Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС

Франс прес с разказ за абитуриентите у нас
2 юни 2014 15:51,
272
Абитуриентските балове: панаир на суетата в най-бедната страна в ЕС
Снимка: архив, Булфото

Клаксони от лимузини и весели викове на момчета в костюми отекват из София. Момичетата пък, облечени в пищни бални рокли, се поклащат на токчета в ритъма на силна музика. По този начин започва материал на агенция Франс прес за абитуриентските балове у нас.

В края на месец май хиляди 18-19-годишни абитуриенти провеждат своите екстравагантни балове – панаир на суетата в най-бедната страна в Европейския съюз.

Средната заплата в България е около 400 евро, а при 12% безработица много семейства едва свързват двата края. Но тук дори и най-бедните успяват да заделят няколко месечни заплати за тази скъпа традиция. Родителите нерядко задлъжняват, за да осигурят на децата си подобаващ бал, наподобяващ пищността на сватба.

„Ужасно много се прекалява, но всички го правят“, казва Стефка Дренова в прекрасната си рокля без презрамки и с пайети.

„Нямаше да имам нищо против и с тениска да дойда на бала, но щеше да е хубаво, ако всички го правеха“, допълва Христина, също абитуриентка в екстравагантна рокля.

Подготовката за бала започва с началото на учебната година, пише Франс прес. „Ресторантът беше резервиран в края на октомври, темите за рокли доминират през цялата година, а момичетата си правят пробни гримове и прически, за да избегнат неприятните изненади в големия ден“, казва Росица Лозанова, учителка по литература пред Франс прес.

„Традициите в баловете започват още по времето на социализма, но стават все по-екзотични и по-екзотични“, отбелязва Николай Овчаров, горд баща на абитуриентка в жълта тюлена рокля.

При момчетата винаги е по-лесно. „Ще се ушие костюмът и ще може да се носи и след това“, отбелязва Тодор Тодоров, баща на Иван, също абитуриент. Тодор е щастлив, че ще вози сина си на бала, а няма да наемат специален автомобил за целта.

Колони от украсени с балони ретро автомобили, огромни лимузини, джипове и дори камиони правят софийския трафик невъзможен през последната седмица на месец май. Абитуриентите всяка година игнорират полицейските забрани и се показват през прозорците на колите, за да броят до 12, каквато е традицията в страната.

Все повече са хората, които споделят мнението, че разхищението около баловете е твърде много и затова за първи път тази година стартират кампании, насърчаващи даряването на средствата, заделени за бала, за добри каузи.

„Отидохме на последния си ден в училище в бели тениски. Решихме да дарим парите за "пеперудените деца", казва Иван Тодоров, ученик от Френската езикова гимназия в София. Други училища в столицата също са се присъединили към кампанията за набиране на средства за болните от булозна епидермолиза деца (децата пеперуди).

Но традицията на бала остава любима и незаменима. Това е денят, поставящ границата между безгрижността на гимназиалния живот и началото на отговорния живот на възрастния. „Няма друга вечер като тази и се надявам, че ще си изкараме страхотно“, казва Богдана, чиито амбиции са да продължи образованието си във Великобритания.

Въпреки радостта и вълнението репортерите на Франс прес са забелязали и сълзи, тъй като повечето от учениците са решили да продължат образованието си в чужбина, а това означава, че дълго време няма да виждат приятелите си. Много от тях не са сигурни, че ще се върнат в България.
 

Това се случи Dnes, за важното през деня ни последвайте и в Google News Showcase


272
Още от
Спонсорирано съдържание
Напиши коментар Коментари
14
6
 
36
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
С две думи *** работа
13
6
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
*** си е народа тук, какво да го правиш... ама то София е по-близо до Истанбул отколкото до Париж и последствията са неизбежни
12
20
 
8
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
До 10.Теб ако те е срам мен не ме е.Ще мълчат и ще се съобразяват с нашите културни традиции. И аз не мога да асимилирам как Англичаните се напиват от 2 бири ама не съм тръгнал да ги поучавам. А пък още по малко те да се трогнат
11
4
 
40
 
! Отговори
ss преди 10 години
Папагали, следващия ден след бала полвината стават абонати на Бюрото по труда и ***.bg
10
8
 
10
 
! Отговори
до 14 преди 10 години
Ще подскачаш не, ами и супата ще духаш
9
23
 
15
 
! Отговори
Кирил преди 10 години
Аман от надменно менторско държане от западняци.Щом кажат нещо и трябва да подскачаме.
8
3
 
44
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Средната заплата в България е около 400 евро... средна заплата е много относително понятие. Като извод - колко хора получават средна заплата?
7
4
 
66
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Празнуват, че са се научили да броят до 12
6
6
 
76
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Няколко пъти ми се е случвало да имам гости от чужбина по време на баловете и те винаги са били удивени от цялото това крещене и от тоя невероятен кич. Най-учудени бяха едни приятели когато преди няколко години видяхме едно супер нагласено момиче с бална рокля да танцува под звуците на някаква бясна чалга в една кална локва (него ден беше валяло). Така и не успяха да го асимилират. А на мен ми приличаше не на бал, а на *** сватба. Умрях от срам!
5
26
 
27
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Французите да си гледат да не се бъркат където не им е работа.Да изключат светлините на Айфеловата кула и да нахранят бездомниците които са под път и над път в Париж. Нагли типове.
4
20
 
15
 
! Отговори
Невен преди 10 години
Какво им пука на Франсетата, не дават те парите? Ето това ми харесва в капитализма, че човек прави с парите това което иска ...
3
5
 
68
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
Какво точно празнуват, едно задължително образование, което задължително завършваш
2
13
 
14
 
! Отговори
Анонимен преди 10 години
pranuvane na mladite - razvrat ama pulen !!!
1
3
 
21
 
! Отговори
NO COMMENT преди 10 години
NO COMMENT