Подновяват контролираните взривове до Лозенец, кметът против

Местните се страхуват да не се повтори трагедията от 2012 г.
1
Подновяват контролираните взривове до Лозенец, кметът против
На 5 юни 2012 година при взрив в склад между Петолъчката и стралджанското село Лозенец бяха ранени 18 души, а трима загинаха. Снимка: Булфото, архив

От 1 април на територията на база „Стралджа- Мараш” ще се извършват контролирани взривни работи, са съобщили писмо до кмета на Община Стралджа от фирма „Милитъри продакшън” ЕАД.

Местните хора обаче се опасяват да не се повтори трагедията от 5 юни 2012 година, когато при взрив в склад между Петолъчката и стралджанското село Лозенец бяха ранени 18 души, а трима загинаха.

Още по темата
Заради това кметът на община Стралджа Митко Андонов е изпратил писмо до министъра на вътрешните работи, на отбраната, председателя на Комисията по вътрешен ред и сигурност към НС с копие до Областния управител, директора на ОД на МВР Ямбол, „Милитъри продакшън” ЕАД, в което припомня за инцидента.

Освен това той напомня и за протестите на жителите на Лозенец за прекратяване дейността на предприятието и течащата към момента процедура по преразглеждане за разрешителното за дейността на „Берета трейдинг” ЕООД.

Заедно с това със свое Решение ОбС прие и изпрати до министъра на МОСВ становище, с което се настоява министерството да откаже издаването на разрешително за базата.

В своето писмо до институциите Митко Андонов напомня и това, че в общината са постъпили становища от заинтересованите страни – „Булгартрансгаз” ЕАД, ВиК ЕООД Ямбол, Туристическо дружество „Кале”, местни земеделски кооперации и други.

Всички становища са отрицателни по отношение продължаване дейността на базата.

Спазвайки едно от основните задължения на кмета за осигуряване безопасността и сигурността на жителите на общината Митко Андонов се обръща към гореспоменатите институции за вземане спешни мерки за определяне на друга площадка, на която да се извърши обезвреждане на събраните след взривовете от 5 декември 2012 година взривни вещества и боеприпаси.

„С оглед създалата се обстановка, настоявам контролираните взривове, определени да започнат на 1 април в база „Стралджа-Мараш”, да бъдат спрени”, категоричен е Андонов.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
ami vzriviavaneto e nai-evtino, pyk 4e na horata se razvaliat ky6tite, a i kakvo se vzriviava ne se znae nikoi ne go interesuva.