15 млрд. лв. ще влязат в земеделието ни, похвали се Греков

В Добруджанския земеделски институт ще създават база за студенти
6 фев 2014 11:36, Анисия Иванова
4
15 млрд. лв. ще влязат в земеделието ни, похвали се Греков
Министърът на земеделието Димитър Греков в Добрич. Снимка: БТА

15 милиарда лева ще влязат  в българското земеделие през новия програмен период, каза министърът на земеделието и храните Димитър Греков в Добрич. Той бе на посещение на Международната борса за семена и посадъчен материал в добруджанския град.

Подкрепа в следващите години ще получат производителите на интензивни култури, като се търси възможност допълнително да бъдат стимулирани чрез т. нар. плащания за първите хектари, каза Греков.

"Освен това, което направихме за защита на българската продукция по границите, ще продължим специално да подпомагаме и хранително-вкусовата промишленост със създаването на борси за директни продажби от селските стопани", допълни той.

Министърът обясни, че около 10.5 милиарда лева е финансовият ресурс за директните плащания, а останалите средства са по новата Програма за развитие на селските райони, която ще стартира през юни.

Греков посочи, че ще бъдат подпомагани и малките преработвателни предприятия, така че продукцията, която не е реализирана на борсите, да бъде преработвана първично и след това да се предлага на хранително-вкусовата промишленост.

"Усилията през новия програмен период ще бъдат земеделските производители да не продават толкова суровина, а тя да се превръща в принадена стойност. В тази посока зърнопроизводителите трябва да търсят все по-тясна връзка с животновъдството.", обясни земеделският министър.

Има идея да бъде създадена обучителна база за студенти, която да използва научния потенциал на Добруджанския земеделски институт край Генерал Тошево, обясни министърът. По думите му селекционният център има много добри кадри и няма да бъде закриван. (БТА)
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


4
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
4
0
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
И това е опорна точка срещу статията във в. Стандарт.
3
1
 
5
 
! Отговори
ХА,ХА,ХАААА преди 10 години
ПАК "ще".....ха,ха,хааааааааааааа....ГРЕКООООООВ....НЕ СИ НА СВАТБА ,БЕ ТЪПАНАРИНООООО......!!!НЕ ОБЕЩАВАЙ ...А ,ДАВАЙ!!!АКО ЛИ НЕ --МАХАЙ СЕ!!!
2
1
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
"Брюксел свърши парите. Затова Европейската комисия ще забави финансовите инжекции, предвидени за страната ни по новите оперативни програми. Реално милиардите ще започнат да се разпределят от 2015 година, отбелязва Стандарт."Човекът пак е пропуснал важни новини.А дано,ама надали.Цялата статия е само в бъдеще време.
1
0
 
8
 
! Отговори
бг преди 10 години
15 млрд. ще влязат в джобовете на изявени мутри,"октоподи", кратуни и т.н......страшно гушене...в БГ всичко е мафия.....................вервайте ми...............