Нов ваканционен комплекс може да изникне до Бяла, ГЕРБ са против

МИЕ: Инвестицията не е стартирана, първо са екоизискванията
Обновена: 20 мар 2014 18:08 | 20 мар 2014 12:45, Веселина Йорданова
73
Нов ваканционен комплекс може да изникне до Бяла, ГЕРБ са против
Снимка: архив, БулФото

Инвестиционният проект Black Sea Gardens трябва да отговори на всички изисквания на екозаконодателството и Закона за устройство на територията, за да стане факт. Това уточняват от Министерството на икономиката и енергетиката, след като вчера правителствената информационна служба съобщи, че в община Бяла ще се строи нов ваканционен комплекс, а инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. лева в проекта.

От икономическото министерство посочват, че предложеният от тях и одобрен от правителството меморандум за разбирателство за изпълнението на проекта не дава реален старт на инвестицията. Проектът все още е в идейна фаза и тепърва предстои да мине през всички процедури по екологичното законодателство - Оценка на въздействие на околната среда и Оценка на съответствието по Закона за биологичното разнообразие, уточняват още от МИЕ.

Тези процедури биха могли да завършат с несъгласуване на инвестиционното предложение или предписание за неговото изменение, с което инвеститорът ще следва да се съобрази. В зависимост от крайната преценка по екологичното законодателство би могло да се пристъпи и към инвестиционно проектиране и издаване на разрешение за строеж. След изпълнение на екологичното законодателство трябва да бъдат приключени и всички процедури по Закона за устройство на територията.

Проектът Black Sea Gardens, за който става дума, предвиждаше мащабно застрояване в местността Карадере - една от малкото недокоснати от строителни дейности по Черноморието. Той беше спрян преди няколко години заради липсата на финансиране и противоречивите реакции на обществеността, които предизвика заради мащабите си.

Компанията през миналата година кандидатства за сертификат за приоритетен инвестиционен проект. Наложи се тя да преработи и плановете си за застрояване заради заменките на горски имоти в района, след като и Европейската комисия започна разследване за държавна помощ. Заменените терени бяха изключени от плановете за застрояване, намалени са и параметрите на застрояване заради новите изисквания.

Според съобщението на правителствената пресслужба проектът е одобрен за приоритетен по реда на Закона за насърчаване на инвестициите. Инвеститорът ще получи в тази връзка индивидуално административно обслужване в съкратени срокове и институционална подкрепа от междуведомствена работна група. Предвижда се изграждането на три хотелски структури и зони за обществено обслужване. Ще бъдат създадени 500 работни места в общината.

От икономическото министерство пък уточняват, че инвестиционният проект се намира на етап, на който одобрение са получили само предстоящо издаване на Сертификат за инвестиционен проект и Проект на меморандум за разбирателство между държавата и инвеститора.

С меморандума се определя задължението на инвеститора да изпълни инвестиционния проект в съответствие със законодателството и да следва процедурите, а държавата да осигури административно обслужване в съкратени срокове и да създаде междуведомствена работна група, която да съдейства на инвеститора в това. Такава е обичайната практика, предвидена в Закона за насърчаване на инвестициите, която се прилага при сертифициране на всички големи проекти“, заявява зам.-министър Анна Янева. Имотите, върху които ще се осъществи инвестиционният проект, са собственост на инвеститора, а от страна на държавата няма да бъдат предоставени финансови насърчителни мерки.

Днес ГЕРБ се обяви против разрешаването на строителството в Карадере. Според бившия министър на регионалното развитие и настоящ депутат от партията Лиляна Павлова управляващите искат да превърнат всичко в бетон, докато по време на управлението на ГЕРБ целта е била да се защити природата.

Колегата й Димитър Главчев заяви, че в проекта за застрояването роля има братът на лидера на БСП Сергей Станишев - арх. Георгий Станишев. „Тактически управляващите са много добре подготвени, за да заблудят обществото и да могат да ограбят каквото могат за краткия период, за който са на власт. Неслучайно е избран да бъде стартиран тихомълком този проект, който унищожава българската природа”, коментира той. Главчев обвини, че такъв акт на "грабителство" не се е случвал може би от времето на тройната коалиция.

От община Бяла съобщиха, че до момента няма входиран нов инвестиционен проект за изграждането на курортен комплекс в Карадере, в землището на село Самотино. Местната власт също изтъква, че процедурата изисква първо да се направи Оценка за въздействие върху околната среда (ОВОС) по проекта и едва след като има такава, може да се иска промяна в Териториално устройствен план на Община Бяла и подробен устройствен план на „Бяла-север”.

Строително разрешение се издава, след като всички тези стъпки са преминали успешно, включително и след обществено обсъждане, допълват от общината. Оттам изтъкват, че реализацията на проект с подобен мащаб би се отразил положително на икономическото състояние на региона, но това трябва да стане при спазване на всички законови, нормативни и екологични изисквания.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


73
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
49
2
 
16
 
! Отговори
ТВ преди 10 години
Днес в 18:00 часа всички пред МС. Време е да им покажем, че преминаха ВСИЧКИ допустими граници.
48
1
 
15
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"Природата е на всички и всички сме заинтересовани да я запазим. Всякакви политиканствания по темата са излишни, колкото и отчаяно да се опитват някои безидейни маймунки."Точно в десетката. И тук имало мислещи хора, браво :)
47
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
"По принцип, идеята е България да не произвежда нищо освен селско стопанска продукция и да бъде туристическа страна. Това е решение "от горе"."Стига говори глупости. Ами че ние освен да копаме с мотиката, да се оплакваме и да псуваме друго не можем. Имаме няколко хиляди качествени програмисти, още няколко стотин инженери и математици, и стотина доктори. Стотина хиляди икономисти, които нищо няма да произведат през целия си живот. А останалите са хора без професия, които нищо не могат да правят
46
4
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ГЕРБ пак се държат полулистки. А защо не предприехте мерки да ограничите застрояването на Черноморието, когато бяхте на власт, ***? Защо? За да можат Цецо и Кумецо да си въртят далаверките върху дюните, нали наглеци такива. А сега просто ще поревете малко и няма да си помръднете пръста да се опитате да спрете застрояването на Кара дере, нали? Защото и вие самите действате като червени мутри.Братя, които е против унищожаването на природата, довечера на протест. Да защитим България.
45
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
КО? Нийе!
44
0
 
20
 
! Отговори
?!? преди 10 години
Kaкъв ваканционен комплекс бе? Поредното пране на пари за сметка на българската земя и данъкоплатеца. Искахте комплекси - получихте ги: Слънчев Бряг, Несебър, Равда и прочие бардаци. Долу ръцете от българската земя, която е останала незаср...!
43
1
 
16
 
! Отговори
истинските мутри преди 10 години
Ето това са истинските мутри - Станишев, Доган, и хомо дружинката около тях.Искат да превърнат целия български народ в техни слуги!
42
3
 
14
 
! Отговори
вашта леля! преди 10 години
Разбрахте ли най-после защо свалиха ГЕРБ от власт - за да правят далавери! Червената мафия ще спечелят милиарди, българският народ ще трябва да плаща милиарди лева дългове!Включително наивниците, които гласуваха за ДПС, БСП, ГЕРБ.
41
1
 
17
 
! Отговори
РОБИ НА МАФИЯТА преди 10 години
...инвеститорът "Мадара Юръп" АД ще вложи над 100 млн. долара в проекта.Важно е, че в хотелресторантите ще бъдат изпрани стотици милиони от дрога, проституция и др.В България Мафията си има държава, както е казал Берлускони!
40
3
 
7
 
! Отговори
AcOrP преди 10 години
Да строят не настроилите се мамицата им... Ако трябва ще ходиме да бутаме след това за да възтановим природата...
39
2
 
4
 
! Отговори
Веско преди 10 години
Това за инвестициите са си глупости щото е еднократно. И кво ще работят 500 човека в един хотелски комплекс? Те в Албена са толкова, освена ако не броят и камериерките и градинарите дето се наемат за три месеца. Та вместо да се карат в парламента, кои да уреди свойте хора, да парцелират цялото крайбежие (нали по закон е държавна собственост) да му направят един ОУП и пускат на търг в Е-бей. Явно ще се строи ами поне да има файда. Пък може и аз да се включа!
38
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
След като ще налагате санкции срещу руски граждани, за какво са ви курортни комплекси? Германски туристи отдавна вече няма, само руснаците останаха.
37
2
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Оправдана мутра незаконно *** хотел на пясъка. Простотия, чалга, проституция, миризлива и гадна храна, паркинги в гората с потни ***, предлагащи място. Гнусни квартири с изцъклени бабички, които мразят да се хаби вода. Мразят пясъка, който се внася с ходилата на почиващите, а живеят именно заради този пясък, който природата е постлала на ивицата оскъдно ***, край което по незнайни причини лакомите бабички имат гадни къщи...
36
7
 
3
 
! Отговори
Аман !!! преди 10 години
До Кой-ТойСамо на тебе ли не ти стана ясно, че братът на Станишев не участва в сделката и, че Главчев ще бъде съден за клевета!Ей, аман от герберастия, ей!!!
35
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Аз и тази година съм на нашето ***, но може би за последен път. Живот и здраве от догодина по широкия свят. Просто ми писна от бетон, мутри, силиконови ***, фекалий, урина, чалга, цаца, такси за чадъри и шезлонги, събирани от селски бабаити по потници, социално слаби западняци на ALL INCLUSIVE, дебилни тинейджъри дошли но алкохолен туризъм и прочие простотии. Обидно е. Да се отиде на БГ черноморието е мазохизъм, а не почивка. Че не е и евтино. БГ *** - нявсякъде фекалните води от хотелите се излизат право у морето. Който е луд, да се къпе в него.
34
2
 
18
 
! Отговори
Варна преди 10 години
Станишката да си маха мръсните, червени ръце от това девствено райско кътче. Господ да ги убие алчните ***.
33
0
 
16
 
! Отговори
аз преди 10 години
До do 19Какво, като няма дюни?! Дай да изсечем Борисовата градина - щото и тук няма дюни?! Дай да съборим Стобските пирамиди - за какво са ни?! Дай да унищожим Седемте езера - да живее бетона?! За бизнес, който има само 70 дена годишно ?!
32
2
 
23
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Червената *** ще бетонира последното зелено кътче от черноморието.
31
2
 
24
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Разбра се ,че собствениците на земи в Карадере са ги придобили чрез заменки.В задачата се пита кой измисли заменките?Ми БСПето разбира се!
30
2
 
10
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Тоест догодина да очакваме руснаците и там да с*рат в морето