Отбелязваме 71 г. от спасяването на българските евреи

На възпоменателна церемония присъстваха редица депутати и общественици
10 мар 2014 14:39,
29
Отбелязваме 71 г. от спасяването на българските евреи
Снимка: БТА

Днес се отбелязват 71 години от спасяването на българските евреи по време на Втората световна война и се почита паметта на жертвите на Холокоста. На 10 март 1943 година Пловдивският митрополит Кирил, който впоследствие става български патриарх, и Софийският екзарх Стефан предотвратяват депортирането на стотици евреи от Пловдив към нацистките концлагери.

На възпоменателна церемония по повод Деня на спасението присъстваха председателят на Народното събрание Михаил Миков, вицепремиерът и вътрешен министър Цветлин Йовчев, кметът на София Йорданка Фандъкова и други. Пред мемориалната плоча до сградата на парламента депутати и държавни лица понесоха цветя в памет на жертвите на Холокоста.

Председателят на парламента припомни за ролята на Димитър Пешев при спирането на депортацията на българските евреи, предава БТА. „Всяка година все по-малко са съвременниците на тези мрачни времена в Европа и в България. Ние, младите, учениците, тези, които ще дойдат след нас, сме длъжни никога да не забравяме подвига на човека, който спря Хитлер - Димитър Пешев, на онези 43-ма народни представители, внесли подписката срещу депортацията, на Българската православна църква, на българите, избрали страната на антифашистката коалиция. Само така ще останем верни на голямото изпитание на хората, записали се в златните страници на българската история", заяви Миков.

Той отбеляза, че българският народ може да се гордее, защото „намерил сили, с цената на собственото си бъдеще, да се противопостави, да каже „не“ на „Окончателното решение на еврейския въпрос". Церемонията уважиха и от Организацията на евреите в България „Шалом“.

Председателят й Максим Бенвенисти посочи, че на 10 март почитаме паметта на "онези 6 млн. души, сред които и около 11 000 евреи от Кралство Гърция и Кралство Югославия, които са депортирани и избити". „Днес почитаме благородството на по-голямата част на българския народ, който не в един ден, а в продължение на четири години крепеше своите сънародници евреи морално и материално, за да могат да оцелеят през ада на антиеврейските преследвания“, допълни той.

Бенвенисти благодари на българските власти, които през тази година се обявиха против провеждането на една от най-ярките пронацистки прояви в България - Луков марш.

10 март бе отбелязан и в Пловдив, където се проведе митинг пред Паметника на благодарността. Включиха се представители на еврейската общност в града. „Събирането ни  тук е и благодарност към всички онези, които пред 71 години, по уникален начин за световната история, спасиха почти 50 000 наши сънародници“, заяви журналистката Бригита Декало.

Паметникът е на мястото, където в нощта на 9 срещу 10 март 1943 година и в близкото тогава еврейско училище са били събрани всички пловдивски евреи в очакване за транспортиране към лагерите на смъртта. След полагането на цветя хората заминаха за Бачковския манастир, където се прекланят пред гробовете на патриарх Кирил и екзарх Стефан.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


29
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
българин преди 10 години
А те колко години празнуват откакто бобмандираха Югославия и хвърлиха там 31000 снаряда с обеднен уран?Знаетели,че има доклад на СЗО за обедненият уран използван в Югославия и там пише страшни неща за бъдещето на региона?А убитите на 1500 цивилни при бомбардировките.Дори една ракета на НАТО падна върху къща в Горна Баня.Навремето българите са направили това което трябва.А после евреите ни забиха ножа в гърба!
19
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Продажници кланяте се на племе което носи дявола на вековете.Те докарват южното крило на хазария за ни унищожат .Сигурно добре си плащат на политиците, за да си осъществят пъклените планове ,за да заличат
18
0
 
3
 
! Отговори
Димитър Делийски преди 10 години
Евреите в Пловдив нито помнят, нито знаят на кого да благодарят. Пловдивският окръжен управител и народен представител д-р Никола Дуров и колегата му от Пазарджик Георги Кендеров,приподписали писмото на Пешев за спасяване на евреите и напуснали заседанието на НС, на което Филов се опитал да бламира Пешев. Дуров, зет на Кьосеиванов, не разрешил ешелоните с евреида потеглят, а Кьосеиванов връчил на Царя заплахите на Англия и САЩ. В Пещера има улица"Никола Дуров", в Пловдив няма.
17
0
 
1
 
! Отговори
една кръв преди 10 години
Поклон пред жертвите на Холокоста над Дрезден,Хамбург,Хирошима и другите десетки места ,защото няма хора с по-"визши"души и човешкото страдание е еднакво .
16
0
 
3
 
! Отговори
? преди 10 години
В Израел има паметник на Холокоста, отдадена е почит и на държавите, спасили своите евреи. Там името на България е написано погрешно - "Бьлгария". За толкова много години, не се ли намери някой от спасените наши евреи или от потомците им, да подеме инициативата тази грешка да бъде поправена? Все пак става въпрос за една-единствена буквичка - вместо "ъ" е написано "ь".
15
0
 
3
 
! Отговори
? преди 10 години
Неотдавна, Кеворкян спомена пред интелигентния евреин Джераси, че по света малко се знае за спасяването на българските евреи. Джераси даде съвет да говорим повече по тази тема, тоест ние сами да се хвалим и да разгласяваме какво са направили предците ни. Не е ли по-логично г-н Джераси да отправи подобен апел към спасените и техните потомци и да направи това в най-гледаното време по израелската национална телевизия?
14
1
 
4
 
! Отговори
? преди 10 години
Не одобрявам масовото унищожаване на хора само заради етническия им произход. Ако са се получили тежки конфликти и противопоставяне /както сега ние имаме проблеми с по-голямата част от ***/, тогава е по-добре на проблемния етнос да му направят отделна държава и нека да се управлява там според своите традиции.Удиви ме друго: Когато българите гладуваха, израелският посланик постави въпроса да им платим компенсации за онези евреи, които са живеели в земи извън юрисдикцията на цар Борис
13
0
 
3
 
! Отговори
moe pravo преди 10 години
az mrazia evreite te nosiat samo zlo ,*** sashto negrite i te .....
12
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
STIGA S TOQ IZMISLEN XOLOKOST.DRUGITE NARODI DADOXA MNOGO POVE4E JERTVI.ZA6TO LI GI SPASIXME DA NI ZATRIQT SEGA TIQ MRYSNI JIDOVE
11
10
 
0
 
! Отговори
АНОНИМНА МАЙКА преди 10 години
Моля, след като претендирате , че сте интелигентна нация не пишете цинизми по форумите. Претенциите са големи , но покритието колко е??????? Имайте уважение към всяка смърт защото и Вас Ви чака същото. Никой не е вечен.
10
1
 
7
 
! Отговори
батКОля преди 10 години
А да ви попитам драги БСПАРИ къде бяхте когато се почиташе паметта на жертвите на Комунистическия режим а?Ами се извинявате на *** и отдавате почит на чи.утята,пардон турски етнос няма хахах!!!
9
1
 
19
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не случайно Хитлер ги е нарочил те са ,най-долното племе на земята. Евреина ни е причинил само злини до сега ,и в момента продължават,Те лукави хитри действат задкулисно .Прочетете 'Защо работите в България продължават да не вървят'от Стефан Калайджиев
8
1
 
14
 
! Отговори
Чумата тръка чифути преди 10 години
Димитър Пешев е бил 13 години в затвор и умира от глад и студ. Т.н. от ***, широк кръг т.е. лица имали глупост да си дават пари и да спасяват конкретни *** бяха хвърлени в затворите по за 6 години, а децата им разпитвани с инжекции и тормозени цял живот от спасените престъпници,които се разплодиха и изкупуват земята на спасителите си.
7
4
 
17
 
! Отговори
Запасен преди 10 години
Не е добре д асе убиват хора.Ако са хора. Но със спасяването на евреите отново сме изтеглили късата клечка. Забравяте, че Хитлер е искал да унищожи не само евреите, а и ***. Последните дори не са били депортирани в концлагери - не са харчили пари за тях. Просто са ги заравяли на място. Със спасяването на евреите обаче сме спасили и доста ***. Та те сега да ни се качат на главата.
6
2
 
16
 
! Отговори
един брой преди 10 години
Няма по-алчен елемент от българския(покръстен) евреин!
5
1
 
12
 
! Отговори
парадокс преди 10 години
БКП е избила без съд и присъда спасителите на българските евреи, тъй като били фашисти
4
2
 
22
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Евреите ги спасихме, но народа си не.
3
2
 
11
 
! Отговори
Тихомир Томов преди 10 години
Днес там ще видите всички политически *** , получаващи пари и инструкции от обратното на вивА Тел !
2
18
 
6
 
! Отговори
do преди 10 години
Поклон пред всички загинали . Никога повече антисемитизъм и настройване на едни националности срещу други. Обединението прави силата.
1
5
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Груба грешка -трябвало е да ги изтрепим с колове тия престъпници.