Все повече работници с нарушени права се оплакват в КНСБ

Сред най-честите нарушения са случаите на работа без трудов договор
Обновена: 25 мар 2014 17:12 | 25 мар 2014 17:12,
3
Все повече работници с нарушени права се оплакват в КНСБ
Снимка: Булфото, архив

Все повече работници с нарушени права се оплакват в Конфедерацията на независимите синдикати в България (КНСБ), съобщи в Плевен председателят на Регионалния съвет на синдиката Янчо Андонов. По думите му все повече стават консултациите с недоволни работници.

Андонов заяви, че само за първите два месеца на годината експертите на КНСБ са дали над 160 консултации, а през минала година броят им е бил 550, пише БТА.

Изпратени са 14 сигнала за сериозни нарушения на трудовото законодателство до Областната инспекция по труда в Плевен, а трудовите инспектори и синдикатите са направили 10 съвместни проверки.

Екипи на КНСБ са посетили 24 фирми, от които са получени сигнали за нарушения. Лидерът на КНСБ посочи, че сред най-честите нарушения са случаите на работа без трудов договор, под натиск на работодателя преминаване от безсрочен на срочен договор.

"Често се установява, че се бави изплащане на заплати с месеци, а работниците се осигуряват върху минималната работна заплата. Много са случаите да се работи по 10-12 часа, без почивни дни и отпуски", каза още Андонов.

По думите му експертите на конфедерацията са били свидетели на експлоатация на женски и детски труд, на случаи при които се използва извънреден труд, който по закон се допуска само при определени обстоятелства. "Някъде имаме и физическо насилие върху работници", допълни Андонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


3
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
2
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Сетила се Мара да се побара както казва народа от години е така КНСБ чак сега ли забеляза че има проблем
1
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
nyama narusheni prava - tova e nova demokraciya . nyama strashno - i po-losho ste stava. na komunetata(novite kapitalisti) im tryabvat pari.