Намаляват концесионните договори за добив на минерални води

Общините също не проявяват интерес към дългосрочно ползване на държавните находища
7 май 2014 10:29,
1
Намаляват концесионните договори за добив на минерални води
Снимка: sxc.hu

През последните години намалява броят на сключените концесионни договори за добив на минерална вода от находища изключителна държавна собственост. Това коментира за БТА Мая Дряновска, началник на отдел в дирекция "Управление на водите" на Министерството на околната среда и водите (МОСВ).

Същевременно липсва интерес и от общините да ползват дългосрочно находищата на минерални води – държавна собственост, допълва Дряновска.

В края на 2013 г. екоминистерството обяви три находища на минерална вода – изключително държавна собственост, които можеха да бъдат предоставени на общини за безвъзмездно ползване за 25 години – в Китер, Харманли и Чирпан.

Съгласно Закона за водите предоставянето на находищата се извършва след подадено писмено заявление от кмета на съответната община, въз основа на решение на Общинския съвет.

До края на януари, когато е изтекъл законоустановеният срок обаче, във ведомството не е постъпило заявление на кметовете на съответните общини. Общият брой на находищата на минерална вода изключителна държавна собственост, предоставени безвъзмездно за 25 години от екоминистъра на общините за управление и ползване, до момента е 66, сочи статистиката на министерството.

Изключителна държавна собственост са 102 находища на минерална вода. От тях още 36 извора се стопанисват от Басейновите дирекции. Към момента действащите концесионни договори за минерални води изключителна държавна собственост са 17, като за 2013 г. концесионните плащания са в размер на 2 381 660 лева.

През миналата година концесионерите са превели на общините, на територията на които е учредено концесионното право, концесионно плащане в размер на 915 780 лева. След изменение на Закона за ДДС за 2013 г. концесионерите са внесли и ДДС за 2013 г. - 653 016 лева, по сметка на държавния бюджет, показват още данните на министерството.

Още новини за България четете в Investor.bg

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


1
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
1
0
 
3
 
! Отговори
Пак лъжат преди 9 години
А знаете ли, че израелски фирми вече са изкупили над 200 извора за вода. Още малко ще изкупят и останалите. Ще пием вода по-рядко и то когато си платим много скъпо... Българското правителство и българските депутати като итпични фашеистки организации работят срещу българите!