Превръщат Шуменското плато в неповторимо място за туризъм

Проектът е на стойност 5 милиона лева
Обновена: 25 яну 2014 16:35 | 25 яну 2014 16:28, Елена Кирилова
14
Превръщат Шуменското плато в неповторимо място за туризъм
Снимка: Bulgaria On Air

Мащабен проект за 5 млн. лева ще превърне Шуменското плато в уникално място за туризъм и екстремни спортове.

Целта е едновременно да се запазят богатите флора и фауна на природния парк и същевременно да се подобри туристическата визия на платото, което е популярна дестинация в Североизточна България.

Реализирането на проекта се извършва с европейски средства по Оперативна програма „Околна средна“, но изпълнението закъснява от графиците. Въпреки това екипът, управляващ проекта, твърди, че ще навакса до изтичането на сроковете в края на 2014 г.

Ръководителят на проекта „Устройство и управление на Шуменското плато“ Айнур Велиева коментира, че се надява Шуменското плато да изглежда много по-добре от сега след приключването на дейностите и всичко направено да бъде запазено.

По думите ѝ до края на 2014 г. в рамките на проекта ще бъдат похарчени 5 млн. лева, но опазването след това е изключително трудна задача.

Плановете са да се поддържат тревните и горските терени, да се маркират известните туристически пътеки и да бъдат ремонтирани заслони, детски кътове и беседки. Освен това ще бъде изграден велосипеден маршрутза планинско колоездене.

За любителите на парапланеризма пък ще има стартова площадка. Почти е завършен строежът на нов информационен център с изложбени зали.

Повече за проекта вижте във видеото на Bulgaria On Air!

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


14
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
11
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко изброено, с изключение на новия информационен център, вече го има. Парапланеризъм и планиснко колоездене си се практикува от години. Площадките за скокове са поне 3, маршрутите за планинкос колоездене са поне 4, има и няколко пешеходни маршрута. Значи най-много да опресняват маркировка, ремонтират заслони и да направят евентуално няколко нови къта с масички и пейки. Хубаво, да кажем, че струва 1 милион. Къде отиват другите 4!?! Ей не се наядоха местните *** от ДПС и БСП!!!
10
0
 
5
 
! Отговори
Бялата Сова преди 10 години
Тревата- бол, гората дваж по- бол...Какви 5млн. като всичко няма да струва повече от 10- 20хил лева и то само за труд, материалите са налице...Ще ги изпапкат много бързо ...инак една беседка трябва да са я оценили на 10 бона...За софиянци 3млн- уж за проекти, разрешителни и тЯм подобни...в Шумен ще дойда 2млн...горското и парка ще си хапнат по братски- говорим за шефовете де, накрая за работниците ще останат трохите. А беседките и еко пътеките ще ги изграждат запалените туристи- доброволно...
9
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая Айнур е лапнала някой ... рушвет
8
0
 
4
 
! Отговори
Валентин преди 10 години
Аз разбрах, че са 5 мил лева ама не разбрах за какво са? Пътеки, табелки, указатели и един информационен център?!
7
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тая ко каза- не разбрах... 5млн.лв. знай, а ко ще прай с тех- не знай! Ако видите заградени терени с изкопни ями, хич не си мислете, че строят хотел или вила на някой "голем", най-вероятно правят информационен център или детска площадка с паркинг офиси и магазини за децата. Егати секса прави тая щом са я сложили да отговаря за проекта, а не може да говори!
6
1
 
10
 
! Отговори
Горски преди 10 години
Да изчистят *** зад хотел Боровец ,че е като сметище
5
0
 
16
 
! Отговори
краси преди 10 години
най-хубавия град!!!!! наистина е така!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
4
1
 
15
 
! Отговори
anonimen преди 10 години
Защо не снимахте някой служител на парка, за да чуем повече от едно мънкане? Какво значи ръководител на проект, който не може да формулира целите поне?!"Шуменско плато" е толкова популярен сред местните хора, че органзизираните мероприятия са като градски празници. Освен, че отдавна съществува инфо център, разработени за вело маршрути, построени са заслони, пътека за деца и каквото се сетите. Какво означава "по-добре от сега"?!
3
2
 
18
 
! Отговори
varg преди 10 години
Заповядайте в Шумен.
2
2
 
36
 
! Отговори
докога???? преди 10 години
5000000лв. за тревни площи беседки ???????????????????????блаженни са вярващите ..
1
4
 
17
 
! Отговори
Асан чингенету преди 10 години
Ас пък са надявам тия пари да ги лепнат, щоту из броените неща ги има, ама много ***, памперси тяхщо неказва, щоту няма кой да провери, те не вървят пеша...