Чобанов скептичен за по-дълго платено майчинство

Той отбеляза, че у нас срокът е един от най-дългите в ЕС
Обновена: 28 апр 2014 20:51 | 28 апр 2014 18:08,
43
Чобанов скептичен за по-дълго платено майчинство
Снимка: архив, Булфото

Министърът на финансите Петър Чобанов каза днес в Хасково, че е "леко скептичен" към идеята за увеличаването на платения срок на майчинството. Той и министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев коментираха пред журналисти в града предложението на КНСБ да стане платен допълнителният неплатен отпуск, на който имат право родителите на деца до 8 години.

Идеята платеният отпуск по майчинство да се удължи с още шест месеца ще се обсъжда утре на заседанието на тристранката синдикати, работодатели и правителство.  Ако бъде прието, 2-годишното платено майчинство ще стане 2 години и половина.

Според министър Чобанов тази идея трябва да се разглежда комплексно. Той уточни, че от една страна са грижите, които като цяло се полагат за решаването на демографските проблеми, но от друга страна, това е свързано и с възможността за интеграция на майките обратно на пазара на труда.

Смятам, че в предишния мандат, в който управлявахме, постигнахме много по отношение на срока на майчинството, който е един от най-дългите в Европейския съюз, отбеляза финансовият министър.

"Ние сме постигнали това и много по-добре е да намерим ресурса да го съхраним и оттам нататък да мислим какво ще правим за интеграцията на майките така, че те отново да станат част от активното общество", посочи Чобанов, цитиран от БТА. Според него може да се помисли и за други механизми за подпомагане, като програми, които ангажират с отглеждането на деца свободни в момента хора.

Той смята, че трябва да се използват различни комбинации от възможности, които да спомагат за нормалното и пълноценното отглеждане на децата.

Министърът на икономиката и енергетиката Драгомир Стойнев смята, че в момента имаме разумен срок на платеното майчинство и според него на този етап не е необходимо той да се променя.

Той посочи, че не вижда конкретна предпоставка за увеличаването на срока, а трябва да има "по-гъвкави форми на излизане и влизане на пазара на труда".

Двамата министри са в Хасково за участие в среща с представители на бизнеса от областта, организирана от Българската банка за развитие. По-рано днес те присъстваха на откриването на нов лъчетерапевтичен комплекс към специализираната болница за активно лечение по онкология в града.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


43
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
30
2
 
2
 
! Отговори
Дима преди 10 години
"че те отново да станат част от активното общество"- аз съм жена и майка. По- унизена никога не съм била! Да ме приобщят към активното общество? Така ли деградира една жена след като роди, че се налага да я преобщават? По-малко способна ли съм според преценката на министър Чобанов?
29
0
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Добре удължете го, но при няколко услови - да не може да се ползва ако детето ходи на ясла или ДГ, както е и сега; да може да се ползва от бащата или друг член на семейството баба, леля и н.т.А тези глупости, че заради дългото майчинство жените отпадали от пазара на труда си ги запазете, който иска и има желани да работи и да се развива го прави. Все пак майчинството нито първата нито втората година е задължително, всичко е по желание!
28
0
 
1
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
До до 27За работа и там е трудно, но някак си канадците са хора с друго мислене, гледат сами да се оправят с живота и задълженията си, не са се овесили за всичко на държавата. При това там го няма феномена "баби". Та след като изтече платеното майчинство, една част от майките си се връщат на работа, като дават детето на ясла, много често частна, защото държавните са кът, а по-голямата част от майките просто си стоят в къщи и си гледат децата, а мъжете им работят на две и повече места.
27
0
 
10
 
! Отговори
Мей-мей преди 10 години
Не знам вече колкох ора и къде да пишем за това безобразие.нито 2 год платено майчинство,нито 6мотпуск ще накарат една нормална жена да роди повече деца.*** отдавна гопревърнаха в конвейр за нещастни негледани деца.Посвета има достатъчно примери,но никой не иска да ги приложи.Дългото майчинство води само дао деквалификация на майките.Пари трябва да се влагат в ясли и градини.Всички помощи само до 3-то дете и то от пълнолетни майки.
26
2
 
2
 
! Отговори
до 27 преди 10 години
Алоу, непознатата, интересно ми е какво се случва със 6 или 11 месечното бебе в Квебек или незнам къде си, след като изтече платеното майчинство. Кой татко в България може да сравни възможностите за работа, социалната система и размера на заплатата с татковците в Канада.
25
0
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Да се спрат помощите за трето и повече деца. Да се премахне професията " майка" , добре практикувана в гетото.Така ще престанем да захранваме *** мизерия и престъпност и ще дадем шанс на българите да раждат деца.
24
1
 
10
 
! Отговори
майка преди 10 години
Като не искат да увеличат срока на майчинството да осигурят места за всички деца в ясли и градини, а не всяка втора майка да е изправена пред това да избира детето или работата си!!!
23
0
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 23 до 26Има механизми за контролиране на това , но трябва желание от страна на държавата. Никой обаче не смее да бръкне и зачеркне тоя електорат
22
0
 
8
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
До ТеоВ България за първата година парите са огромни, 90 % от средната ти заплата последните 24 месеца, а ако някой не се е осигурявал на реалната си заплата, проблемът си е негов, няма какво да търси от държавата. То ясно, че не може никой да не плаща никакви данъци, но държавата да е насреща за всичко. А относно условията за гледане на деца, проблемът с детските градини не е само тук, в Канада също го има и е много по-драстичен, а частната градина е 1 500 CAD.
21
3
 
4
 
! Отговори
Тео преди 10 години
До НепознатаТо не е толкова важен срока , а парите , които ти дават за него да си гледаш детето. При нас са символични. За Канада не мога да кажа , но едва ли е така :)Иначе действително в България срокът е много дълъг сравнено с който и да е континент. Но основният проблем е със създаването на добри условия за гледане на тези деца.
20
4
 
14
 
! Отговори
Непозната преди 10 години
Не само в ЕС, а платеното майчинство в България е въобще едно от най-дългите в света. За пример мога да дам системата в една от най-социалните страни в света, а и най-богатите - Канада. Там най-дългото платено майчинство е в провинция Квебек - 51 седмици или близо една година. В провинция Британска Колумбия например то е шест месеца. Незнам как така бедна България може да си позволи да държи на държавна издръжка толкова по-дълго време майките с малки деца. А бащите за какво са?
19
3
 
12
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До НЯМАМЕ ВРЕМЕТова е много расистско и недомислено. Проблемът не е в това колко деца имаш, а как ги гледаш. Не е в това колко пари се дават за майчинство ,а как се харчат!Не трябва да се дават пари за майчинство!!! Трябва да се дават купони за обмен на основни стоки в основни вериги магазини - храна, дрехи, детски потребности. НИЩО ДРУГО за тези купони!!! Освен това , ако детето ти спре да ходи на училище, абсолютно всички социални помощи да приключват на секундата за цялото семейство!
18
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
По-кратък срок ще увеличи само броя на абортите и в крайна сметка жените ще губят време за нова бременност а и фирмаджиите ще плащат повече данъци.
17
1
 
16
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Повечето хора, с които говорих днес, са на мнение, че това е още един способ да се облагодетелстват ***, които нямат никакво намерение да започват работа. Те имат майки и баби, които при социализма са успели да натрупат по 20 и повече години общ сбор на отпуските по майчинство, които са ползвали. По онова време жената е придобивала право на пенсия, ако има 20 год. трудов стаж. Докараните от съседните държави *** са се размножавали в Бг, на издръжка на българите и така са взели пенсии.
16
0
 
13
 
! Отговори
При едно условие преди 10 години
Ако предложението бъде прието, ефектът ще е положителен само при едно условие - това удължено майчинство да се дава само за първо и второ дете, но единствено на жени със средно и висше образование.Ако това условие бъде одобрено, нека този допълнителен отпуск по майчинство да бъде финансиран и от държавата, ако майката е безработна.
15
4
 
9
 
! Отговори
G преди 10 години
Идеята е много добра.В Европа наистина няма толкова дълго майчинство, но пък градините са от 0-3 и има места.А тук като навърши детето 2г и си в безизходица - неплатен, безработен, въртене с баби и дядовци,и прехвърляне на детето, докато му дойде ред да го развъртят в лотарията за място в градината. Куп простотии, за да можеш да се върнеш на работа, при това не защото не искаш, а защото няма къде да си оставиш детето.А платената градина е повече от заплатата
14
3
 
3
 
! Отговори
до 18 от ава преди 10 години
Това е един чудесен вариант. Според мен държавата трябва да работи в тази насока и в подобни насоки. Затова споменах и детските градини и яслите, защото и това е проблем (ти искаш да си дадеш детето на ясла и да работиш, ама като няма места...) Иначе и да удължат майчинството, възловият проблем не е решен, а според мен дори ще се задълбочи. По-добре тея пари да се вложат за горните и др. подобни цели.
13
1
 
13
 
! Отговори
ава преди 10 години
Най-накрая да има едно нещо, с което да съм съгласна. Трябва обаче да помислят за строежа на повече ясли и детски градини, иначе е прав. Колкото повече време отсъстваш от един бранш, толкова по-трудно можеш да се реинтегрираш, а и в крайна сметка държавата е длъжна да стимулира раждаемостта, но все пак един родител трябва да може сам да поеме грижата за детето си след като то навърши една нормална възраст.
12
0
 
10
 
! Отговори
До Турчина преди 10 години
Никакъв фризьор! Никой да не му пипа калпака! Мамин убавец....
11
0
 
7
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
егати социалиста - със социална политика към майките се вкарват други кадри на тяхно място - което удвоява заетостта.