"Царевец" посреща туристи и на Нова година

2
"Царевец" посреща туристи и на Нова година
Снимка: Булфото, архив

Резерватът ще работи от 9.00 ч. до 13.00 ч. и утре - от 12.00 ч. до 17.00 ч.

Архитектурно-музейният резерват "Царевец" във Велико Търново ще бъде отворен за туристи днес - от 9.00 ч. до 13.00 ч., и утре - от 12.00 ч. до 17.00 ч., съобщиха от общинската агенция по туризъм.

Първият посетител за новата година ще бъде посрещнат от директора на Регионалния исторически музей Иван Църов.

В първия ден на 2014 г. пред крепостта ще бъдат поставени десетте камбанки от презентацията на кандидатурата на Велико Търново за Европейска столица на културата през 2019 година.

Всеки посетител ще може да разлюлее камбанките и с техния звън да подкрепи номинацията на болярския град за носител на титлата.

Това ще бъде и началото на мащабния проект "Камбаните", включен в културната програма "Велико Търново 2019", уточниха от общинската администрация.

Според кмета Даниел Панов по проекта ще бъде създаден мултимедиен фонд на камбаните в България.

Учени от Института по математика и информатика към БАН са поставили началото на фонда със звученето на 140 камбани от различни църкви, манастири, музейни обекти, часовникови кули в страната. До 2019 г. към него ще бъдат добавени дигитализирани записи на камбани от цяла Европа и те, заедно със светлинни картини, ще са в основата на музикално-светлинно шоу "Между Бога и хората".

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


2
Още по темата: нова годинацаревец
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
4
 
1
 
! Отговори
kandidat преди 10 години
Naistina jiveem v stranata na absyrda. Kvi kambani sa im samo v glavite na komyniagite?Kambani na zname na mira ne im biaha dostatachno mai ta sega iskat oshte kambani I zvanchetaot tziganskite karychki. Ha ha ha