Убит и ранени полицаи при стрелба на психично болен в Лясковец

Спецакцията продължава, стрелецът още не е задържан
Обновена: 14 мар 2014 14:04 | 14 мар 2014 07:56, Екип на Dnes.bg
404

Снимка: Булфото

Психично болен човек се е барикадирал в дома си в Лясковец и стреля по органите на реда при планирана спецакция на полицията.

Един полицай е убит, а двама униформени са ранени, съобщи пред БНР главният секретар на МВР Светлозар Лазаров. По-късно от пресцентъра на МВР съобщиха за трима ранени полицаи. По думите на Лазаров пострадалите униформени са без опасност за живота.

Стрелбата от страна на психично болния мъж e била провокирана от шума, който вдигат децата от съседно до дома му училище.

Лазаров обясни, че има образувано досъдебно производство за закана за убийство и за незаконно съхранение на оръжие.

Барикадиралият се отправял заплахи към директора на училището, което се намира срещу неговото жилище. „Реално колегите отидоха на място, за да предотвратят нападение срещу децата в училището. Открил е огън срещу колегите“, обясни Лазаров.

Спецоперацията продължава и в момента. Районът на инцидента е отцепен, на мястото има линейки и противопожарни автомобили. В радиус 100 м от мястото на инцидента не се допускат хора. Стрелецът още не е задържан. Източници разказаха за БНТ, че името на мъжа е Петко Савов и е на 53 години.

Доскоро е бил известен бизнесмен в региона, а сега е безработен. Барикадирал се е в жилището си от 2010 г. Пишел до директора на училището, че притежава 3 ловни пушки и възнамерява да ги използва срещу децата в училището, защото имал непоносимост към тях. На свой ред директорът е информирал полицията за непрестанните заплахи.

Сигнал срещу мъжа от Лясковец е постъпил в МВР още преди 2010 година. Тогава той отказал да предаде оръжието и спира да излиза, потвърди пред Нова тв главният секрета на МВР Светлозар Лазаров.

Той отказа да коментира какво е свършила полицията през тези четири години по случая. Последната заплаха, че ще убие децата в училището, е била от вчера.

По думите на Лазаров операцията е била планирана, предприети са тактически действия за задържане на лицето, но за съжаление, единият от полицаите е платил с живота си, за да не пострадат мирни хора.

"Големият въпрос е защо му е дадено оръжие, след като има психиатрична експертиза, която дава лош профил на мъжа”, отбеляза главният секретар на МВР.

В телефонен разговор в сутрешния блок “Денят започва” ученичка от града разказа, че децата са били предупредени от ръководството “да не играят на горната площадка”, за да бъде избегнат инцидент. По думите й паниката в града в момента е голяма.

 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


404
Още по темата: ЛясковецМВРBulgaria ON AIR
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
23
5
 
13
 
! Отговори
71 преди 10 години
Безхаберието и некадърността БСП-ДПС всеки ден води до смъртта на българи. Оставка, българоубийци!
22
0
 
26
 
! Отговори
Парламент пълен т� преди 10 години
Я какви лъжи бълват журналята:Психично болен пък му дали разрешително за 3 ловни пушки,а всъщност е бизнесмен които мутрите са го фалирали набързо и той се е затворил в дома си с намерението да си почива,но децата пишат и си играят не го оставят на спокойствие,изпратил над 3 писма до директора на училището но директора чак сега сигнализирал на властта,и екшъна е пълен страха от полицията изчезна преди 8 месеца!!!Трябва превенция и здравеопазване на ограбените и измамени хора...
21
3
 
9
 
! Отговори
Овчев къде си? преди 10 години
КОЙ ДАВА ОРЪЖИЕ НА ПСИХИЧНО БОЛЕН ИЛИ ТВОЯТА РАБОТА Е ДА ПАЗИШ ПАРТИЯТА СИ ? ОТ ГОДИНИ СТЕ ИМАЛИ ИНФОРМАЦИЯ ?
20
18
 
19
 
! Отговори
441 преди 10 години
Обърнете внимание, какво се случва откакто червено-турското правителство взе властта. Започнаха пак отвличания, поръчкови убийства, бум на битовите кражби, та дори и катастрофите. Пуши се кой където му скимне, пожари и взривове. Така, щото престъпниците се чувстват като недосегаеми. Как ще е друго след като ни управляват криминални престъпници.
19
2
 
23
 
! Отговори
Психиатър преди 10 години
Барикадирането, както и доказателствата, че е планирал подобни действия преди, означава наличие на някакъв контрол. Моето лично мнение е, че щом има убит полицай, този човек трябва да бъде убит незабавно. Поне в САЩ, а и в доста от страните от ЕС не биха се церемонили с подобни престъпници. Мотивите нямат значение. В България има над 100 000 души, въоръжени с ловно оръжие, ако всички решат да въздават справедливост по тоя начин, къде ще му излезе краят ? Освен това мишените са му били ДЕЦА!!!!
18
7
 
12
 
! Отговори
льжата преди 10 години
Ако беше в нормална дьржава до сега гранатомета щеше да еизползван .*** психото.Ще стреля по деца.Пуснете му гранатка и после нека стреля на воля.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Той оня неска *** стреля неска и си пя сомаму аз го чух... и аз бързо се скрих зад един дънер и си пях малко фики и тони стораро, после извадих граната фърлих му я у тях, кво стана - тя китайска и не грЪмна и избЕгах.
16
0
 
10
 
! Отговори
Психиатър преди 10 години
До колегата, коментар 6. Чул недочул сте относно афекта и съдебнопсихиатричното му значение. Практически няма никакво значение дали човек е имал предходно психично заболяване или изпада в проблемно психично състояние към момента на извършване на деянието. И в двата случая имаме невъзможност за разбиране свойството и значението на постъпките, както и загуба на способността да контролира действията си (според НПК). Ако ще пледирате за физиологичен афект, той трае краткотрайно.
15
3
 
20
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Гербер, 25 години е анархията! А сегашните управляващи са точно толкова комунисти, колкото и ти си потентен!
14
1
 
18
 
! Отговори
Gidon преди 10 години
Обграждане и изчакване.По безопасен начин няма.Време колкото искаш.
13
17
 
19
 
! Отговори
Гербер преди 10 години
Хайде другарите комунисти да покажат какво могат. Две години анархия, бандитизъм и беззаконие. Винаги, когато са на власт има убити полицаи, защото са некадърни да управляват.
12
8
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 15/В случая и базуката ще свърши добра работа. С *** друг начин няма.
11
6
 
42
 
! Отговори
Циника преди 10 години
Капитализъм в действие! На човека му изгърмяват бушоните от социалното напрежение и го насочва срещу най-осезаемия за него дразнител - децата. Липсва здравеопазване, което да помогне на него, липсват училищни власти, които да предпазят децата, липсва и държавно управление.
10
3
 
29
 
! Отговори
Дядо Петър преди 10 години
Нищо не зависи от министъра, щом по места са старите ченгета.А пък за редовите полицаи, които не могат да си прочетат името, да не говорим.Простотия, простотия и пак простотия.Както навсякъде другаде в нещастната ни Родина.
9
22
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не е психично болният виновен, а станишевците и продажните местановци. Тия *** не се ли изметат от властта, това ще е винаги законодателството ни. Комунистическата *** просто ни унищожава.
8
3
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Анонимен 5 какво искаш да дойде Борисов с базуката ли
7
6
 
33
 
! Отговори
а преди 10 години
аз си помислих че ХРИСТО БИСЕРОВ СЕ Е БАРЕКадирал в ШВЕЙЦАРИЯ и оттам стреля с пачките
6
6
 
46
 
! Отговори
х преди 10 години
И ЗАЩО ДА Е С ПСИХИЧНИ ОТКЛОНЕНИЯ ИЛИ ТАКА ЧУХТЕ И ПОВТАРЯТЕ КАТО ПАПАГАЛИ????КОЙ КАЗА ,ЧЕ Е ПСИХИЧНО БОЛЕН,ТОВА ,ЧЕ Е УБИЛ В ФАЗА НА АФЕКТ НЕ НЕ ЗНАЧИ ,ЧЕ Е ПСИХИЧНО БОЛЕН А ЗА НЕПОДГОТВЕНИТЕ ПОЛИЦАИ СЛУЧАЯ Е С ЛЕТАЛЕН ИЗХОД ,ТЕЗИ ПОЛИЦАИ СА НЯМАЛИ НИКАКВА ПОДГОТОВКА И ПОВЕЧЕТО В БЪЛГАРИЯ СА НЕКАДЪРНИЦИ И НЯМАТ ПОДГОТОВКА УГОЕНИ И НА ФП ГАРАНТИРАМ ПЪЛЕН ПРОВАЛ ВРЪЗКАРСТВОТО В ПОЛИЦИЯТА ПРОДЪЛЖАВА СИНОВЕ ,БАДЖАНАЦИ БРАТОВЧЕДИ ТОВА Е БЪЛГАРСКАТА ПОЛИЦИЯ...ЖАЛКА КАРТИНКА!!!!
5
43
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Некадърници, плюехте по Бойко и Цветанов, но досага случят с този *** щеше да е забравен. За сетен път се убедих, че Цветанов е би досега най-добрият ни министър за този пост.
4
11
 
53
 
! Отговори
Хирам Голдстийн преди 10 години
Ако беше *** щяхте да му пишете само инициалите *** фашистки ! Психично болен ?