Дядо Йоан хвърля кръста от боен катер

Владиката ще продължи традицията от предшественика си
Обновена: 5 яну 2014 09:16 | 5 яну 2014 08:58, Веселина Йорданова
32
Дядо Йоан хвърля кръста от боен катер
Митрополит Йоан. Снимка: архив, БулФото

Новият Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще продължи традицията на Богоявление от своя предшественик - покойния дядо Кирил, и най-вероятно ще хвърли кръста в морето от военен катер.

"Ако е рекъл Господ, ще бъде за мен първият Йордановден във Варна", казва за "Стандарт" Негово Високопреосвещенство.

Рано сутринта в храм "Св. Успение Богородично" започва тържествената богоявленска литургия, а след това е военният ритуал и благославяне на бойните знамена и бойната техника на площад "Св. Св. Кирил и Методий".

След това тръгва шествието до Алеята на възрожденците и полагане на венци на паметника на Христо Ботев за 166-годишнина от рождението му.

Точно по обяд е освещаването на всемирните води и изваждането на Христовия кръст от вълните в морето. Тогава по традиция на буна Първа се събира почти цяла Варна, а сега се очаква истински наплив от хора, за да получат благословията на новия митрополит.

Дядо Йоан като викарий на Софийска епархия и при покойния патриарх Максим, и при сегашния Неофит, години наред е хвърлял кръста в ледените води на езерото в "Дружба" в столицата. Сега за празника край морето от ВМС са осигурили моторния катер, дълъг 27,9 м, с двигател 300 коня и скорост 12 възела. Екипажът е от 8 морски офицери.

Още преди Йордановден, за да се избегнат всякакви инциденти в морето, предварително военни водолази правят подводен оглед за опасности на самото дъно.

На брега също има строго наблюдение от военните, докато смелчаците скачат и търсят да хванат кръста. Всяка година се гмуркат поне 20-30 плувци на възраст от 16 до 70 години.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


32
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
13
0
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
1 И видях ново небе и нова земя; защото първото небе и първата земя преминаха; и море нямаше вече.2 Видях и светия град, новия Ерусалим, да слиза из небето от Бога, приготвен като невеста украсена за мъжа си.3 И чух силен глас от престола, който казваше: Ето, скинията на Бога е с човеците; Той ще обитава с тях; те ще бъдат Негови люде; и сам Бог, техен Бог, ще бъде с тях.4 Той ще обърше всяка сълза от очите им, и смърт не ще има вече; нито ще има вече жалеене, ни плач, ни болка; първото премина.5 И Седящият на престола рече: Ето, подновявам всичко. И каза: Напиши, защото тия думи с
12
1
 
1
 
! Отговори
помак преди 10 години
за байрям ще ми отпуснат ли воена техника ,и ще има ли парад
11
1
 
3
 
! Отговори
anonim1000 преди 10 години
По принцип съм против такива изцепки. Като попа на Кърджали. Язди магаре, а го води един турчин. Че какво общо имат турците с християнството. Искал да го направи достъпно за всички. Абе то който си иска ще се интересува и ще се покръсти. По-добре вместо да се правят тези от църквата на оригинални да вземат да видят какво става с помаците. Че май само о.Боян Саръев се грижи да ги въвежда в истините на християнската вяра и да ги покръства.Няма никакъв катахизис в България.Неуки ще си умрат хората.
10
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С коне ли се задвижва катера? Къде ги събраха 300 коня на 28 метра катер?Ега си и журналистическата мерна единица.
9
2
 
1
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Само от Енергото да не спират тока! А иначе "Philipsа" си работи безотказно. Кръц! и хвърчи козина.
8
2
 
2
 
! Отговори
evgeni1234 преди 10 години
Абе,не бъркайте жанровете.Всичко това,което правят попчетата са езически обичаи! Попът си е за подсригване и Обръсване! Представят Божието слово и Завета като комбинирана "истина" и история.Обявяват ви бъдещето чрез настояще което се базира на минало.Лъжепророци! Разбирате ли защо се обединяват "симпатягите" под логото "религиите в услуга на обществото" (P) Дрянова сопа си трябва,Дрян! И "Philips" !
7
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Варненски и Великопреславски митрополит Йоан ще хвърли кръста в морето от военен катер.Ako stane voina, shte znaem koi da izpratim na fronta. Popovete s orajie shte ni braniat. Da pazi Bog.
6
0
 
4
 
! Отговори
levski преди 10 години
До жаждата мори човекаНе жажда а простотия те мори теб -неграмотен скот
5
7
 
4
 
! Отговори
жаждата мори човека преди 10 години
Ако не е много жаден свининя му мои да захвърли кръста и от катерушка!
4
3
 
6
 
! Отговори
БКП преди 10 години
До конституцията Ми не е така . Във Византийската империя всеки религиозен празник се отбелязва с парад на армейски части . В Русия отколе също редица религиозни празници се отбелязват с церемония на Руската армия. В Сирия Антиохийския патриарх отбелязва основните празници с парад на Сирийските войски от части съставени от Православни христяни. Църквата и Държавата да са заедно е в основата на Православното Христянство доктрина създадена през 4в от Източната Римска Империя Византия
3
5
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КонституциВ разрез с вътрешният ти мир е да изразяваш простотията си из нетя.
2
12
 
13
 
! Отговори
Конституцията преди 10 години
Използването на ресурси на армията за религиозни цели и в разрез с конституцията.Все едно да използваш авиоотряд 28 за пътуване на бистришките тигри.
1
9
 
6
 
! Отговори
БКП преди 10 години
Не царство а Република е България. Именно Йоан хвърля кръста от боен катер съветско производство и вмс кадри възпитаници на социализма защото не трябва да забравяме величието на Господ, народната революция и военната слава на храбрата ни социалистическа Родина България защото пътя към истината е само този и за това се гордеем много