"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?

Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно
Обновена: 9 дек 2013 19:04 | 9 дек 2013 19:04,
157
"Пишеме", "четеме"... правилен правоговор!?
Колаж: Dnes.bg

Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление.

Според "Изследване на модели и средства в различни речеви ситуации и сфери на общуването в съвременния български език", 51,3 на сто от  2018 допитани българи, т.нар. "мекане" - "пишеме", "четеме", "говориме", е правилно правоговорно явление.

Това каза пред БТА доц. Красимира Алексова от СУ "Св. Климент Охридски", представяйки данните.

"Правоговорното явление "мекане" разделя общественото мнение на почти две еднакви части, защото повече от половината от анкетираните смятат, че то е напълно правилно, а другите 48,7% го определят за неправилно", каза тя.

Доц. Алексова коментира, че това езиково явление е разпространено в 3/4-ти от българската езикова територия.

Езиковедът представи и другите правоговорни явления, за които анкетираните са дали оценки в изследването.

68% от допитаните заявяват, че не е много благозвучно изговарянето на "ходих" и "направих" с ударение на "и", както и изговорът "бяли", "вървяли", "живяли".

Друг вид правоговорно отклонение е при т.нар. "екане" – на мястото на "я" се появява "е", например - "бел", "голем", "хлеб", "бехме", "вървехме" и "живехме".

Отклонение от правоговора са и формите с твърда вместо с мека съгласна - "вървъ" вместо "вървя", "мислъ" вместо "мисля", както и при съществителни имена от мъжки род, които са членувани. Такива примери са "учителъ" вместо "учителя", "лекаръ" вместо "лекаря", обясни доц. Алексова.

По думите й се наблюдава и правоговорното явление "свръх якане" - "бяли", "живяли", "вървяли", "голями", "огряни".

"Има наши политици, които от страх да не "екат" отиват в другия край и използват "свръх якане", но и има и много българи, които не знаят, че това е отклонение от правоговора", коментира тя.

По думите й младото поколение най-добре разбира кои са отклоненията от правоговора, а най-толерантно към тях е възрастното поколение.

"Трябва учениците, студентите, а и съвременните българи да се учат не само да говорят правилно, но и уместно", настоя езиковедът.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


157
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
5
 
46
 
! Отговори
Помак преди 10 години
Само шопите пишат толкова неграмотно.Те мекат.
19
7
 
22
 
! Отговори
ГРАМАТИЦИТЕ преди 10 години
са душители на езика,коне с капаци,убиващи живия език.Ненужни измислени правила, а и ги променят през ден...
18
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Защо изхвърлиха буквата "ят" от азбуката комунистите, като все още има нужда от нея? Нима е възможно да накараш хората от различните краища на страната да научат неестественото за тях, но обявеното за стандартно изписване и произношение на "я" или "е".
17
7
 
38
 
! Отговори
Антрополог преди 10 години
Диалектният говор е верен признак за селски произход, ниско образование /независимо от притежаваната диплома/ и отсъствие на култура. Май описах един екземпляр от Банкя, а?
16
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Най-малко, Днес беге-то трябва да пише статии по темата ... особено, кът знаем нивото на журналята там :)
15
0
 
26
 
! Отговори
бай Петко преди 10 години
Лошото е, че и някои говорители от БНР и БНТ в желанието си да демонстрират "завидна" квалификация така изопачават българския език, че е крайно време да се намеси и проф. Владко Мурдаров. Например: гигантски сВаВом, пАтак, пАт, сАмАйство, вАстник, резултат нуА на нуА, отбора бАрое, и колко други изпълнения. Други пък толкова бързо говорят, че слушателите не могат да схванат новините, и т.н. и т.н. Имам примери и с конкретни личности, но дано се сетят за кого става въпрос !
14
22
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По същия начин БАН измислиха и глупостта за държавата Хърватия за правилно вместо Хървация и оттам хървацки вместо по-сложното и ненужно хърватски.
13
0
 
30
 
! Отговори
пародия преди 10 години
"Повече от половината българи смятат, че "мекане"-то е правилно правоговорно явление."Никъде в статията не се споменава думата "диалект".Нормално е в различните краища на страната да съществува разминаване в произнасянето на определени думи.ОБАЧЕ,от няколко години се забелязва очебийно как определен модел на говорене се налага от известни личности,политици(които би трябвало да са модел за подражание)и най-лошото е,че самите медии и журналисти си позволяват тази мода-явно ближейки нечии ***.
12
42
 
29
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Граматиката на българския език трябва да се опростява, а не някакви дръвници от БАН постоянно да измислят някакви *** и сложни правила. Как може настояваме от настоявам да е правилно, а пък мислиме да не е?! Трябва да се приемат и двете форми на мисля за правилни мислим или мислиме както е в настояваме. Вместо да опростяват граматиката и да е лесно за изучаване от децата и чужденците, БАН постоянно мъдрят глупости.
11
3
 
29
 
! Отговори
до 1 и 3 преди 10 години
Естествено, че ще го направят в София, има хора от цялата страна. И пришълците са повече от родените в столицата.
10
2
 
38
 
! Отговори
аз съм българче преди 10 години
Бас хващам, че повечето допускат грешката заради някои глаголи, които в първо лице, множествено число наистина завършват на "ме", примерно на глагола "гледам", 1 лице мн.ч. е "гледаме", но за "ходя" е "ходим", а не "ходиме". По същия начин се бърка променливото "я", което при определени условия трябва да се замества с "е". Целта е благозвучие, а не следване на определена логика.
9
8
 
21
 
! Отговори
най хубавият език н преди 10 години
се пише в БЛИЗ И ТВ 7 НА ДЕЛЯН ПЕЕВСКИ МЛАДОТО УСПЯЛО МОМЧЕ КРЕПИ ПРАВИТЕЛСТВОТО ДА НИ ЗАБАВЛЯТА С ТЪПИЗМИ ОТ РОДА КОЙ КАК ГОВОРИ СЕДЕ ЧЕ В ДРУГИТЕ ДЪРЖАВИ НЯМА ДИАЛЕКТИ...МИ ТО В КИТАЙ КАТО ИМА 1 МИЛИОН ДИАЛЕКТА ЗА ТОВА ЛИ СА ПЪРВА ИКОНОМИЧЕСКА СИЛА
8
0
 
17
 
! Отговори
ivan преди 10 години
nstribuna.org/kominternski-pravopis.htm
7
0
 
17
 
! Отговори
грешка преди 10 години
Запитването е от Елин Пелин град
6
0
 
53
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Пишеме", "четеме","правиме мачле"... Официалната граматика на Вожда.
5
1
 
43
 
! Отговори
... преди 10 години
Най-мразя "говорА", вместо "говоря".
4
0
 
20
 
! Отговори
ivan преди 10 години
de-zorata.de/blog/2012/10/12/slepite-gramatizi/
3
3
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Изследване: Над 50% смятат, че мекането е правилно"Нека позная, запитването е направено в София.
2
2
 
50
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ПишемЕ, четемЕ, ходимЕ - все груби грешки.Казва се пишем, четем, ходим...
1
7
 
71
 
! Отговори
BGN преди 10 години
Т'ва всичкото изброено, софийски диалект!!!