Качват лекари на вертолети в големите градове

МЗ работи са връщането на санитарната авиация
26
Качват лекари на вертолети в големите градове
Снимка: Булфото, архив

Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще работи за възстановяване на звеното за санитарната авиация в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас. Това каза в Пловдив депутатът от "Коалиция за България" доц. д-р Красимир Мурджев, цитиран от БТА.

Предвижда се да бъдат закупени вертолети, а екипажите им ще се бъдат обучени по медицина и спешна помощ, уточни депутатът.

По думите му средствата ще бъдат осигурени от здравното ведомство, на което ще бъде подчинено директно и новото звено.

Вертолетите ще бъдат използвани при критични случаи при бедствия и аварии и за транспортиране на болни от труднодостъпни места или райони с лоша пътна инфраструктура.

В големите градове има площадки удобни за кацане, както и летища, на които машините могат да бъда базирани и откъдето болният може да бъде поет с автомобилен транспорт, коментира още депутатът.

Д-р Мурджев уточни, че тази идея е част от стратегията на МЗ, която предвижда и промяна на статута на университетските болници, които вече няма да бъдат търговски дружества.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


26
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нещо не ми стана ясно-статията е озаглавена"Качват лекари на въртолети",а доцентът твърди,че ще обучават екипажа?Обученито по медицина е 6 години,още 5 е специализацията "Спешна медицина",така че ако ще ги обучават,както трябва,доста ще почакаме.А тези хеликоптери само вечер ли ще летят,при положение,че много от старите високи сгради и природни обекти/тепета/не са осветени,или ще играем на блъскащи се въртолети!?Май работата е-има тука едни евро пари за усвояване...
22
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сложете лека картечница на всички хели-та да могат да ходят до мангасарските гета. Може и първо да пускат малко боен газ за да разчистят терена преди да кацне хели-то и после да пускат лекарите. Задължително и по един кашик с АК47 за поддръжка на лекарският екип.
21
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Хаха.
20
0
 
1
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
гладна кокошка просо сънува,нито имате лекари достатъчно,нито сестри,нито пари да закупите хеликоптери,важното е да се приказва,само,че този филм сме го гледали много пъти.
19
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кои лекари ще качите на тези хеликоптери? Тези , които избягаха или тези , които сега бягат? Смешници...Клоуни... А може би ще качите някоя пенсионирана мед. сестра , защото и те бягат ...
18
1
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Те едни *** нови линейки не могат да купят, а за космически кораби мислят.
17
0
 
1
 
! Отговори
?!? преди 10 години
То хубаво ама само идеи ви идват, ще го направим до тази дата, ще струва толкова. На идеи силни на дела нищо.
16
0
 
10
 
! Отговори
партиен член преди 10 години
А *** като пребият екипа, кой ще кара после хеликоптера?
15
1
 
5
 
! Отговори
jgo преди 10 години
Лично на мен идеята ми харесва, но дано се използват и за пострадали в планината туристи. Но дано се използват само за предзначение тези машини, а не пак само за пиар на някой от 240-те тикви.
14
5
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ВСИЧКИ ЛЕКАРИ НЕЗАБАВНО ДА ТРЪГВАТ КЪМ ЗАПАДНИТЕ ДЪРЖАВИ .......АМИН АМИН АМИН
13
1
 
10
 
! Отговори
Чудо преди 10 години
Какво доживяхме!Това да е някаква голяма новина.А още през 70-те години лекари-специалисти посещаваха малките болници с вертолети,когато пациентът не може да бъде превозван.Аз съм един такъв пациент,който беше консултиран от професор,пристигнал с вертолет през далечната 1975 г.Бях дете,родителите ми не бяха богати и нямахме никакви връзки.
12
2
 
5
 
! Отговори
АЗ преди 10 години
ОПРАВДАН ЛИ Е ТОЗИ ОГРОМЕН РАЗХОД НА СРЕДСТВА ПРИ ПОЛОЖЕНИЕ, ЧЕ НЯМА ДОСТАТЪЧНО ЛЕКАРИ ПРИ ТИЯ НИСКИ ЗАПЛАТИ И УСЛОВИЯ В СПЕШНАТА БОЛНИЦА И СЕ ПРЕДВИЖДА ЗАКРИВАНЕ НА БОЛНИЦИ ПАК ПОРАДИ ЛИПСА НА ПАРИ? НЕ Е ЛИ ПО-ДОБРЕ В ТРУДНО ДОСТЪПНИТЕ И МАЛКИ ОБЩИНИ ВСЕ ПАК ДА ИМА БОЛНИЦИ , ОТКОЛКОТО ДА ЧАКАШ НА ХЕЛИКОПТЕР ОТНЯКЪДЕ СИ, КОЙТО ЩЕ ДОЙДЕ АМА ДРУГ ПЪТ?
11
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Министерството на здравеопазването /МЗ/ ще работи за възстановяване на звеното за санитарната авиация в големите градове като София, Пловдив, Варна и Бургас"Така да правят, а не да ми дават съвети как се пушело и пиело и колко било вредно.
10
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименКак за какво са ни хеликоптери: "Предвижда се да бъдат закупени вертолети, а екипажите им ще се бъдат обучени по медицина и спешна помощ, уточни депутатът. "Пилотите ще ти оказват първа помощ, какъв е проблема? Спрял си да дишаш, значи ти е свършил керосина примерно...
9
1
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
***,като няма лекари,за чий ^^й са ви хеликоптери?
8
1
 
4
 
! Отговори
iliana преди 10 години
evropa dava pari po fondove za tova,no taka narecenite-upravnizi ste letiat s tiah do svoite vili, ili ste prevozvat samo volen-bolen i vsiakavi psihopati.bg prilica na edna ludniza ot koiato e pobiagnal glavniat psihiatar...
7
0
 
3
 
! Отговори
iliana преди 10 години
bravo .tezi hora otkrila kak se topli voda.ziveia ot mnogo godini v germania.malak grad,edna bolniza i otgore pista za sanitarni helikopteri,ako e slozno letiat do heidelberg ili..bravo na genialnite upravnizi.2014-god,kakvi otkritia pravja.dobre ce e eu da gi cuka po glavite,no,te tvardi sopski..
6
5
 
19
 
! Отговори
Бай ви преди 10 години
Хеликоптери-линейки са нужни, много .Ако някой 150 кг. германец се задави с цаца на морето, ще дойде екип от София да го потупат по гърба .Ами ако някой депутат катастрофира или някой актьор препие, ще го карат с хеликоптера купен с народни пари . А бедняците ще ги лекуват Джи Питата с аналгин, колко хора затриха тея *** .
5
0
 
24
 
! Отговори
и на Луната преди 10 години
да ги качите- лекари повече тук няма да имате !!! Разбрахте ли, *** ?
4
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
За да возите *** от болницата в Петрич а?