Всеки трети жител на Разградско - здравно неосигурен

Причините са високата безработица и ниският социален статус на хората
22
Всеки трети жител на Разградско - здравно неосигурен
Снимка: Булфото, архив

Близо всеки трети жител на област Разград е здравно неосигурен, съобщи директорът на Регионалната здравноосигурителна каса д-р Камелия Станева.

Тя представи данни, според които общо 33 441 са здравно неосигурените лица в област Разград, което е близо 1/3 от населението на региона. Тя уточни, че избралите личен лекар към 31октомври са общо 134 757 човека.

Основните причини за увеличаване на броя на здравно неосигурените в областта са високата безработица и ниският социален статус на хората, коментира д-р Станева, цитирана от БТА.

Друг сериозен проблем са незаетите лекарски практики в първичната медицинска помощ. По думите й към момента от общо 74 практики за общопрактикуващ лекар в област Разград незаетите са 24.

Това се дължи на бариерата, фиксирана в Закона за лечебните заведения, който изисква длъжността да се заема само от лица със специалност обща медицина, коментира д-р Станева.

Тя призова кметовете да съдействат при разпространяването по общини на информационна кампания за избор на личен лекар. Изборът е важен, защото има здравни европейски програми за неосигурените лица и ако тези хора не влязат в системата, не могат да се възползват от тях, подчерта директорът на РЗОК.

Д-р Камелия Станева съобщи още, че до края на годината Районната здравноосигурителна каса ще изплати и останалите 20 процента от извършената дейност на болниците за месец септември.

На Разградската болница ще бъдат изплатени 111 000 лв., на болницата в Исперих - 37 000 лв. и в Кубрат - 34 000 лв. До края на годината на трите здравни заведения ще бъдат платени и 80 процента за октомври и ноември, а останалите 20 процента ще се платят през януари, допълни д-р Камелия Станева.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
15
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
тва на снимката, богати наркомани ли са от там с тия накити, дето не могат да си платят.
14
3
 
7
 
! Отговори
факт преди 10 години
Важното е , че мутро-отборът Лудогорец върви напред, останалите да се оправят както могат.
13
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
D-r Kameliq Staneva e 140 kila I pie po litar uiski na ve4er !!! Posledniq 4ovek,na kogoto 6te poverq zdraveto si !!!! Ai siktir !
12
4
 
3
 
! Отговори
до гурбетчия преди 10 години
Никой не го интересуват простотийте ти
11
6
 
6
 
! Отговори
до гурбетмастийката преди 10 години
А коя държава ви храни вас *** бе палячко
10
9
 
4
 
! Отговори
до гурбетчийката преди 10 години
Кои "държави" от третия свят, турция ли бе ***
9
2
 
11
 
! Отговори
black sea преди 10 години
До ГУРБЕТЧИЯИма , има. Като ти е мизерна заплатата или не я плащат(една от причините за неплащане на осигуровки) излизаш на улицата и то c тояга a не с вувузела. Другото е овчедушие. Вчера даваха миньори които не са взимали заплата от февруари: Що не протестират? Да не загубели работата? коя работа? Да не мислиш u те са с платени вноскu?
8
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
българина да би да плаща я обиколи България където са компактно българско население да видим там колко плащат 2/3 от населението няма да са осигурени
7
9
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Къде се е чуло и видяло ***(турчин) да плаща данъци и осигуровки
6
4
 
14
 
! Отговори
метин преди 10 години
Само в Разградско ли кажете в цяла България е така,хубаво че първо данните са излезли в тоя регион за да правите новини!!!Защо да бъде осигурен като плаща и работи извън нашата страна,да видим другата година кой ще ви плаща здравни осигуровки като избягат на вън,няма да стане тая да си пълните гушите
5
6
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
33000 от Разград, са всички онези изселници, дето се водят българи и разградчани. Да не мислите, че са дошли да попълнят декларация номер 19, че се осигуряват на друго място? Дреме им, на ибриците за България. Важно им е само да показват българското тескере, като минават границите на Евросъюза.
4
6
 
8
 
! Отговори
black sea преди 10 години
До ГурбетчияЗа съжаление голяма част от тези хора от тази част на БГсе използуват на контрапротестите и на избори за контролиран вот и несъзнателно са причина за много други хора да страдат като следствие. Нали се сещаш кой дърпа конците в региона? Честит Никулден!
3
7
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В разградско почти не останаха БЪЛГАРИ а само неандерталци като гурбетчииката
2
1
 
15
 
! Отговори
иван преди 10 години
Държавата не само не осигурява, но източи здравната каса.Поне да въведе безплатна евтаназия за да не правим безуспешни опити.
1
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Високата безработица и ниският социален статус на хоратa,после за 200,лв в ШИШЕДЖАМ