Русе пред денонощно дежурство заради високи води

Нивото на Дунав се повишава с 5-6 см на денонощие
Обновена: 23 май 2014 14:39 | 23 май 2014 14:30, Веселина Йорданова
5
Русе пред денонощно дежурство заради високи води
Дунав при Русе. Снимка: архив, БТА

Русе е пред въвеждане на втора степен на готовност - денонощно дежурство, за заплаха от наводнение заради високото ниво на река Дунав. Това стана ясно на извънредно заседание на областния кризисен щаб, свикано от областния управител на Русе Венцислав Калчев.

Втора степен, от общо четири степени, се обявява, когато нивото на реката при Русе е между 750 и 800 см. Към обяд при Русе то е 749 см спрямо условната кота "нула", информира изпълнителният директор на Агенцията за проучване и поддържане на река Дунав /АППД/ Георги Георгиев и допълни, че нивото в българския участък се повишава с около пет-шест сантиметра за денонощие, като това ще продължи около седмица.

Още по темата
По думите му вълната от Средния Дунав и от сръбския участък е навлязла вече в българско-румънския участък, като се очаква утре нивото да надмине 750 см при Русе.

Георгиев обясни, че от притоците проблем в последните три дни създава река Тиса, която продължава да се пълни и вкарва значително количество вода в Дунав около Белград.

Пропускателният режим на хидровъзела е същият, като нивото в него е сведено до минимум - 1900 см.

"Очакваме в следващите дни - утре и в неделя, между Русе и Гюргево да преминава водно количество 14 500 куб. м в секунда, като тенденцията е да достигне до 15 000 куб. м в секунда. В сравнение с 2006 г., когато нивото достигна 912 см при Русе, край града преминаваше воден обем от 16 000-16 400 куб. м в секунда", обясни Георгиев, цитиран от БТА.

Той посочи, че при по-спокойната обстановка в Горния и в Средния Дунав засега не се очаква да се достигне нивото от 2006 година.

Директорът на общинската дирекция "Обществен ред и сигурност" Спасимир Димитров заяви, че ръководството на пристанище "Русе-Запад", което е първата точка, където се очаква разлив при постоянно повишаване на нивото, е взело необходимите мерки и е премахнало насипните товари. До приливния ръб остават 60-70 см, като концесионерът трябва да демонтира и електрическите съоръжения, които се намират в долната част на крановете.

На заседанието кметовете на общини обясниха, че са готови при евентуално повишаване на реката да реагират своевременно.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


5
Още по темата: дунавРусевисоки води
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
3
1
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
В РУСЕ с гондоли градският транспорт от УТРЕ!
2
0
 
2
 
! Отговори
Анонимен преди 9 години
А риба има ли?КЪЛВЕ ли?СОМОВЕ, МОРУНИ и МОРУЦИ!
1
5
 
5
 
! Отговори
Акулчо преди 9 години
Да му мислят тия които живеят до реката. Водолази казват че са срещали в Дунава риби по-големи от автомобили, а в във хванат сом други са открили човешки крайници, а пък на трети дето завързали кордата за колата си като дръпнало чудовището я завлякло в реката. Аз не искам такива *** в двора на къщата си.