Проверяват Русенски Лом за живак

РИОСВ-Русе е възложила да се вземат проби от два пункта в реката
19 мар 2014 13:29, Анисия Иванова
0
Проверяват Русенски Лом за живак
Архив: Булфото

Река Русенски Лом се проверява за наличие на живак. Регионалната инспекция по околна среда и водите в Русе е възложила на специализирана лаборатория незабавно да се вземат проби в два пункта от реката за изследване на въпросния показател. Това съобщи на сайта си МОСВ.

Според жители на кварталите "Долапите" и "Средна кула" в Русе вследствие  използването на живак и други химични съединения има замърсяване на реката. Информацията е била тиражирана в медиите.

От институцията съобщават, че на река Русенски Лом има пункт за мониторинг от Националната автоматизирана система за екологичен мониторинг (НАСЕМ). Качеството на водите в реката се изследва ежемесечно. В продължение на много години по показател живак не са регистрирани отклонения.

Третирането с живак и други химични съединения в попивните ями се е използвало в миналото, за осигуряване на проводимост на акумулираните води. В населените места без изградена канализационна мрежа масово са се ползвали такива съоръжения.

Съвременен вариант на попивните ями са септичните. Те представляват локални пречиствателни съоръжения от стоманобетон, в които става частично пречистване на акумулираните в него отпадъчни води.
Съоръженията нямат връзка с почвата и подземните води, а са безотточни шахти, от които водите се изгребват периодично. Всяко допълнително третиране с химични вещества - основи, киселини или живак, не води до замърсяване на компонентите на околната среда, а може да влияе единствено и само върху хората, които боравят с тези субстанции.

РИОСВ-Русе е сезирала Областна дирекция на МВР за изясняване на случая.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари