Как се става милионер от заплата в България?

Интересни факти от житието и битието на тези наши сънародници
11 мар 2014 07:07,
164
Как се става милионер от заплата в България?
Снимка: flickr

Работещ съсобственик или мениджър с опция за купуване на дялове на преференциална цена. С доход от различни източници - заплата, дивиденти, акции, рента, наеми. И като бонус - специални социални пакети. Без лични разходи за автомобил, мобилен телефон, семейни почивки, които поема компанията. Най-често фирмата, в която работят, е с чужда или смесена собственост, от браншове като телекомуникации, финансов сектор, застраховане, фармацевтичен или рекламен бизнес Възраст - около 45 години. В 90% от случаите мъж. С поне един влог в чужда или наша банка, но и с кредит и кола на лизинг. Все по-малко с градски апартамент и вила и по-често с къща около голям град. Поотраснали деца, които учат в чужбина.

Така изглежда портретът на заможните българи, които декларират доходите си пред данъчните, обрисува ги "24 часа".

Преди две години този портрет е бил по-различен. Заможните хора у нас тогава били работещи в рекламния, консултантския и развлекателния бизнес или изкарвали доходите си от т.нар. свободни професии - адвокат, лекар, зъболекар или зъботехник.

Тогава средната възраст на официалните ни милионери според данъчните декларации е била 47 години, мъжете пак са били повече от жените. Завидни приходи често декларирали еднолични търговци.

Средният доход е бил около 3 млн. лева преди облагане. Сегашният на заможните се е увеличил до 4,5 млн. лв. засега, тъй като данъчната кампания още не е приключила.

Заради кризата и фирмените фалити все по-малко стават заможните българи, които печелят като еднолични търговци. В тазгодишната класация на данъчните досега сред 25-те, обявили доход над 1 млн. лв., има само двама еднолични търговци.

Анализатори, обработващи данните, споделят пред изданието и други любопитни тенденции.

Като например че все повече хора у нас се замогват, когато стават част от чуждестранен бизнес - чрез различни форми. Много често те запазват мястото си в него – чрез съсобственост или чрез мениджърски договори, защото познават бизнеса у нас.

Расте броят на хората, които напускат големите градове и купуват къщи близо до тях, като пътуват всеки ден. На тяхно име обикновено се водят няколко автомобила - задължително поне един джип. Силно е намалял броят на богатите, които имат яхти. Освен че налозите им са високи, наемите им също растели.

Освен това заможните българи имат и допълнителни пари от наеми. Причината - инвестирали свободни пари в имоти и допълвали доходите си от наеми или продажбата им, ако получат добра оферта. В отделни декларации парите от наеми или продажба на имоти били повече от всички останали доходи.

Малка част от заможните българи отчитали и доходи от чужбина. Когато има такива, те най-често са от собственост. Около 60% декларират и пари от хонорар, платен им от чужда компания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


164
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
67
1
 
34
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
правилният въпрос е: защо ако си внасяте всеки месец по 300 лв. за осигуровки = 3600 лв. годишно Х 40 години = 144.000 лв. внесени /:/ 10 години средна продължителност на живота след пенсия = 14400 лв. годишна пенсия = 1200 лв. месечна пенсия. Та, защо получаваме 200 лв? и ако тези 300 лв отиват в спестовна сметка с 5% годишна лихва = 3780 лв. първата година, 3969 втората и т.н. Сами си направете сметката как се краде в България! Да не говорим, че умен пенсионен фонд инвестира средствата си.
66
0
 
1
 
! Отговори
9 преди 10 години
До АнонименДо 90 Така е прав си!
65
1
 
33
 
! Отговори
Иван преди 10 години
до 84Майка ми е работила само на държавна работа защото до 89-та нямаше друга.Дори не е могла да си помисли да прецака държавата - нямаше такива опции.И въпреки това 185 лв.Медицинска сестра - 36 години стаж.
64
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 9 (87) Пич, понякога така се получава - сцепваш се от работа и накрая шефа не му харесва.... По зле е когато и на клиента не му хареса... В България са много изкривени нещата защото почти никой не работи това за което е учил и разбира...
63
13
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Злите езици твърдят,че българският шеф на едно ...............разпределително дрежество е със 120хил.месечна заплата или ок. 800лева на час. Обикновените служители около 830 след удръжките или 4.50 на час.Това как се нарича според вас. "----------------- Нарича се "на калпава ракета - космоса и е крив". Българските шефове на ЕРП-тата вземат по 120 000 но на година - с единия сме състуденти, та знам от първа ръка. ако смятате че е лесно - станете и вие директори. Или гроздето кисело, а?
62
1
 
10
 
! Отговори
9 преди 10 години
До 81Пич не си много прав,знаеш ли,че съм се сцепвал от работа в една фирма и шефа накрая ми каза,че нищо не правя,а в същото време на тези,които нищо не правят шефа им каза,че нищо не правят.Това е като да не крадеш и да ти кажат,че крадеш.Вече съм на принципа,каквото е отношението към мен такова е и към шефа ми,пък да ме съкращават,затова си пишеме по форомите ,каквото почукало такова се обадило.
61
0
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По долу някой търгнал да смята колко вземал работник и колко директор... едно време другарите ни ментеха че бачкаторите вземаме повече... повече само на книга. За директорите дефицитни стоки нямаше, нито чакаха ред за кола, нито за жилище. В предприятието което работех - директора купи служебна гарсониера в София - естествено сина му като студент живя там, беше стипендиант на завода, че и служебна кола имаше... пак си мислете че бяхме равни, някой бяха и по-равни.
60
0
 
3
 
! Отговори
милионер преди 10 години
до 82не съм гневен бе брато,а очевидец и реалист
59
2
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До До оня гневния б-н 78истината боли ...
58
5
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
еми значи не си безработен кво се оплакваш тогава Само се виж на работа си и пишеш по форумите Ако си един мой служител си уволнен ВЕДНАГА Ти не знаеш ли че парите за да ти ги дадят трябва да си ги изработиш а ти си жив пример защо да не се плаща добре в Б-я
57
1
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 73.Ти верно ли мислиш,че 2% са забогателите от нелегален бизнес.Да ти припомня ли колко известни хора с голям бизнес са заловени с пренасяне на наркотици,бизнес който няма нищо общо с наркотиците,хора които са с костюми,които смяташ за умни и интелегентни,хора с авторитет в България.Само за един ще кажа и това е шефа на хотел Родина,бивш ли е настоящ ли е вече незнам,но е с доживотна присъда за трафик на наркотици в Гърция има и др.
56
4
 
6
 
! Отговори
Кокимото преди 10 години
Който ми отговори защо майка ми с 35 год стаж получава 120 евро пенсия Го черпя кафе и баница
55
3
 
3
 
! Отговори
МИЛИОНЕР преди 10 години
до 74 гласоподавател На времето ги продаваха на позитано и на раковска.ся можеш да ги търсиш и в централата на герб.Ако няма банки за продан все ще е останало някое предприятие за "раздържавяване".Толкоз без пари.Останалато се плаща.Информацията също струва пари брато.
54
6
 
6
 
! Отговори
До оня гневния б-н преди 10 години
А днес беше още по лесно взимаш едно гребло за сняг 5 лв и отиваш да чистиш Ама истината знаете ли каква е че сте мързеливи Не не сте мързеливи предпочитате да миете кинефи извън Б-я и да викате че сте добре от колкото да миете прозорци тук и да викате че сте добре Мислете се за умни и си стоите гладни еи за това сте мишки
53
0
 
2
 
! Отговори
до 71 преди 10 години
Виж сега ФИЙ!Интернет ползвам от работа!Пак удари греда!
52
0
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На морето хотелресторантите изпраха стотици милиони!Какво не е ясно?!
51
1
 
9
 
! Отговори
милионер преди 10 години
Възможно е.Ся ша ви убадя как се става милионер в Бг-то.Купуваш си една малка банка,пускаш акции на пазара за допълнителен капитал,или теглиш заем от друга банка.Пускаш заеми,наемаш дебеловрати момчета за да ти връщат заемите.В края на годината отиваш при управляващите да се отчетеш и да целунеш ръка за това че са ти позволили да работиш.След това продаваш банката и си купуваш 2 банки или 1 по-голяма.И така се става милионер.НЕ ЗАБРАВЯЙТЕ ЧЕ СЕ ОТДЕЛЯ ФОНД ЗА МАСТНИ И РЕПУБЛИКАНСКИ ИЗБОРИ.
50
4
 
11
 
! Отговори
до 60 преди 10 години
Щом имаш интернет пишеш тук-значи си нахранен Само плюете тук *** крали турците крали политиците крали А никои не вижда-на работните пиаци-*** , политиците къде са - на работа , мениджърите - на работа , докторите на работа , турци,пумаци на полето - работа намерете си работа и стига сте мрънкали Станете земеделци ЕВРОПА дава пари За който не знае какво да прави ВЗИМАШ 1 КОФА 1 ВЕРО И *** С ДРЪЖКА ВЪРВИШ ПО УЛИЦАТА И МИЕШ ПРОЗОРЦИ ЗА ЕДИН ДЕН УПОРИТ ТРУД 50-80 ЛВ.
49
1
 
8
 
! Отговори
Теди преди 10 години
Разбира се има и забогатели по честен начин -чрез легален бизнес .Другият начин е чрез наркотици ,оръжие и проституция-нелегален бизнес.
48
3
 
6
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
пускаш един фиш 6/49 и чакаш .