Бургаските общински съветници приеха спорна наредба

Протестиращи прекъснаха общинската сесия
22 апр 2014 15:05, Анисия Иванова
0
Бургаските общински съветници приеха спорна наредба
Павилион в Бургас. Снимка, архив Булфото

Общинските съветници в Бургас от ГЕРБ и ДПС приеха промяна в местна наредба, с която се дава възможност на големи търговци да наемат повече от един общински обект.

Пред Културния дом на нефтохимика, където се провеждаше общинската сесия, се бяха събрали няколко десетки протестиращи. Представителите на дребния и средния бизнес са недоволни от поправката, която ще даде възможност на големи търговци да наемат повече от един общински обект.

Около 500 са собствениците на павилиони за тютюневи изделия и пакетирани стоки в Бургас, които смятат, че ще изгубят своята работа и препитание, ако предложението, входирано от общинския съветник на ГЕРБ Димитър Людиев, бъде прието.

Протестиращите начело с Николай Димитров, председател на Асоциацията в защита на средния и дребния бизнес в Бургас, влязоха в залата и поискаха да останат там. Те настояваха да присъстват на гледането на докладната записка, която стана точка номер едно в работата на Общинския съвет по настояване на представителите на БСП.

След близо два часа дебати спорната наредба бе приета.

Това, което ние внесохме като докладна в Общински съвет- Бургас, е предложение за възможност всички участници с малки обекти на пазара в Бургас да притежават няколко обекта, обясни пред „Фокус“ вносителят на поправката Димитър Людиев. Той добави, че търговците и в момента го правят, само че заобикалят закона с регистрация на много фирми.

„За всеки обект регистрират фирма. В конкурентна среда наистина е трудно да оцелееш. Ние искаме да дадем възможност на всички да се конкурират на пазара и да останат на него най-добрите. Това са пазарните принципи, които ние следваме. Докладната я правим най-вече за малките търговци, които не могат да си позволят да регистрират много фирми, за да притежават няколко павилиона“, обоснова се общинският съветник от ГЕРБ.

По думите му и в момента има търговци, които притежават повече от един павилион, така че той не вижда никакъв конфликт в ситуацията.

„Ние сме провеждали срещи с няколко организации за малък и среден бизнес в Бургас. С тази организация, която протестира днес, сме провеждали най-много срещи. Това го заявявам най-отговорно”, каза още Людиев.

Според Димитров приемането на тази промяна ще погребе малкия и среден бизнес и след една година близо 90% от фирмите ще фалират. Приетата наредба е в ущърб на малкия и среден бизнес, смята той.

„Общинските съветници от ГЕРБ си приеха докладната, с която отварят пътеки на големите, монополни фирми. Догодина по това време ще видите колко бургаски малки фирми ще бъдат на пазара”, каза още Димитров.

Той добави, че решението на Общински съвет ще се обжалва в съда. „Според нашите юристи има елемент на незачитане на закона от страна на общинските съветници”, каза още Димитров.

Общинските съветници от БСП-Бургас също са против промяната на Наредбата за преместваемите обекти, каза Евгений Мосинов, адвокат и общински съветник от БСП.

Според него предложението за изменение на текстове от сегашната наредба е недомислено и обясни, че най-малкото тя се прави преди произнасянето на съда по жалба, подадена от Асоциацията за защита на дребния и среден бизнес в Бургас, и като че ли цели заобикаляне на евентуално съдебно решение.

"Възниква въпросът защо 3 или 4 години това ограничение действието на принципа един търговец - един павилион не беше премахнато. Някак си да се прави промяна на нормативен акт на парче показва субективизъм и преследване на чисто субективни цели”, смята Мосинов.

Общинският съветник от НФСБ Георги Дражев каза по време на дебатите, че това е поредният опит да бъде унищожен малкият бизнес в града.

Той смята, че отново ще бъдат отнети работни места от бургазлии, за да бъдат построени молове, и Бургас да бъде на първо място в България по брой на молове. Това ще унищожи многобройни малки магазини, преместваеми обекти, постоянни обекти, защото имаме нелоялна конкуренция, каза той.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


0
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари