Християнската вяра трябва да е определяща в живота ни!

Патриархът отслужи Света литургия в почит на братята Кирил и Методий
Обновена: 11 май 2014 12:10 | 11 май 2014 11:51, Анисия Иванова
138
 Християнската вяра трябва да е определяща в живота ни!
Снимка, архив Булфото

Ако християнската вяра не стане определяща в нашия живот, ще продължаваме да страдаме от оскъдицата на взаимна любов и търпимост, от липсата на вътрешен мир и от всевъзможни разделения и противопоставяния. Това каза днес патриарх Неофит в словото си, след като отслужи благодарствен молебен в патриаршеската катедрала "Св. Александър Невски", чийто северен престол е посветен на Светите братя Кирил и Методий.

На 11 май се чества църковният празник на Светите равноапостоли Кирил и Методий. За неговото честване и за 61-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия /БП/ днес в храма беше отслужена и съборна архиерейска Света  литургия.

С днешната тържествена Света литургия отбелязахме 61-та годишнина от възстановяването на Българската патриаршия и едновременно с това въздадохме отново почит и преклонение пред Светите равноапостолни славянски просветители Кирил и Методий, без чието величаво дело християнизацията на българския народ не би била така успешна, не би се устроила и просъществувала през превратностите на времето БП, отбеляза Негово светейшество в словото си.

По думите му възстановяването на патриаршеското достойнство на Българската православна църква /БПЦ/ е естествен завършек на  подвизите на мъчениците за вярата през мрачните векове на турското робство и на борбите за църковна независимост през Възраждането.

С вдигането на схизмата и с каноничното признаване на църковната ни автокефалия от всички поместни православни църкви е възстановена една правда. Българската патриаршия, която, поради трагичното за държавата и Църквата ни турско нашествие през 14-ти век, преустановява своето съществуване, отново е въздигната. През изминалите 61 г. самостойната БПЦ претърпя тежки изпитания. Вълните на злобата на този свят връхлитаха върху църковния ни кораб отвред и заплашваха да го потопят. Но Светият Дух, обещан ни от Спасителя, я укрепяваше и обновяваше живителните й сили, изправяше я като Църква, побеждаваща, славна, над която портите адови няма да надделеят, заяви патриарх Неофит.

Негово светейшество посочи, че много са задачите, които стоят днес пред Българската патриаршия. Въздигната преди 11 столетия в патриаршеско достойнство, родната ни Църква, се явява пазителка на "словото на живия Бог, който пребъдва довеки" и е призвана непрестанно да утвърждава в общественото съзнание принципите на християнската нравственост и да предпазва обществото от подмяна на ценностите.

Днес от Църквата се очаква отговор на нравствените и социални проблеми, стоящи пред съвременното общество и тя, заедно с всички родолюбиви и добронамерени люде, е призвана да способства за подобряването на духовно-нравственото състояние на народа при новите исторически обстоятелства, каза патриарх Неофит. (БТА)

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


138
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
34
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
до 67"МЪДРИЯ, ПРАВЕДНИЯ ЧОВЕК ЗНАЕ, ЧЕ АКО НЕ ОБЛЕЧЕ НЯКОЙ ШИРОКО РЕКЛАМИРАН КОСТЮМ НИЩО НЯМА ДА МУ СТАНЕ" Ти пък даде е.ати примера. Е, дано е достатъчно мъдър и когато отиде на официално събитие по анцуг и джапанки, да не се защитава с тезата "аз съм мъдър, затова съм без костюм".
33
1
 
5
 
! Отговори
Християнин преди 10 години
След като сред Божиите служители има толкова много хомосексуалисти, напълно е възможно и Бог да е хомосексуалист. Нали ги е направил по свой образ и подобие.В такъв случай, трябва ли и аз да стана хомосексуалист, за да отида в Рая?
32
3
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Не пиша за религия, а за живия Божествен Дух, който е всьо и вся! Този Дух е във всички нас и всички ние сме в Него и съществуваме. Живот без Твореца не съществува!
31
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 60Ами аз чалга не слушам (чакам да подхванеш като папагал темата за това как вечер се наливам с ракия и бия жена си, докато ми прави салата), но май на теб повече ти пука, че не съм като теб, а? :)
30
2
 
4
 
! Отговори
до №57 преди 10 години
"...ПО КАКВО СЕ ПОЗНАВА ТЪПИЯ ЧОВЕК ЗНАЕШ ЛИ? ПО ТОВА ЧЕ НА НЕГО НИЩО НЕ МУ ТРЯБВА - НИТО НАУКА, НИТО ОБРАЗОВАНИЕ, НИТО ВЯРА, НИТО НАРОДНОСТ. ТЪПАНАРА, ВСЕКИ *** ТАКА ТВЪРДИ - ТОЙ Е НАЙ-ВЕЛИК, ТОЙ ОПРЕДЕЛЯ И НА НЕГО НИЩО НЕ МУ ТРЯБВА. ФАКТ! МОЖЕ ДА ПРОВЕРИШ. "Недей така, бате. И на Христос нищо не му е трябвало и е живял скромно :))Ти уж нали си вярваш, пък така безочливо плюеш по християнството и месията :)))
29
3
 
7
 
! Отговори
Борис преди 10 години
Религиите са чисто и просто едни суеверия. Узаконени и институциалицирани суеверия.Примитивни психологически залъгалки, експлоатиращи хорските страхове, слабости, необразованост и склонност към предразсъдъци.
28
1
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Ей шматароци, стига сте се оревали, а влизайте в спирала, триъгълник и ЧЕТЕТЕ бре, магарета с магарета! Аама ха!
27
0
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 57Доста добре се самоописа. Хубаво е човек да познава себе си. Поздравления.
26
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 51Еми гледах да е тъпичък въпроса, като за теб.
25
0
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Колко от вярващите знаят Имената на Бога? За Зохар няма и да питам! Евангелието на Мира на есеите и Беседите на Учителя?! Православието има нужда от реформа и актуализация, защото е изчерпано от съдържание и не може да се противопостави на западния Луциферизъм и американския Ариманизъм! А за войнстващия Ислямизъм няма и думица да кажа.
24
2
 
4
 
! Отговори
Българин до №42 преди 10 години
Абе нали християнството те учи на роболепие, смирение и покорност. За каква бе "безволева единица" говориш. Пак повтарям християнството ни е наложено насила от византия и точно заради това да сме роболепни като овце. християнството е просто едно пръкнало се чавенце от юдаизма - лъжливата, вярваща поверия и глупости еврейската религия. Друг е въпроса че другото чавенце - исляма се е пръкнал войствен и нетолерантен.Всички отрочета на тая религия са лъжа, заблуда и зло вкл. сатанизма и сектите.
23
1
 
4
 
! Отговори
зо 30 преди 10 години
Националност и религия са ДВЕ РАЗЛИЧНИ неща!!!!!
22
2
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Религиозните ботове май са превзели сайта... мдаа...
21
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До ЗА 43Какво точно трябва "да знам"? На изпит ли съм?
20
1
 
8
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 40Пак питам, откога религията стана задължителна?
19
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 37Ау, не знаех, че религията вече е станала задължителна. Нещо да не бъркаш държавата... или века...?
18
3
 
9
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
На България християнството е наложено чрез сила от византия. Определящо в живота да е на някой друг, но не и на тези, които искат да се нарекат истински Българи.
17
2
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 30Не знаех, че трябва да се определям според това в коя географска местност живея или какъв език говоря. Ми аз говоря няколко езика и пътувам на различни места? Не съм християнин. Т.е. след като не съм такъв, какъвто ТИ искаш, съм никой? Кой си пък ти, че определяш какви трябва да бъдат хората, след като не виждаш по-далече от носа си?
16
1
 
0
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 29Благодаря за заучения отговор и минуса, господин игнорамус (bow)
15
9
 
1
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До АнонименИ какво "трябва" в твоя живот. Обясни малко по- подробно, моля те. Може би да предаваш Родината си, да духаш на Запада и да крадеш от сънародниците си? Без националност ти си едно обикновено , никому ненужно ***. А националността е Култура, Език, Бит, Морал, Религия. Така че, ти си свършен. Лека ти пръст!