67% се страхуват от битовата престъпност

83% от българите притеснени, че след години ромите ще са повече
119
67% се страхуват от битовата престъпност
Пари и вещи, взети при кражби. Снимка: архив, БулФото

67% от българите се страхуват да не станат жертва на битова престъпност, сочат данните от национално изследване на Exacta Research Group, проведено в периода 5-11 февруари по поръчка на Агенция „Фокус”. В изследването са обхванати 1000 пълнолетни българи от цялата страна.

25% заявяват, че не се безпокоят от посегателства върху тях или имуществото им. Страховите нагласи са по-разпространени сред хората на възраст над 59 години, сред жените и сред бедните българи.
Жителите на столицата декларират по-висока тревожност в сравнение с жителите на провинцията.

В същото време изследването регистрира, че най-масовите прояви на битова престъпност през последните 12 месеца са кражбите. Най-разпространени са кражбите от дома, от които твърдят, че са пострадали през последната година около 15% от българите. Веднага след това с равни дялове се нареждат кражбите от вилите и джебчийските кражби, от които са пострадали по около 10 процента от българите.

Много разпространени са още кражбите на селскостопанска продукция, за които сигнализират около 10% от българите, както и измамите, сочени от аналогичен дял респонденти. На този фон, престъпления като грабеж, побой и сексуално насилие, се срещат сравнително по-рядко, въпреки че и техните дялове са непренебрежими. 5% от участвалите в изследването твърдят, че са пострадали от грабеж, 3% - от побой и също толкова са жертвите на сексуално насилие.

В сравнение с предходни години се регистрира ръст на оплакванията от кражби във вилите на българите. Повече са и хората, които днес твърдят, че са били изнудвани.

83% от българите пък са силно разтревожени от възможността след години в България ромското население да преобладава над българското. Най-висока чувствителност по темата се регистрира сред жителите на провинцията и сред възрастното население на страната. Според анализаторите тези данни за пореден път свидетелстват за масови страхови нагласи за демографското бъдеще на българската нация.

В изследването е поставен въпрос какво трябва да се предприеме, за да се преодолее демографската криза. Основното решение, според представите на близо половината българи, се отнася до търсене и прилагане на стимули - най-често финансови и социални, за повишаване на раждаемостта сред българите. Конкретно се предлагат мерки срещу безработицата, отпадане на подоходния критерий за детските надбавки, увеличаване на размера на детските надбавки, ръст на парите за обезщетение за гледане на дете до 2 години, данъчни облекчения за семейства с две и три деца, изграждане на нови ясли и детски градини и др.

Сред вижданията за справяне с демографската криза има и такива, които са по-скоро репресивни. Подобни нагласи се срещат сред около една пета от българите, предимно жители на областните градове, високообразовани респонденти и такива, които изповядват националистически идеи. Предлага се да се работи върху ограничаване на раждаемостта сред малцинствените групи, както и да се повиши контролът върху изплащане на обезщетенията и социалните помощи за ромите. Макар и в единични случаи се срещат предложения като това да се криминализират абортите и раждането от непълнолетни лица, както и да се ограничи притокът на бежанци у нас.

Повече по темата вижте във видеото на Bulgaria On Air!


 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


119
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
60
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Pokrai *** , nqkoi Balgari milioneri stanaha miliarderi ! Kak li ? Ami ot europeiskite fondove za integraciq na romite ! Taka e , europa prashtashe i kreshteshe integriraite gi , no nashite igrachi miliardite gi pribiraha po zatlastelite si bankovi smetki ! E i kvo stana nakraq pak naroda strada ot kradcite koito nesa samo *** ! Seshtate se nali za mutrite s debelite vratove ?
59
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ако *** ми нахлуе в дома, ще стрелям на секундата.
58
0
 
35
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На тези *** нашите политици им е бедна фантазията какво ще стане съвсем скоро.Българите вече не траят да хранят мързеливата *** *** ,която отгоре на всичко ни краде и насилва и източва социалната система. Няма да я бъде тая.
57
0
 
26
 
! Отговори
boc преди 10 години
докато не се променят закони и не станем нормална държава, което означава, че ако някой влезе в собствеността ти бе твое позволение, имаш право да го отстртеляш - - ОПРАВИЯ НЯМА ДА ИМА!!!
56
0
 
6
 
! Отговори
bg rom преди 10 години
neboitese ot nas ne sme nie zaplaxata a politisite koito ni razdelyat i pravyat milioni
55
0
 
17
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
64 много хора имат оръжие,ама колко го използват мм? Ами ти,колко си отстрелял? Ако имаш и една бройка, значи пишеш от някоя килия.
54
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ще плюскат,ти също го правиш нали.Кво друго да правят,като им нарязаха ракетите и танковете,забраниха им да бият и стрелят по бандитите. Сега ще си чоплят носа и ще ви гледат сеира.
53
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 49Може да се правя на Рамбо, ама децата ми спят спокойно, щото "тати има пистолет и ни пази от лошите"...Пък ти като искаш чакай на полицията и джандарите...
52
4
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няма какво да се чудите,хората отдавна са го казали-"Който не иска да храни своята армия-ще храни чужда!" "Слаба полиция-слаба държава!" В нормалните държави тези съсловия са силни,а тук ги плюете.Сега се чудите как да се пазите сами.Ама не става нали.
51
1
 
16
 
! Отговори
до Кармалог преди 10 години
*** са кривият *** за криватадупка. Ха сега да ги накараме *** да работят и да видим как ще стане това чудо. Преди 89 г. 80% от обработваемата земя в България се обработваше от турците, 20% от българите и 0% от ***. Днес 80% от земите ни са необработвани, 20% - от българи, 0% - от ***. Така създаваме "единна българска нация" - *** и гладна!
50
8
 
6
 
! Отговори
волен преди 10 години
само...атака....другото е фалш ....да живеее майка българия
49
0
 
31
 
! Отговори
бивш земеделец преди 10 години
Как да поизвеждаш като разходите за опазване на продукцията от *** са по големи от самото поизводство,Обичах земята обичам я и днес. Рабоих в чужбина и успях да си купя добра селскостопанска техника.Всичко което земята роди, *** го окрадоха преди да е готово. Борбата с *** е много по-тежка от болестите по растението. За болести и насекоми, има препарати но за тази множяща се папляч няма.Днес пак съм в чужбина и плача за хубавата ни земя. Какво проклятие е комунизма
48
1
 
5
 
! Отговори
Todor преди 10 години
Towa e nai - gnusniqt sait v Bulgaria!Po proturski i prociganski statii nqma nikade, jalki ste, Rezaci!
47
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Политиците са виновни за ***.Те искат неграмотен електорат,който е лесно манипулируем,продава се за две кебапчета.А за това,че българите ще станем малцинство,на другарите не им пука,защото като няма какво да крадат,ще духнат в чужбина.Решението е:*** или българин,който е неграмотен,няма стаж,не е плащал данъци и е бил бацила на обществото,да му се разрешава само едно дете.Ако *** иска с х***я си да живяее,да бъде глобен и никакви детски от които да се възползва и самия той.
46
1
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Предлага се да се работи върху ограничаване на раждаемостта сред малцинствените групи, както и да се повиши контролът върху изплащане на обезщетенията и социалните помощи за ромите. Макар и в единични случаи се срещат предложения като това да се криминализират абортите и раждането от непълнолетни лица, както и да се ограничи притокът на бежанци у нас.ЕВАЛА ..точно това трябва да се направи като китай..забрана на 2ро дете нациганин и умъртвяване на това дете след разждането !
45
3
 
36
 
! Отговори
Кармалог преди 10 години
Каква ирония на съдбата - изгонихме над половин милион турци, все хора, работещи по ниви и ферми, фабрики и заводи, транспортация и строителство. Сега храним в два пъти повече ***, които нямат никакъв приност към производството, но затова пък смучат всички социални възможности денем, и ни обират нощем.
44
0
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
В нашия блок битовата престъпност е нула.Просто оръжията са повече от нулата...
43
0
 
38
 
! Отговори
проблема е в парите преди 10 години
До йованчоАко *** се удвояваха на всеки 20 години аз ти пиша двойка по математика. Резултата ти е радостен но за жалост неверенДнес 25% от населението на България от 1- до 10 годиша възраст е с *** произход,Ако от всеки двама излизат средно 8-10 *** след възрст 12 години прави сметка след 20 години дали ще са удвоени..Заради тези помощи и майчинства те всяка година ръсят по едно, Не пропускат парите,Поблема е само в парите които държавата дава за ***!Това трябва да спре
42
0
 
21
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Как се пееше в оная песен? Елате да се съберем, дорде е мъника змията да и смажем главата. Е, змията вече е бая голяма.
41
16
 
1
 
! Отговори
МАЙОРА преди 10 години
Тъпите панелни *** така и не разбраха,че сами канят ромите в бедняшките си квартири!МАЙОРА живее в Париж и спи с най-квалитетните манекенки!