Бутиков козунак - с масло, стафиди, че и бадеми

Обикновените от 400 грама ще се продават по 2,20-2,50 лева
15 апр 2014 14:17,
22
Бутиков козунак - с масло, стафиди, че и бадеми
Снимка: Булфото

Цените на козунаците за Великден във Варна ще са приблизително същите като миналогодишните, заяви председателят на Регионалния съюз на хлебопроизводителите и сладкарите в крайморския град Иво Бонев, цитиран от БТА.

Според него козунак с тегло 400 грама без пълнеж ще се продава за 2,20-2,50 лева. Изделията със същия грамаж, но с пълнеж ще струват от 3 до 3,50 лева.

По-различното през тази година е, че на пазара във Варна ще се предлагат т. нар. бутикови козунаци, които са с краве масло и повишено съдържание на стафиди и бадеми. Тяхната цена ще е около 5 лева, посочи Бонев. И през тази година ще присъстват изделията от козуначен микс. Според него за Великден ще има по-голямо разнообразие на пълнежите на козунаците.

Бонев коментира още, че големите търговски вериги се държат арогантно и като рекетьори спрямо производителите. Той обясни, че всяка година договорите с веригите са с от 1 до 3 процента в ущърб на производителите, а преговори при договарянето почти няма. Според Бонев по тази причина през последните три години са фалирали няколко големи производители, а има и няколко фирми пред фалит.

Бонев коментира още, че през тази година не очаква увеличение на цената на хляба. Той допълни, че на пазара се предлагат все повече видове хляб, различни от заводския, а във Варна консумацията на такива изделия надхвърля 25 процента.

Сред проблемите в бранша Иво Бонев посочи и "сивия" сектор, който според него надхвърля 50 процента. Фирмите в "сивия" сектор работят нелегално, не плащат ДДС, не плащат осигуровки на работниците си, но са на пазара и работят, обобщи той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


22
Още по темата: козунакВеликденцена
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
20
0
 
3
 
! Отговори
pe6o преди 10 години
Butikov ama pulen s GMO i Ximiq
19
0
 
6
 
! Отговори
бг преди 10 години
Много са скъпички козунаците май.Може и да си направим кексове и сладкиши-пак ще е вкусно и да речем да има един,два козунака на масата,но за тези пари май по-добре е да си направим,а тези,които не можем да правим козунаци вариянт е и вкусен кекс!
18
0
 
6
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До king_for_a_dayСтремила съм се през годините децата ми да знаят истинския вкус и да не бягат от корените си.Весели празници и от мен!
17
0
 
7
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
Рали1, безспорно, домашните продукти са съвсем различни. И ние като теб си правим доста неща сами и сме се убедили в разликата - едно е да сложиш домашни яйца (тогава става жълт козунакът) или пък купени, от които става много бледо жълтеникакъв. Дано да преживеем този бум на алчни търговци и производители и да започнат малко по-масово да се намират истински продукти.Весели празници.
16
0
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
А бутиков бахур и бутикова ***...кога????
15
0
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Бутиков козунак...????
14
0
 
7
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До king_for_a_dayПравя си сама и сиренето,хляб меся,и козунаците сама си правя.Голяма част от продуктите също купувам.Но съм попадала на яйца,на които трудно можеш да кажеш вместо белтък какво има.За кексово тесто не се разбиват.За млеката в търговската мрежа също не ми се говори-от синкава течност,до някаква мазнина и вода.Предпочитам от село,от производители и го правя от години.Колкото до времето-зависи от семейството,защото сме повече хора,а и гости не липсват.Налага се да купувам поняког
13
0
 
14
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
Рали1, какво означава "качествени" продукти? Нима едно яйце, па макар и купено от магазина, не е по-добро от жълтата боя? Да не мислиш, че аз си гледам кокошки на балкона, а брашното си го меля от лимец с ръчна малничка?А относно липсата на време - с жена ми също работим (че и с овъртайм обикновено) и имаме две малки деца. Това няма да ни попречи в четвъртък вечер да си направим козунак, кифлички и прочее хубавини. Просто ще инвестираме 2 часа в това, вместо в ТВ. Всеки сам прави избора си.
12
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Гледам резервирано към българските ***. По принцип си приготваме Коломба (италиански великденски кекс) в хлебопекарна и е доста вкусен. Разбира се, с масло, бадеми, стафиди и прочее. Тук-таме има свестни пекарни с хубави козунаци, но са рядкост.
11
0
 
11
 
! Отговори
jane преди 10 години
Бутиков? Намираш си рецепта, купуваш си продуктите, хващаш нещо мъжко за по-тегавото месене и си хапваш бутиков козунак :) Става доста вкусно.Освен това месенето на козунак си е ритуал. Прави се с любов, нежност и топлина. Удоволствието да хапнеш нещо, в което си вложил толкова хубава енергия е несравнимо. Вярно, отнема един ден, но усилието си заслужава.
10
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
До king_for_a_dayПрав/а си ,че е вкусен. Бабините рецепти ги ползвам. Но не всеки има и качествени продукти. Освен това огромна част от нас са на работа и по празниците, нямаме 10 дневна ваканция за съжаление. За това и разчитаме на купените. Но дори и да купувам предпочитам от малките фурни, а не вносни и "бутикови"козунаци .
9
0
 
0
 
! Отговори
езичник преди 10 години
до 7нали знаеш че антирекламата е най-добрата реклама
8
3
 
5
 
! Отговори
до варненката преди 10 години
Кьорава ли си *** че праснала тия големи букви?
7
0
 
3
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
Затова, както по-долу в коментарите се спомена, замесете си сами вкъщи. Не е трудно, дори е приятно. Става вкусен и знаеш какво ядеш.
6
0
 
6
 
! Отговори
варненка преди 10 години
току що си купих от така наречените -БУТИКОВИ КОЗУНАЦИ -ПИШЕ КОЗУНАК С МАСЛО -БЕЗ ГРАМАЖ -НА ПРОСТО ОКО НЕ ПОВЕЧЕ ОТ 350 ГРАМА -ЦЕНА 4.90 ЛВ,ЗАМРАЗЕН .БОЯДИСАН-ПРЕКАЛЕНО ЖЪЛТ, С МНОГО ЗАХАР ,ПАЛМОВО ОЛИО ,СТАФИДИ И МНОГО МАЛКО ФИЛИРАНИ БАДЕМЧЕТА ОТГОРЕ ПЕЧЕН В КОНВ.ФУРНИ НА ЛАГАРД-ПОСЛЕ ТИ ПИПЕРИЖЕ НА ЕЗИКА ОТ ЖЪЛТАТА БОЯ ОТ ГОТОВИЯ МИКС
5
0
 
0
 
! Отговори
king_for_a_day преди 10 години
1, не са 2 лв., а 2.20-2.50 за 400 гр, правиш ли разлика? Тоест, 5.50-6.25 лв. за кг. козунак (с малко пълнеж). 700-800 гр. брашно е под левче, 3-4 яйца също, като добавиш захар, малко стафиди, масло и т.н. едва ли ще събереш още лев. Излиза, че продуктите като за кило читав домашен козунак са ти 3 лв. по цени на дребно. Като сметнеш труд, транспорт + НОРМАЛНА печалба, определено се събира в 5-6 лв. Останалото е лакомия на продавача. Тя е причината да не ядеш истински козунак, а не че не може.
4
0
 
10
 
! Отговори
езичник преди 10 години
ами като е скъпо месете. то като питка ама с яйца и прясно мляко и захар. кое му е трудното?
3
0
 
15
 
! Отговори
:) преди 10 години
Всички празници омаскарихте и комерсиализирахте с тези разнообразни и "бутикови" стоки...Козунакът си е козунак, какво означава "с повишено съдържание на стафиди"?!Домашен козунак си е най-добре - знаеш какво има вътре, истински е, а не с оцветител и ароматизатор и е направен от сърце! И със сигурност излиза по-евтино ;)
2
0
 
5
 
! Отговори
Рали1 преди 10 години
Същата статия 1:1 от миналата година преписана от друга медия.Толкова ли сме бедни наистина,че и на най-светлия празник ще ядем *** ?Козунаците от микс ,яйца в голяма търговска верига със срок на годност до 23.04.2014 г.,агнешкото с цвят ,който оставя доста въпроси за годишнината на животното ?.....
1
2
 
18
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Козунак за 2 лева не може да има...салам за 2 лева - също!