Пластмасата – новият хит сред събирачите на смет

От 15 до 55 ст. е изкупната цена на килограм в пунктовете
24 мар 2014 07:28,
42
Пластмасата – новият хит сред събирачите на смет
Прозрачните пластмасови бутилки са по-скъпи от цветните. Снимка: архив, Булфото

Пластмасата се е превърнала в новия хит сред събирачите на отпадъци и измества желязото, показва проверка на в. "24 часа" в пунктовете за вторични суровини.

От 15 до 55 ст. е изкупната цена на килограм пластмасови бутилки в пунктовете. Цената обаче зависи от това дали са прозрачни, или цветни. Първите вървят по-скъпо, а цветните са от 15 до 33 ст.

"През есента заради увеличението на цената на петрола килограмът бе и над 55 ст., но през последните седмици, откакто се заговори, че в пластмасите имало опасни химикали, пак падна на 50 ст.", разказва собственик на пункт за изкупуване на вторични суровини в столичния кв. "Горубляне".

Основните събирачи са ромите, които с каруци и колички, приспособени на големи кошове, обикалят из кварталите и събират пластмасовите опаковки и бутилки.

Този труд не е лек и не носи бърза печалба. 150-200 кг се събират за около 20 дни. Това означава, че в най-добрия случай - за това количество и за най-скъпата пластмаса от 50 ст./кг  за 3 седмици се изкарват 100 лева.

От няколко години насам пластмасата се утвърждава като новото желязо, твърдят изкупвачите. Защото ако доскоро основно се карало старо желязо, напоследък неметалният отпадък ставал все по-ценен.

Причините са основно в цените на суровината, но има и субективни - промените в законодателството. Например строгите изисквания и рестрикциите към площадките за скрап, които са в сила от една година. Играчите в бранша влагат много усилия и средства, за да отговарят на тези изисквания, и затова заедно с метала започват да събират и пластмасови отпадъци.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


42
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
33
0
 
1
 
! Отговори
Niki преди 10 години
Не е точна статията: Пластмасата е хит още отпреди 10 години.Даже силата на тоя хит премина отдавна.Цената на петрола няма нищо общо с действителността на България.Най-малко пък ги интересува хората, които изкупуват.Има ли износ на този материал - има и добри цени.Няма ли износ, цените падат.А относно цените - през есента не се вдигнаха, а напротив - паднаха.150 кг бутилки се събират за 1 ден от 3-4 ***, а не за 20 дни.И цената не пада заради вредните химикали....:)
32
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименТой завода за *** няма да го събере от градинките и да го раздели по видове
31
0
 
8
 
! Отговори
Да изчистим БГ преди 10 години
Сега инициативата на БТВ "Да изчистим България за един ден" ще бъде много постна, няма да могат да се похвалят колко тона *** са събрали от планината. Въпреки че се съмнявам *** да се юрне толкова работа да върши и да ги влачи чак оттам. Той се оглежда и вижда доходоносното около себе си и у съседите ...
30
2
 
3
 
! Отговори
банкеръ преди 10 години
Когато се изчерпят запасите от пластмасови бутилки,какво кокали от турски гробища ли ще продават *** и те не са много.Отначало цветните метали,после черните,дървата,тухлите,камъните.След пластмасите друго няма,трябва и да се произвежда нещичко поне.
29
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** народ, бедна държава. За съжаление повечето коментари го оправдават. Тъжно но факт. Айде поркскте се ракийката дърпсйтр си цигарките и оставете ромите да ви оправят държавата. Повръьа ми се от масова простотия.
28
2
 
30
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Клошарите далеч не са само *** А и никого не ощетяват а се изхранват с труд Не съм чул досега да нападнат някоя жена или баба и да я окрадат .
27
0
 
10
 
! Отговори
БРАННИК преди 10 години
Какво ли щяхме да правим без ***? Вместо помощи под формата на пари, дайте данъчни облекчения.
26
3
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ти какво предпочиташ да се прехранват като крадат или от ненужния боклукЩом си го хвърлил значи не ти трябва .А данъка го плащаш щото изхвърляш *** и се изискват разходи за неговото пренасяне и съхранение
25
6
 
25
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам някой, вероятно с повръхностни разсъждения писал "че какво ви пречат клошарите..." ами няма да те обиждсм, щото не си струва. Ще кажа само, че не плащам луди пари за данък смет за да ми го събират роми с колички, които на всико отгоре задръстват Варна! А пък парите от данъка отиват в мафията, която строи огромни задтворрни комплекси на всевъзможни места. Ето това е Варна днес, мафия и роми. Обикновените хора да плащат данъци и да го д....т.
24
2
 
14
 
! Отговори
До Комунист преди 10 години
Господине в Русия няма комунизъм, а див брутален капитализъм. Моля ви не се бъркайте. Комунизъм не е имало и няма да има никъде по света - просто хората не са пчели за да се впишат в този утопичен строй.ПП Уточнявам че комунизма е цел на социализма т.е в България БКП посредством социализъм е подготвяла обществото за комунизъм, който е крайна цел на перфектно балансираното общество.
23
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Kakvo da pravqt gorkite romi sled kato otpusnatite evra ot eurosaioza za integraciq na romite izchezvat kato topqsht snqg i dannite za tiq sredstva vinagi ostavat v misteriq ! Ne samo plastmasa a i kapachkite ot bira gi sabirat kolkoto da izhranqt semeistvata si !
22
1
 
1
 
! Отговори
Васил Назлъмов преди 10 години
До АнонименАми,ние да се намесим бе,човек!Аз например,редовно почиствам ***,който не съм направил!
21
8
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КомунистМи бегай при путin ще си живееш царски! Работлив комунист ?! няма такова животно освен ако не е партие секретар или отговорник в клуб по интереси.
20
0
 
33
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Затова ли още няма завод за *** никъде в България? За да не падне заетостта?
19
2
 
28
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До КомунистТе затова свалиха бай Тошо, за да крадат на воля!У нас Мафията си има държава!
18
2
 
16
 
! Отговори
ЗА КОМУНИСТА.... преди 10 години
......ЩО НЕ НАКАРАШ НЕКОЙ САМО ДА ТИ ТЕГЛИ ЗАЕМИ ----ТА ДА СИ ЖИВЕЕШ ,КАТО ПРИ Т.ЖИВКОВ, бе......??!!ХОДИ НА ПОЗИТАНО-20.....ТАМ ТЕГЛЯТ С МИЛИАРДИ!!!ВСЕ ЩЕ СЕ УРЕДИШ ,НЕКАК......ХА,ХА,ХАААААААААААААААААААА......
17
0
 
19
 
! Отговори
ЕЙ , СЕЛЯЦИ... преди 10 години
ДА СЪБИРАШ ВТОРИЧНИ СУРОВИНИ Е ЕДНО.....А , ДА СИ ПОЧИСТИШ ДВОРА и КЪЩАТА ---СЪВСЕМ ДРУГО!!ЗА СПРАВКА----ВИЖ КОЛИБИТЕ НА МАНГУСТИТ...ХА,ХА,ХААААААААААА.....Е!!!!ТАМ ЧИСТОТАТА Е ......ХИПОТЕТИЧНО ПОНЯТИЕ И НЕМА ОБЩО С МЕДИЦИНАТА!
16
1
 
46
 
! Отговори
eve1 преди 10 години
В германия всичко е решено много по-цивилизовано,в супермаркетите има автомати за изкупуване на пластмасовите бутилки.Празната бутилка от минерална вода струва малко повече от самата вода и така никой не си помисля да ги изхвърля.
15
0
 
30
 
! Отговори
ХА,ХАА АМИ ,ДА... преди 10 години
ТОЧНО ТАКА СЕ ПРАВИ РАЗДЕЛНОТО СЪБИРАНЕ НА ***-----КАТО МУ СЕ ОПРЕДЕЛИ ЦЕНА НА ИЗКУПУВАНЕ!!!ДРУГИТЕ ТЪПИЗМИ---ПРОСТО НЕ РАБОТЯТ!НА ЦВЕТНИТЕ КОНТЕЙНЕРИ И ПО ЕДНО ГОЛО ДУПЕ ДА СЛОЖАТ----ПАК НЕМА ДА СДЪБЕРАТ НИЩО!ВСЯКО НЕЩО СИ ИМА ЦЕНА!!!!ПОЛИТИЦИТЕ , ЧИНОВНИЦИТЕ и *** ---СЪЩО!!!ЯСЕН ЛИ СЪМ...??!!!
14
0
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Нека да събират че направо като видя някоя поляна между блоковете на кво прилича от пластмасови бутилки и торбички ми се гади