Да се опариш от изгодна сделка

Бургазлии купуват имоти за живеене, а плащат промишлен ток и вода
Обновена: 10 мар 2014 19:14 | 10 мар 2014 19:14,
41
Да се опариш от изгодна сделка
Веселин Кайраков Снимка: Dnes.bg

Бургазлия попадна в своеобразен Параграф 22, като се оказа собственик на жилище, което може да използва само за ателие, работилница или магазин. Случаят на Веселин Кайраков не е изолиран, но той е един от малкото, с който вече са запознати много от институциите в Бургас.

Иначе от началото на годината при омбудсмана Таню Атанасов валят жалби на граждани, които са закупили апартаменти, оказали се впоследствие ателиета. А по закон такива помещения могат да се ползват само за стопански цели и затова се таксуват с тарифи за промишлен ток, вода и данък сгради.

Именно такъв е казусът с 64-годишния Веселин Кайраков. Мъжът е закупил жилището си още преди три години. Тъй като не е разполагал с много средства, той решава да си вземе „изгодно” мансарда с площ 43 кв.м. в бл. 308 на к-с „Меден рудник”.

„Аз знаех, че това е ателие, но съм си направил всички проверки в Агенцията по вписванията, консултирал съм се с фирма за недвижими имоти, говорих с нотариус. Уточнил с тях, че си го купувам, за да живея в него. Увериха ме, че няма да има проблем. Но когато всичко вече беше построено, узаконено и получих Акт 16, се оказа, че аз трябва да плащам пожизнено ток, вода и данък сгради като стопански обект”, коментира мъжът.

Бургазлията се е обърнал към електроразпределителното дружество EVN, но оттам сa му обяснили, че щом живее в ателие, по закон трябва да плаща промишлен ток. Подобен е бил и отговорът от данъчното, макар в подадената декларация Кайраков е подчертал, че използва помещенията за жилищни нужни. „Сега се чудя как ще ми се изчислява данък сгради”, коментира Веселин.

Попаднал в омагьосан кръг, мъжът е потърсил за съвет обществения посредник на Бургас Таню Атанасов. „В нотариалните актове някои продавачи, било физически или юридически лица, правят всичко възможно да избегнат изричното изписване на термина „апартамент”, като го заменят със самостоятелен обект например. Обективно този тип имоти трудно се купуват и те ги предлагат на определено по-ниски цени. По този начин привличат купувачи, като се стараят да скрият негативните последици от една толкова „изгодна“ сделка”, обясни омбудманът. 

По неофициална информация в положението на Веселин са над 1000 собственици на имоти само за Бургас. Изходът от ситуацията според Таню Атанасов е да се потърси главният архитект на общината, да се пристъпи към смяна статута на помещението чрез изготвянето нова скица. Процесът обаче трае няколко месеца и струва на „опарения” немалка сума.

„Доколкото съм запознат с подобни казуси, архитектът и конструкторът, които са построили това жилище трябва да ми направят нов проект, да предпишат някакви мерки, след това да се мине по процедура на узаконяване, да се извади нов нотариален акт, който също да бъде заверен в кадастъра. За всичко това трябва да отделя поне половин година и ще ми струва не по-малко от 1000 лв. А аз нямам тези пари. Ако някой ден забогатея, ще се боря”, обяснява Веселин Кайраков.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


41
Още по темата: бургасателиеимоти
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
19
4
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Щом са го прецакали така трябва официално да си спре тока и водата и да се разбере със съсед от който да се снабдява като има самостоятелни водомер и електромер но общата сметка да се води на съседа.Един свестен съсед винаги би му помогнал но като зная какви *** са се навъдили навсякъде силно се съмнявам ,че ще се намери някой навит.Не зная как е с данък сгради и сметта защото сигурно и от там ще го цакат гадовете.
18
4
 
34
 
! Отговори
Джедай Мастър преди 10 години
Проблемът е в крадливото EVN и в още по-крадливата бургаска община. Щом като имотът се използва за жилище и отговаря технически на изискванията за жилище т.е. има вход, стая, баня и т.н. значи е жилище, независимо дали ще го наричат ателие, колиба или бардак. Обратното противоречи на здравия разум и е дело на тъпите бюрократски глави в община Бургас.
17
4
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Кой въобще е луд да си купи жилище в това село медян рудник бе ?
16
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Високите спекулативни цени принуждават хората да търсят по-евтино.
15
1
 
13
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Частниците се интресуват само от печалбата и ще правят измами и спекула.
14
3
 
27
 
! Отговори
Никодим преди 10 години
Проблема е в закона-ако искаш може да живееш в гараж ,павилион или дори водонапорна кула но щом не извършваш стопанска дейност а живееш само там не трябва да те третират като печелещ от това както не се интересуват дали живееш ти в апартамент или го даваш под наем ,за кабинет или бърдак.*** нямат такива проблеми и строят и се заселват където им падне и не могат да ги мръднат с години защото скачат с брадвите и обевяват ,че са репресирани щото са ***.
13
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
11 не така може да обжалва сега
12
0
 
9
 
! Отговори
pe6o преди 10 години
Bulgarina ot krai vreme si e dolen Ne6tasnik misli si 4e kato precaka nqkoi 6te e golqma rabota puk nz 4e durjavata si zaminava umira
11
11
 
1
 
! Отговори
Всички се опитвате преди 10 години
да клатите държавата, пък много ви боли като го поемете наобратно! Нещо за класическите закони на Нютон и приложението им в българското общество да сте чували, прости ***?
10
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Има много закони в България, които са нелогични и престъпни.Защото по законен начин могат да те ограбят.Както един случай преди дни по БНТ даваха, един човек не е получил известие, че е осъден, и той не е обжалвал, в резултат на което му взимат къщата.Дали му 7 дневен срок да обжалва, лепнали му една бележка на оградата и той въобще не я е видял тази бележка.Може някой да я е откъснал.Но по закон онези са спазили закона. Не са длъжни да му дадат известието лично.И така "законно" си без къща.
9
11
 
4
 
! Отговори
Пепи преди 10 години
До Анонимен Не е така.Точно затова са законите.И те трябва да се спазват.А не да се търси тарикатлъка и бързата далавера.Щом е написано ателие - какво повече има да се мисли.Търсиме под вола теле.
8
1
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Всичко е възможно в България.И българите не се подкрепят, а си правят мръсно, надсмиват се на тези, който са се "пецакали" и продължават напред, докато те самите не се прецакат и не ги заболи лично.Що за народ е това?Всеки е сам за себе си.
7
1
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до6!Аман от адвокати и консултанти.БСУ бълва хиляди такива.Страната се напълни с адвокати,експерти, оценители ,чиновници , политици , магистрати и всякаква смучеща ***!
6
2
 
20
 
! Отговори
Ужас преди 10 години
Добре дошли в най добрия град за измами и кражби :)))
5
3
 
20
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Консуртирал се с всички , но не се е консултирал с адвокат който да защитава нещовите интереси срещу скромно заплащане.Или не е знаел или не му са се давали пари.Един закон от мен. Нещо като не ви е ясно платете на човек да ви го разясни и да защитава вашите интереси в бъдеща сделка
4
8
 
19
 
! Отговори
Пепи преди 10 години
В нормална държава,този господин ще си плаща като поп вовеки.Да е мислил като си е купувал ателие.Неслучайно са му продали ателие,а не апартамент.Аман от криворазбрана демокрация цивилизация и липса на ред. И да не се прави че няма 1000 лева.Това ателия 43 квадрата със семки ли го е купил.
3
11
 
8
 
! Отговори
varg преди 10 години
То не е само пари да имаш ами и акъл се иска.Купи си едно здраво панелно старо жилище стегни го и си пич.
2
4
 
31
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоя случай е нагледно как държавата обслужва интереса на монополиста а не на гражданина. В случая от цялата работа печелят всички освен гражданина. В нормална страна това няма как да стане, а ако стане тези подвели гражданина ще си получат заслуженото. НО в БГ всички монополисти са прави дори и от 2 километра да се вижда че не е така а гражданина само има вариант да търпи. А като си търси правата всички си затварят очите и се обръщат на другата страна. И това ако е "европейска" държава.
1
12
 
18
 
! Отговори
varg преди 10 години
на ви демокрация