна-Мари Виламовска. По думите й са закупени 5 такива, които ще бъдат разположени в болници в различни региони в страната.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари