800 хил. българи узаконяват газови уредби срещу 400 лв.

Това ще стане факт догодина след влизането в сила на нова наредба
24 ное 2013 07:41, Александър Попов
383
800 хил. българи узаконяват газови уредби срещу 400 лв.
Снимка: архив, Булфото

Газовите и метанови уредби ще станат незаконни от 1 март догодина, ако в големия талон изрично не е посочено, че колите могат да се движат освен на бензин и на друго гориво.

Поставянето на инсталация за алтернативно гориво ще се счита за изменение в конструкцията на автомобилите според наредба № Н-3 на транспортното министерство, която влиза в сила от тази дата.

Промяната ще засегне 800 000 шофьори, които ще трябва да платят около 300-400 лева, за да получат протокол, според който колата им е проверена. С него трябва да отидат в КАТ, за да бъде вписано в големия талон, че колата може да се движи и на газ или метан. Едва тогава уредбите ще бъдат узаконени и собствениците няма да подлежат на санкция.

Единственият шанс шофьорите да спестят тези пари е до1 март да отидат в КАТ и да впишат в големия талон алтернативното гориво, с което колата може да се движи. Това се води смяна на регистрацията и струва само 20 лева, отбелязва "Монитор".

За целта трябва да носят всички документи на колата, валидна гражданска отговорност и да заявят желанието си за смяна на регистрацията.

Освен за завареното положение наредбата ще важи и за всички автомобили, които си слагат газови или метанови уредби след 1 март. Тогава обаче те ще са задължени да платят около 400 лв. за прегледа на изменението в конструкцията на колите си.

Цената на услугата още не е уточнена, тъй като фирмите и сервизите, които ще я извършват, още имат време да кандидатстват за разрешително.

Експерти от "Пътна полиция" коментираха, че промяната не е толкова наложителна и все още има шанс министърът на транспорта да промени наредбата и или да удължи гратисния период или изобщо да отпадне това изискване.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


383
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
283
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тези *** от НС май не могат да четат. Това е пълна липса на мисъл и грижа за проблемите... тоест са напълно неадекватни и тотални непрофесионалисти. Човек с такива сериозна липса на професионални качества трябва да бъде уволнен, защото с решенията които взима е опасен за организацията в която работи.Въздухът в България - най-мръсният в Европа 16.10.2013 15:37sinoptik.bg/news/vyzduhyt-v-bylgariia-naj-mrysniiat-v-evropa-872
282
0
 
3
 
! Отговори
V-1 преди 10 години
Така, както миналата година по това време надуха сметките за ток и избухна масово недоволство, така и тази не пропуснаха да го нагнетят, с изкуствено раздухана истерия и въвеждане в заблуда за ненужна смяна на талоните. Газовата уредба НЕ Е конструктивно изменение по автомобила, а допълнително устройство към него - това си го пише в самата наредба. Отделно в нея е посочен реда при който една уредба ще се признава за законно и правилно поставена, което касае монтажа на всички уредби след 1-ви Мар
281
0
 
3
 
! Отговори
goliam idiot преди 10 години
Ей, "смелчаци", внимавайте какво пишете. Вече няма анонимни интернет клубове, а вие лично от телефона си или от "ай пи" адреса си изказвате мнения. Много лесно ще ви открият и ще станете назидателна жертва.................Моля бъдете конкретни: 1. В малкия талон пише ли, че колата има газ?2. В КАТ по каква техническа процедура озаконяват газовите уредби вместо в Технотест?3. Щом сега в КАТ могат да озаконяват за 20 лв, защо след март ще струва 400лв?Добра бомба са заложили "управляваите"
280
0
 
6
 
! Отговори
Джони преди 10 години
300-400 лева това са глупости, няма и срок за вписването в голевия талон.
279
0
 
23
 
! Отговори
А ДАНО АМА НАДАЛИ преди 10 години
А ЗА НЕКАЧЕСТВЕНОТО ГОРИВО, ДЪРЖАВАТА ЩЕ ПЛАЩА ЛИ НА ШОФЬОРИТЕ ЗА КОНСТРУКТИВНОТО ИЗМЕНЕНИЕ НА ЛИЧНИТЕ НИ АВТОМОБИЛИ???
278
0
 
21
 
! Отговори
Ала- бала преди 10 години
С тази наредба, управляващите отново опитват да вземат от бедните. Докога?! Замислете се кои карат с газови или метанови уредби - хората с ниски доходи. Ако имам достатъчно пари, изобщо не бих се замислил да си монтирам в автомобила бутилка, а бих си карал на бензин!Защо е необходимо и увеличаването на данъка на старите автомобили, произведени преди 2000г? Отново ще страдат българите с най-ниски доходи...
277
0
 
15
 
! Отговори
ккккк преди 10 години
ОТ ДАЛЕКО СЕ ВИЖДА ЛОБИЗМА В ТОЗИ ЗАКОН.КАТО СЕ ДОБАВИ 400 ЛВ. КЪМ ЦЕНАТА НА ГАЗ.СИСТЕМА ИЗЛИЗА МНОГО ДЕБЕЛО.ЦЕЛТА Е ДА СЕ ОТКАЗВАТ ХОРАТА ОТ ГАЗТА,ЗАЩОТО АКЦИЗА ЗА БЕНЗИН И НАФТА Е ПО ПЪЛНЕЩ БЮДЖЕТА И ПО-ПЕЧЕЛИВШ ЗА БЕНЗИНОСТАНЦИИТЕ
276
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименА защо спахте до сега?????? Сега щели да се организират, хората от лятото са по улиците за да махнат корумпираното правителство, а вие чакате да ви бръкнат в джоба и чак тогава скачате. И ЗА ДА ИЗБЕГНЕМ КОМЕНТАРИ ЗА ГЕРБ, АЗ НЯМА ДА ГЛАСУВАМ ЗА ТЯХ!!!!!
275
0
 
11
 
! Отговори
Зазз преди 10 години
До maora ВСЯКА година по закон колата, КАКТО и газовата уредба минава на технически преглед.
274
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До maoraРезултата от прегледа се отбелязва на документите от год. техн. преглед. В майта кола се бяха с газанализатор при двигателя и в купето и къде ли не. Още колко прегледа и такси трябва за да караме евтино гориво. Нещата пак опират до добре свършена работа. С новия закон това не се цели.Проблема с корупцията отново не се решава. За мен дори е улеснение, че някой ще се навре в колата ми и ще ми каже ако има минимален теч на газ от някъде, който ще го оправят за 10 лв. Шофьор с газова уредб
273
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До maoraМисли малко, В момента колите с газови уредби всяка година минават на преглед и узаконяване на газовата уредба. Това се удостоверява с печат в талона на уредбата и със стикер на задното стъкло. Във всяка бензиностанция имат право и понякога го правят, да проверят законността на уредбата и да откажат зареждане. Узаконяването на газовата уредба струва около 40 лв, с вкл. цена на стикер. От тази година при минаване на год. техн. преглед се преглежда и газовата уредба.
272
0
 
7
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
днеска бях в кат пловдив и буквално ме нападиха нямали наредба за вписване на газовата уредба и незнаели КОГА И КВО е тва е ***
271
0
 
14
 
! Отговори
Блъско преди 10 години
Вече очаквам да ми вземат и данък ''Въздух'' който дишам за да живея-тази скапана държава се издържа само от данъци ,акцизи и глоби.Какво се прави за българина за да се чувства човек и да не си мисли само за това в коя държава да си търси препитанието.Нямам думи,няма живот за нас тука
270
0
 
18
 
! Отговори
ветеран преди 10 години
Преди месец си закупих 10 годишна кола от автокъща - 260лв еко такса (от договора с фирмата на която платих а те са две с лиценз- познайте към коя партийна централа, изобщо не стана ясно какви са правата и задълженията на двете страни) 50лв за временен номер, който върнах в КАТ при регистрацията без да ми върнат стотинка а номера след отлепване на стикера за до кога действа си е чисто нов и годен за втора употреба а сега и смяна на талона за газова уредба то десятъка на турците през турско робс
269
0
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се организираме на протест.Всички собственици на автомобили против тази наредба.Повече не се издържа в тази държава.
268
0
 
9
 
! Отговори
Stela преди 10 години
А как да разбирам това, че според разпореждане на министъра на транспорта срока за пререгистрацията може да се удължи или дори да отпадне изискването за пререгистрация??? Значи който реши да не чака последния момент ще е в положение "Имал - дал!" за пореден път.
267
0
 
16
 
! Отговори
Julian преди 10 години
След акциза за метана нова акция в полза на бензинджийското лоби......
266
0
 
6
 
! Отговори
до 343 преди 10 години
Надявай се искрено, надявяй се. Само не забравяй, че този нов данък колиба ще доведе и до поскъпването на таксиметровите и други услуги, които ще бръкнат в джоба не само на т. нар. от теб "селяни". Нима във всеки град има метро или до всяка работа се стига с автобус? За някои е доста сложно пътуването с градски транспорт и изобщо не става въпрос в конкретния случай за нанаква гъзария.
265
13
 
3
 
! Отговори
maora преди 10 години
Abe ne moje sulio i pulio da mi kara na kakvoto gorivo si iska. Bez da minava pregled na gaz.uredba . Mislete malko s tikvite si. Ne moje da mi zarejdate v nekakvi lainiani gaz stancii starite troshki ......malko razrejdane na morgite i na selianite.
264
25
 
14
 
! Отговори
хаха преди 10 години
Искрено се надявам от 400лв да станат 4000лв. Винетките да станат поне 500лв. Данък МПС ПОНЕ 1000лв! Няма такива ниски цени никъде по света както е при нас, поради което цяла България кара раздрънкани брички... сега ще кажете "нямам пари за по-хубава".... но значи mr. Inglish който печели по 100000 паунда на година се вози с метрото или градския транспорт, а ти г-н Турбо Селянин със 10000лв годишна заплата не можеш и до кварталния магазин пеша да ходиш!