Лекари на протест, искат още пари за здраве

Медиците излязоха за час пред болниците в страната
15 май 2014 14:53, Анисия Иванова
69
Лекари на протест, искат още пари за здраве
Протестът в столицата пред 5-та Многопрофилна болница. Снимка БТА

Лекари в страната излязоха на протест пред лечебните заведения. Днешният им протест е символичен и е в подкрепа на общоевропейския протест на лекарите, които искат достойно заплащане на труда им, добри условия на работа и спиране на репресиите върху тях.

Българският лекарски съюз взе решение да се включи в него на извънредния си събор през уикенда във Варна. Съсловната организация заяви, че исканията на лекарите не са политически, а чисто икономически. Медиците са недоволни от рестриктивната политика на НЗОК. Протестът беше обявен между 12.00 и 13.00 в цялата страна пред здравните заведения.

В София лекари от 5-та Многопрофилна болница за активно лечение протестираха пред болницата, около 100 души се включиха в протеста. Необходими са спешни мерки за допълнително финансиране на здравеопазването, каза пред медиците заместник-председателят на Българския лекарски съюз д-р Юлиян Йорданов.

Като начини за това той посочи - пълна събираемост на здравните вноски и държавата да плаща осем на сто здравна вноска за деветте категории, които в момента осигурява на 4 процента.

„Проблемите в здравеопазването нараснаха значително в сферата на финансирането. Още когато беше гласуван бюджетът на НЗОК, казахме, че ще има дефицит около 200 млн. лева. До края на годината обаче дефицитът ще нарасне до 400 милиона лева. Искаме спешни мерки”, заяви той. Според него в България има 300 - 400 хиляди души, които могат да се осигуряват здравно, но не го правят.

Д-р Йорданов припомни, че ще продължат да настояват за отмяна на постановление 94 на Министерския съвет от 29 април, засягащо заплащането на медицинските дейности, извършени в лечебните заведения.

Председателят на съсловната организация д-р Цветан Райчинов обясни пред протестиращите, че постановлението означава намаляване на заплащането на медиците или увеличаване на дълговете на болниците. Той коментира, че в протеста не са се включили болниците, които са добре финансирани и отново настоя лекарският съюз да получи информация коя болница с колко средства е финансирана.

Варненските медици също се включиха в протеста. Медиците носиха на реверите си символите, унифицирани за всички сродни европейски организации – лентички със знамената на съответната страна и ЕС, както и специални протестни значки.

В Сливен протест имаше пред МБАЛ „Д-р Иван Селимински” и пред Военна болница. В областната болница на Сливен лекарите, които не са на смяна, излязоха пред лечебното заведение да отстояват своите права за достойно заплащане и уважение на труда им.

Близо 40 лекари от ловешката болница също излязоха на символичен протест в подкрепа на колегите си от Европа

В днешния протест се очакваше да се включат и лекари от Ямбол, Пазарджик, Кюстендил, Бургас.

В случай че исканията на БЛС за актуализация на бюджета на НЗОК не бъдат изпълнени до 30 май 2014 г., съсловната организация заяви, че ще организира и проведе национален протест, на който ще бъдат поискани оставките на ръководството на МЗ и НЗОК.

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


69
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
65
3
 
4
 
! Отговори
до Ани преди 10 години
Комунизма свърши. Ако искаш да подпишат договор за 5 години, да работят по разпределение, като селски лекари в Сусорлево и да се влюбят в младата селска учителка. Насила нещата не стават. Гледай по Нова ТВ предаването на Любомирова Бенатова и ще разбереш, защо лекарите отиват в Германия: Специализантите само гледат и не оперират в БГ, защото иначе НЗОК не плаща операцията? Как и къде да се учат?Виж условият, виж възможността да правиш истинска медицина и да станеш професионалист.
64
3
 
4
 
! Отговори
Бял преди 10 години
В САЩ нашите лекари и за парамедици няма да ги допуснат. Там при лекарска грешка отнемат дипломата завинаги !!!Виж в ЕС е друго, но скоро ще изпищят на умряло от тях !!!
63
2
 
4
 
! Отговори
Бял преди 10 години
И за това ли не са им достигнали парите на Спец. Псих. ТЕЛК - Бургас ? Колко пари са им необходими, за да освидетелстват с реални процент увреждания болната ?При условие, че в целия свят шизофренията е призната за нелечимо неврологично заболяване, дължащо се на органично мозъчно увреждане вследствие на недоразвит мост от неврони в хипоталамуса. Оплакванията са като от мозъчен тумор - за това в САЩ първо ги изследват за мозъчен тумор с ПЕТ ( Позитронно - Емисионен Томограф ).
62
2
 
5
 
! Отговори
Бял преди 10 години
Корупцията е колосална, невежеството тотално, наглостта им е безкрайна ! Болна е изпратена със съдебно решение на задължително лечение за 6 месеца в специализирано психиатрично заведение. Диагнозата е Параноидна шизофрения. Анорексия. Нагон към самоубийство. След това е освидетелствана от специализиран психиатричен ТЕЛК - Бургас с 0 ( нула ) % увреждания !!! За да може да остане без инвалидна пенсия, без социални помощи, без здравни осигуровки и без животоспасяващите за нея лекарства !!!
61
2
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ани учат и в германия, учат и в англия и на всичко отгоре безплатно, ама личи, си колко ти е умствения багаж
60
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До Ани, ода, в Англия веднага ще те приемат, там ама хич не се чака по 4-5 часа докато те погледне поне сестра
59
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 57, я кажи сега, къде в хипократовата клетва пише, че трябва да се работи за безпари
58
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pisahte,che lekarite sa alchni,spomenahte hipokratovata kletva i da stoim tuk sled kato zavyrshim,kakvo ostana? Tochno taka: lekari ubiici i lekarski greshki
57
1
 
3
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Povecheto daje ne ste si napravili truda da razberete za kakvo se protestira. Da vi svetna: parite svyrshvat. Chakat vi ili doplashtane ili spisyci na chakashti. Korupciqta shte stane oshte po-golqma.
56
3
 
5
 
! Отговори
анонимен преди 10 години
тези пък не се наядаха!!първо да вземат да си спомнят,че са се клели.полагали са хипократова клетва!!второ да се научат как да лекуват хората,а не да чакат да им кажат каква рецепта да напишат,та да си приберат трите лева.трето -не са лекари!търговци са!!ама се правят на лекари!!
55
1
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Изводът какъв е от тази ситуация- че щом нещо не върви или трябва промяна или пълно премахване.
54
5
 
7
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Да ги питат къде искат да работят,преди да постъпят в нашите университети където им е евтино да подпишат договори за 5 годинислужба в България-ако не да си следват НАВЪН!
53
4
 
4
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Ето и сега по БТВ една баба плаче,че половината и пенсия отива за лекарства,жената имала нещастието да пострада при пороя в селцето и!Даваха пари на болниците и си е същата мизерия,чакала съм пред спешното(сигорена съм)по часове,какво иска тези "ЛЕКАРИ",и аз се питам понякога защо съм в България но не искам да взема последните пари на хората-лекари били Боже....
52
4
 
6
 
! Отговори
мед сестра преди 10 години
Сестрите които работят в страната са реално 24хиляди плюс 4 хиляди пенсионерки.Заплатата на сестра е 400л от 10 г насам Лекарите са хората които работят за хиляди и те вземат 55% от пътеките които касата дава,това значи сестра 500 лв лекар 6000лв и нагоре санитар 340 лв.А сега са станали още по-алчни та искат и европейски заплати а не правят сметка че за такива пари трябва повече да работят а не да съчиняват фалшиви графици за касата а реално са си на почивка или в къщи Има такива които с дни
51
7
 
7
 
! Отговори
Ани преди 10 години
Затова промяна в законите-искат евтино да си искарат образованието в България-тък и да работят минимум 5 години,я ги виж нахалниците хем боли хем сърби!Що не идат дс учат в Германия!!!
50
3
 
5
 
! Отговори
Stamat преди 10 години
Nai-veroqtno dramata e mejdu lekarite i NZOK (bai kradec) :-/
49
2
 
6
 
! Отговори
Лили преди 10 години
Лекари искат още пари, ама не за здраве, а за тях
48
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
грешите,пишат един два форумни трола.Просто не обръщайте внимание
47
3
 
6
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
голяма част от пишещите тук са доста умствено ограничени,то за това си и заслужавате съдбата. Толкова ли не ви стига акъла да разберете, че това ограничение във финансирането засяга пряко пациента, не толкова лекаря, лекаря ще си изкара парите вие умници да му мислите, като почват да ви връщат от болниците, че се е изчерпал лимита
46
3
 
5
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
До 38, почват от нулата ама минимум с петорна заплата от тукашната, ама вие си коментирайте, злобейте, скоро в болниците няма да има дори кой да ви напсува