Изчезна орнамент от чудотворна икона в Бачковския манастир

Пловдивски художник установил липсата
6 апр 2014 21:48, Анисия Иванова
19
Изчезна орнамент от чудотворна икона в Бачковския манастир
Архив: Булфото

Мистериозно изчезна златният ореол на Исус от чудотворната икона на Света Богородица от Бачковския манастир. Монаси подозират, че орнаментът е изнесен в Атон от двамата реставратори, които възстановяваха иконата. Там, според монасите, ореолът щял да бъде подменен с друг, който няма чудотворна сила.

Липсата на златното сияние от иконата първи установил художникът Ганчо Ганев, след като видял наскоро реставрираната светиня, съобщава Нова телевизия.

"Ореолът го няма, въпреки че той е в каса и има стъкло там не може да се пипа. Аларма има. Въобще не знам каква е тази сигурност. Миряните искат да я видят в онзи вид, в който стои от години. Тя е от 1118 година”, обяснява художникът.

Пловдивският художник е единственият, който познава в детайли чудотворната икона, защото той е изработил копието й, което бе подарено на папа Йоан Павел Втори при посещението му у нас. Преди две години Ганчо Ганев реставрирал част от сребърния обков на светинята, днес обаче с учудване забелязва, че го няма върху иконата.

Ореолът на Младенеца е от чисто 24-каратово злато. Изчезнал е, докато иконата е била реставрирана под ключ в манастира от двама монаси от Атон. Според уредника на Бачковската обител златният ниб не е откраднат. Реставраторите са го поставили на грешно място и не може да се види на иконата.

Според вярващите обаче, ако реставраторите не върнат първоначалния облик на иконата, чудотворната й сила ще се загуби.

Реставрацията на иконата струва 75 000 лева. Според художника-реставратор тя е направена некачествено, защото ликовете на светците не са почистени, а живописният слой не е разкрит.
Пред нашия екип игуменът на Бачковския манастир отец Симон увери, че златният ореол не е откраднат и ще бъде върнат след цялостната реставрация на чудотворната икона.


19
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
18
2
 
1
 
! Отговори
Горски преди 8 години
Оня апашин Борис го е отмъкнал/ откраднал/- колко ли още неща ще излязат наяве в Бачково
17
11
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Аре сега трагедии за една икона.Първо търсете Българското у вас пък после Бог.Всеки плюе по българското в наши дни пък ние да се оповаваме на икони и Исус и вечно да прощаваме. Предавате България - нещо по-свято от Исус.
16
0
 
3
 
! Отговори
софия преди 8 години
питам се дали златния ореол не са го откраднали самите уредници на манастира....тия дето включват и изключват алармата или просто е имало престъпна небрежностако ореола е на друго място по иконата това само значи че е направен опит да се върне но не могат да го закрепят...или пипалата на масоните са се домогнали и до там?за всеки случай много повече въпроси трябва да се поставят от колкото тези в статията...и най вече да се търси отговорност
15
1
 
4
 
! Отговори
ЦВЕТА преди 8 години
Игуменът лично опроверга това ,в интервю по телевизията и каза,че орнаментът е демонтиран и прибран.
14
4
 
3
 
! Отговори
bai ivan преди 8 години
Баба Гуси трябва да знае къде е ореола.
13
2
 
11
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Срам и лоша карма за крадеца, няма да забогатее..
12
8
 
4
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
GOLQMA RABOTA.NMOGO HORA SA PODLUDELI PO TAZI KARTINKA.
11
6
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Не плюй срущу Атон,нещастено и алчно реставраторче!
10
6
 
3
 
! Отговори
>< преди 8 години
Г-н специалиста по изработване на копия(демек фалшификати)Ганев явно го е яд, че не той е гушнал тези 75 бона и явно търси начин да наклевети реставраторите от Атон ?!
9
3
 
22
 
! Отговори
Безобразие! преди 8 години
Почти 900 години този нимб не е бил докоснат. Девет века! Дори турците не са му посегнали.Ако някой наистина го е откраднал, трябва да знае, че за такъв грях наказанието е тежко и няма как да избяга от него.Недоумявам, "реставраторите са го поставили на грешно място и не може да се види на иконата" ?!?! Нали мястото му е около главата на малкия Исус? Ако пък наистина е направена толкова груба грешка, то тогава бива ли за толкова некадърна работа да се плаща хонорар от 75 000 лева?!
8
16
 
0
 
! Отговори
"Grackiya kozel преди 8 години
Кой ти каза,че богородица лекува? Къде е писано в Новия завет или се споменава някъде затолериране на идолопоклоничество на човеци? Или кой е канонизатора на човеци,не е ли лукавия,които чете Новия завет на попско-папски език! Ами то и Пръц-хем Йоан-хем Павел-хеm "втория" лекувал монахини според ватиканското капище.Айдеее,юруш на картините и идолопоклонничеството..."Philips"!
7
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
последно,златен или сребърен е обкова господа крадци от манастира слуги на дявола ?
6
14
 
0
 
! Отговори
Enigma преди 8 години
Кой ти каза,че богородица лекува? Къде е писано в Новия завет или се споменава някъде затолериране на идолопоклоничество на човеци? Или кой е канонизатора на човеци,не е ли лукавия,които чете Новия завет на попско-папски език! Ами то и Прац-Бенедикт 16-тия лекувал монахини според ватиканското капище.Аъдеее,юруш на картините и идолопоклонничеството..."Philips"!
5
6
 
1
 
! Отговори
Kozyata brada преди 8 години
Оригинални идоли(картини-чудотворни),са тези,на които Дедото поп е дал най-много поп,улярност.Другите са репродукции или орнаменти,за по-обикновени бабички.Важното е да има Баби!
4
4
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
И що за *** внушава на хората, че даден елемент от иконата има чудотворна сила!?!?!? Богородица лекува, а не орнаментите по иконата!
3
3
 
3
 
! Отговори
vik ot Banyata преди 8 години
Маслени Картини, Рамки и Рамкиране на гоблени, плакати, огледала, картини и др.
2
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Някой бърза да омаскари зографци. Крият ли някого?!?!?
1
5
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 8 години
Тази новина е от миналата седмица.